Keresés ebben a blogban

2011. márc. 31.

Karamell fagyi, avagy így készítettem el Tücsök Bogár karamell fagyiját 3 lépésben

Gondolom már kíváncsian vártátok a végeredményt, hogy mi született a szinte minden hozzávalót házilag állítok elő akciómból. Most már elárulhatom, egy nagyon finom karamell fagylalt! A fázis lépéseket  itt és  itt olvashatjátok. A fagyi elkészítése onnantól fogva, hogy elkészült a karamell krémem mondhatni már gyerekjáték volt..
Az eredeti recept pedig akkor Tücsök Bogárnál.

Hozzávalók:
  • 40 dkg sűrített tej
  • 6 dl tejszín
  • 1 ek. karamell pudingpor (csak a szín kedvéért, elhagyható, én el is hagytam)
Összeöntöttem a tejszínt és a házi karamell krémem, felvertem, tejföl sűrűségű masszát kell kapnunk. Amikor ez elkészült lehet dobozolni és mehet a fagyasztóba. Nálam elég későn készült el, így aznap már nem tudtam megkóstolni. Így egy egész éjszakát pihent a fagyasztómban. A reggel izgatottan vártam, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy mit alkottam. Az eredmény? Mit is mondjak? Az elég dicséret, ha annyit mondok, hogy a fagyizók sorba állhatnának a receptért? Nagyon finom krémes, nem is kellett kevergetni, amíg a fagyasztóban volt és így is igazi finom fagyit kaptam. Recept elmentve, 100%, hogy fogom még készíteni kánikulában is. Ráadásuk annyi karamell krémem lett, hogy még maradt egy fagyira való adagom a hűtőben. Lehet gyorsabban jön az ismétlés, mint gondoltam volna? :-)
    Karamell fagyi

    2011. márc. 30.

    Házilag készült karamell krém, avagy így készítettem el Tücsök Bogár karamell fagyiját 3 lépésben

    Most pedig jöjjön a 2. lépés a fagyihoz. Ami nem más, mint a karamell krém. Ez nekem elsőre egyszerűbbnek tűnt, mert itt nem kell sok mindent csinálni csak kivárni, hogy a sűrített tejben karamellizálódjon a cukor. Szóval csak idő kell és semmi más. Az ötletet szintén Tücsök Bogár adta. Először konzerves sűrített tejet karamellizált. Már ott kiveséztük ugye, hogy a konzerves változatot nem olyan egyszerű beszerezni. Azaz csak postai úton lehet leginkább hozzájutni. Így marad a tubusos változat, vagy a vállalkozó szelleműeknek a házi elkészítés. Tücsök Bogár a belinkelt  oldalon a tubusos változattal is tett egy próbát. Sikerült úgy is. Én már elsőre is úgy gondoltam még mielőtt felkerült volna hozzá a tubusos karamellizálása, hogy én bizony a sűrített tejet is magam fogom elkészíteni. Így is tettem (itt olvasható), miért is könnyíteném meg a dolgom azzal, hogy bemegyek egy bevásárló központba és leemelem a polcról, amikor itthon lehet kísérletezni is??

    Na jól van nem húzom tovább az időt és leírom a mechanikáját is. Nem olyan bonyolult ám és csak türelem kérdése az egész hadművelet! Szóval fogtam a befőttes üvegbe töltött házi sűrített tejemet és nem a hűtőbe tettem pihenni, hanem egy nagy fazékba melegedni. Vagy inkább izzadni? (Tőle kellene megkérdezni :-P) A fazékba annyi vizet kell tenni, hogy ellepje az üvegeket (mert nálam 2 üvegnyi lett). Nekem többször fel kellett öntenem vízzel a fazekam, mert elég halálnyugi tempóban készült el a karamell krémem. Ez pontosan azt jelenti, hogy villany tűzhelyen főztem őket délután 1- től egészen este 8-ig. Ja és 3-as fokozaton. Közben sikerült egy jó nagy adag 10 tojásos cérnametéltet is elkészítenem. (A készítés menetéről  itt vannak már infók) Ami meg azért nem kis munka,nekem legalábbis mindig rá kell szánnom magam, hogy nekiveselkedjek, de ha egyszer elkezdem nem tudom abbahagyni :-))) Szóval lett egy nagy adag tészta is a családnak meg a nap végére a karamell krémem is elkészült. Azt azért sejtettem, hogy a fagyit aznap már nem fogom megkóstolni, de legalább megtudtam, hogy jól sikerült a házi sűrített tejem is és azt is, hogy azzal is működik ez a karamell készítési módszer. Felhasználás előtt lehűtjük!

    Már az illata is mennyei volt, az íze pedig... erre nincsenek is szavak... Ezentúl csak karamellt szeretnék enni :-))

    Karamell krém, ennél a mennyiségnél több lett, de fotózáshoz ennyi is elég ;-)
    10 tojásos cérnametélt, ez is csak a fele

    2011. márc. 29.

    Házi cukrozott sűrített tej, avagy így készítettem el Tücsök Bogár karamell fagyiját 3 lépésben

    A minap megakadt a szemem Tücsök Bogár karamell fagyiján.  Hát mondanom sem kell, hogy annyira megnyerte a tetszésem, hogy muszáj volt kipróbálnom. Mondjuk a múltkori puncs fagyim annyira nem vitte a pálmát, legalábbis szerintem, de azért nem mondtam le a fagyi készítésről. Így vettem egy mély lélegzetet és nekiálltam! Jöjjön az 1. lépés a sűrített tej készítése.

    Először is sűrített tejre volt szükségem a karamell krémhez. Sűrített tejhez nem mindig egyszerű hozzájutni, akkor is legkönnyebben a tubusos változatát tudjuk beszerezni a helyi bevásárlóközpontban. Abban az esetben viszont, ha mégsem találunk akkor sem kell kétségbe esnünk, mert könnyedén el lehet készíteni otthon is. A házi változat receptjét Sedith tette közzé a Kifőztük magazin 5. számában.

    Hozzávalók:
    • 5 dl tej
    • 65 dkg porcukor (nálam kristálycukor)
    • 6 dkg lehetőleg 82%-os vaj
    • 1 vaníliás cukor
    Egy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne. Hagyjuk felforrni és még további 10 percig forraljuk. Készen is vagyunk! Hideg vízfürdőn lehűtjük, majd üvegbe öntjük és beköltöztetjük a hűtőszekrénybe.

    2011. márc. 28.

    Babfőzelék

    Nem tudom említettem -e már, de imádom a főzelékeket. Nem telhet el úgy hétvége, hogy ne kellene nekem külön készíteni :-)) Így történt ez most is, csak most azzal a különbséggel, hogy megfőztem magamnak.

    Hozzávalók:
    • fehér bab
    • 2-3 db sárgarépa
    • fokhagyma
    • szalonna
    • ételízesítő
    • víz
    • tejföl
    • + rántás olajból, lisztből és őrölt pirospaprikából
    A babot a főzés előtti délután már megmostam és beáztattam. Meghámoztam a répát és a fokhagymát. Az előbbit felkarikáztam, az utóbbit viszont egészbe dobtam a levesbe. A babbal együtt feltettem jó sok vízbe főni őket. Plusz a szalonna is belekerült. Csak sóval ízesítettem a levesem első körben, az ételízesítőt csak később adtam hozzá. Közben elkészítettem a rántást, az olajból, lisztből és az őrölt piros paprikából. Figyelni kell a babra, nem szabad teljesen magára hagyni, mert nehezen puhul meg és nem árt néha felönteni vízzel, hogy el ne főjön alatta az összes víz. Amikor puha a bab belekevertem a rántást és egy nagyon picit még főni hagytam. Persze közben a sárgarépám és a fokhagymám teljesen szétfőtt, mert olyan sok idő kellett a babnak, de azért így is élvezhető maradt, sőt jobban főzelékes jellege volt. Majd belekerült a tejföl is és el is készült. A tetején tejföllel tálaltam...

    2011. márc. 27.

    Fahéjas-sárgarépás muffin

    Most, hogy itt a tavasz előjött a sárgarépa mániám is. Tavaly nyáron minden nap ettem 1 sárgarépát. Aztán ez télen szépen elmaradt. Nyáron viszont jó volt, mert a béta karotin tartalmának köszönhetően nem égtem le, hanem szép barna lett a bőröm. Most, hogy egyre többet süt a nap elkezdett hiányozni a sárgarépa is. Vettem is egy jó nagy adaggal belőle. Már csak pár van belőle, egész jól elmajszoltam. Tegnap miközben ettem a répámat gondolkodni kezdtem, hogy kellene belőle csinálni valami sütit is, mondjuk muffint. Aztán előkerestem a 100 legjobb muffin-os könyvem és addig lapozgattam, amíg végre találtam 1 megfelelő receptet. Így született meg a mai édesség adagom.

    Hozzávalók:
    • 10 dkg rizsliszt
    • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
    • 15 dkg margarin (nálam vaj)
    • 15 dkg cukor (nálam 7 ek. méz)
    • 1 nagyobb sárgarépa
    • 1 citrom
    • 5 dkg mazsola
    • 1 mokkáskanálnyi kakaópor
    • 3 tojás
    • 1 dl tej
    • 1 tasak sütőpor (nálam foszfát mentes)
    • 1 mokkáskanál fahéj
    Elkészítés:

    A tojások sárgáját habosra keverjük a mézzel és a vajjal, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a reszelt citromhéjat és a mazsolát (megmossuk mielőtt a sütibe kerül). Egy pici tejjel lazítjuk, ha nem lenne elég folyékony. A liszteket összekeverjük a fahéjjal, a kakaóporral, sütőporral. Végül a feldúsított lisztes egyveleget elkeverjük a vajas masszával, majd az egészhez hozzáadjuk óvatosan a felvert fehérjéket (én egy csipet sóval együtt verem fel mindig, így könnyebb felverni). Papírral kibélelt muffinformába tesszük a tésztát és 20 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát teszünk!

    Annyit muszáj megjegyeznem, hogy ez az eddig sütött muffinjaim közül a legjobbansikerül. :-)) Az íze nagyon ott van és valami miatt még nem jöttem rá lett egy kis karamelles beütése is...


    2011. márc. 26.

    "Egy jó szó"


    Tücsök Bogártól egy "jó szót" kaptam. Úgy döntöttem nem is késlekedek vele sokáig és gyorsan tovább is adom! Nektek szánom:

    A játék szabályairól, amit Eszter írt meg, az alábbiakban olvashattok bővebben:

    Ennek a játéknak a terve már régóta foglalkoztat.
    Abból indultam ki, hogy nekem is milyen jól esik, ha blogtársaimtól kapok egy-egy elismerő megjegyzést.

    A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!

    Tehát valahogy így: "Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)" Ide még belinkelheted ezt a posztot, mert lehet, hogy fogalma sem lesz róla, milyen játékról van szó!!! :)

    A játék április 15-ig tart és mindenki aki kapott ilyen "jó szó"-t és szeretné megkapni a nyereményt, a játék végeztével megírja nekem /belinkkelt hivatkozással a bejegyzésekre/, hogy ő mennyi ilyen pontot gyűjtött össze!/Az email címem szerepel a profilomnál/
    A nyertes annyi szív alakú szappant kap tőlem, amennyi pontot összegyűjtött a játék folyamán, illetve maximum annyit, amennyi egy két kilós csomagban elfér, ez olyan 14-15 db.! :)

    Remélem tetszik az ötlet és kívánom Mindenkinek, hogy rengeteg "jó szót" zsebeljen be!!!


    Read more: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

    Tojáskrém

    Túlságosan kapósnak bizonyult a krémsajtom így egy újabb adag kenyér kencét kellett készítenem. Akadt pár tojás a hűtőmben, amit már nagyon fel kellett volna használnom. Így adott volt, hogy tojáskrém lesz belőlük.

    Hozzávalók:
    • 5 tojás
    • tejföl
    • mustár
    • bors
    • cayanne bors
    A tojásokat megfőztem, megszabadítottam a héjuktól és összetörtem őket. Hozzákevertem  kb. 1 kiskanálnyi mustárt, 3 evőkanálnyi tejfölt és sóval, borssal és cayanne borssal (ha a borstól nem lenne csípős) ízesítettem. A csípősség is csak azért számít, mert én szeretem ezt az ízvilágot, amúgy nyugodtan elhagyható. Megkentem vele a maradék bucimat, megszórtam retek csírával a tetejét és egy pohár rooibos teával együtt elfogyasztottam.

    Megjegyzés: vajat is szoktak tenni a tojáskrémbe, én ezt önhatalmúlag kihagytam a sajátomból és így is ízlett.

    2011. márc. 25.

    A Föld Órája

    2011. március 26. 20.30-tól indul a WWF Föld Órája!

    Ez a világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciója, amelynek keretében az egész bolygón 60 percre elsötétülnek a metropolisok fényei, az ikonikus épületek és többek között sok millió háztartás is! Összesen 131 ország készül erre a megmozdulásra. Csatlakozott mind a 7 kontinens, az összes G2O tagország, több ezer város, emblematikus épület és látványosság és több százmillió ember.
    Több városban változatos programokkal várják az érdeklődőket (pl. fáklyás felvonulás). Ha mégis otthon maradnál, de szeretnél csatlakozni a mozgalomhoz, gyújt meg pár gyertyát és beszélgess a szeretteiddel, vagy tölts el egy romantikus estét a pároddal!

    A mozgalom tényleges célja az, hogy felhívja a nagy vállalatok és az emberek, háztartások figyelmét is az energiatakarékosságra. Egy ember nem sokat tehet, de ha mindnyájan összefogunk, már tettünk valamit a Földünkért!

    forrás:foldoraja.hu

    2011. márc. 24.

    Zöld-fűszeres sajtkrém

    A szendvicset természetesen nem árt megkenni valamivel. Így egy egyszerű kenyérre valót is készítettem a tegnapi bucikhoz. Mint már említettem többször szeretek kísérletezni a házilag elkészíthető étkekkel/ italokkal. Így nem volt kérdés, hogy egyszer sajtkrémet is fogok készíteni. Már sok helyen olvastam, hogy hogyan kell csinálni így most ehhez nem is csatolnék konkrét linket, remélem nem bánjátok... A megvalósítás olyan egyszerű, hogy nem is kellett újra rákeresnem, még hónapok elteltével is emlékeztem rá. Nem húzom tovább az időt leírom inkább. Nem is kell hozzá sok minden, csak 1 nagy dobozos tejföl (lehet kicsi is, aki nem akar sokat készíteni, csak mondjuk kipróbálni), 1 szűrő, amit 1 tál fölé helyezünk és így öntjük a szűrőbe a tejfölt. A gravitáció pedig szépen elvégzi a dolgát. A tejfölből kicsöpög a savó és a szűrön fennmarad a krémes sajt. Vagy mondjam inkább azt, hogy krémsajt? Egy kis sóval és én még szárított zöld-fűszer keverékkel  (petrezselyem, fokhagyma, snidling, zeller, vöröshagyma, zellergyökér, curry) ízesítettem. Sajnos a fűszerek nem látszanak a képen, legközelebb majd igyekszem ügyesebben fényképezni. Addig pedig kérlek higgyétek el nekem, hogy tényleg beletettem őket a sajtkrémbe.


    2011. márc. 23.

    Napraforgómagos bucik

    Holnap kirándulni megyek. A kirándulásokra pedig illik valami harapnivalót vinni magunkkal. Arra gondoltam most csak egy egyszerű szendvicset viszek magammal. Azért, hogy jól meg lehessen pakolni és laktató is legyen (a mérete miatt), a buci mellett voksoltam. Kicsit utána olvasgattam még a bagett formázásnak is , hogy legközelebb még ügyesebb legyek ( hol máshol mint, Limaránál) és így történt, hogy ráleltem a mini bagett azaz nálam buci formázására is. (a megadott linken) A tésztája pedig a dagasztás nélküli kenyér-ből készült.

    Hozzávalók:
    • 1/3 rész BL 112-es félbarna kenyérliszt
    • 2/3 tk. tönköly búzaliszt
    • 1 ek. búza sikér
    • 1 marék napraforgómag
    • langyos víz
    • 1 kk. szárított élesztő
    A hozzávalókat előző este összedolgoztam és  másnap délig kelni hagytam. A megkelt tésztát kilisztezett deszkán kissé átgyúrtam, majd 5 egyenlő részre osztottam. A kis tésztadarabokat összegömbölyíttettem és ovális formájúra nyújtottam. Félbe hajtottam őket (a szélességét feleztem meg) majd felhengereltem őket.  Így készültek el a kis bucijaim. A tetejüket vízzel megkentem, megszórtam napraforgómaggal és megsütöttem. A sütőbe a bucikon kívül egy edény vizet is tettem.

    2011. márc. 22.

    Napraforgó csíra

     Újabb kedvenc csírám van, eddig még nem sikerült megkóstolnom. Csak olvastam róla. Mostanra viszont az egyik kedvenccé vált. Nagyon finom az íze, olyan mint a még tejes napraforgónak! Szép nagy lesz és szerintem remekül mutat salátákban és szendvicsen is. Felhasználásának csak a fantázia szabhat határt...

    Mit érdemes tudni a napraforgó csíráról:

    • magas foszfor- és kalciumtartalommal rendelkezik (a csontoknak és a fogaknak van rájuk különösen nagy szüksége)
    • kell a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, szövet, izomtónushoz, idegrendszerhez
    • magas a vastartalma, segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges
    • sok jódot tartalmaz (a jód a pajzsmirigy- hormon alkotó része)
    • magnézium- tartalma az izom, agy, tüdőszövetek működését segíti
    • magas fehérjetartalma van (tartalmaz olyan fehérjéket, amelyeket nem tud a szervezetünk előállítani)
    • érdemes a nőknek felfigyelni erre a csírára, mert sok benne a niacin (bőrvitamin), azaz ápol, szépít, táplál
    • sok klorofillt tartalmaz (ez oxigén szállít a sejtjeinkhez) ----> könnyíti az asztmás betegek légzését
    • segíti a máj méregtelenítését
    • sok nőnél betegek a mirigyek, a napraforgó csírában lévő enzimek segítik az apró mirigyek gyógyulásást
    Forrás: Németh Attiláné: Az ÉLET csírájában, Segítség több minőségben


    2011. márc. 21.

    Bagett 2.

    Azaz bagett második nekifutásra...

    Az első bagettjeimmel apukámnak szerettem volna kedveskedni. Így most hétvégén, hogy hazamentem jött tőle a dicséret, hogy milyen finomak voltak  és, hogy ő egész héten ezt ette reggelire. Kérdezte, hogy csinálok e most is. Sőt amikor még a medvehagymás pogikat gyúrtam be, már azt kérdezgette, hogy ez az ő kenyere lesz e. Ilyen fogadtatásnak és várakozásnak nem lehet nemet mondani. Így természetesen nekifutottam újra. Remélve, hogy most jobban sikerül, mint az első.

    Hozzávalók:
    • 4 nagy mérő VitaMill Sokmagos kenyérMix
    • 1 nagy mérő teljes kiőrlésű (tk.) tönköly búzaliszt
    • 300 ml langyos víz
    • lenmag
     Az élesztőt nem véletlenül felejtettem ki. A kenyér mix-ben ugyanis van és már első használatkor is szépen megkelt a kenyerem. Szóval aggodalomra semmi ok. (Aki esetleg másik liszttel próbálja az természetesen ne felejtse el!) Most megkönnyítettem a saját dolgom, és csak bepakoltam a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe és összegyúrattam és meg is kelesztettem vele. Nekem csak formázni és sütni kellett. Formázás most úgy történt, hogy a tésztát 4 darabra osztottam, oválisra kinyújtottam és felcsavartam. Már határozottan kezdenek hasonlítani az igazi bagettekre. Most már csak arra kell rájönnöm, hogy mitől lesz a végük is szép... Sütés előtt bevagdostam a tetejüket (amit nem ad vissza a kép) és megkentem őket vízzel. A sütőbe egy vízzel teli tálkát helyeztem a tepsin kívül. Kb. egy óráig sütöttem. Nagyon finom puhák lettek és határozottan jobbak, mint az előzőek. (szerintem..)


    2011. márc. 20.

    Zöldségleves 1.

    Levesevő kedvemben voltam, így körbekukkantottam a hűtőmben és a kamrámban, hogy milyen alapanyagokból tudnék összedobni egy egyszerű tavaszi levest. Volt brokkolim, krumplim és sárgarépám. No meg azért más is akadt, de nekem ennyi is éppen elég volt. Hiszen nem akartam túlbonyolítani.

    Hozzávalók:
    • brokkoli
    • 3 nagyobb krumpli
    • 2 sárgarépa
    • víz
    • fűszerek (nálam: só,bors, kurkuma és egy csipet cayanne bors)
    A zöldségeket megtisztítottam, meghámoztam, összedaraboltam és kb. 1,5 liter vízzel feltettem főni. Megízesítettem a fűszerekkel, és puhára főztem őket. Majd szépen bekanalaztam. No de azért nem mindet, mert így egyszerre sok lett volna :-))

    A leves mellé pedig egy adag medvehagymás pogácsát  sütöttem.


    2011. márc. 18.

    Díjözön

    Szép napra ébredtem. Bár a nap nem igazán süt és a tavaszi hangulatom is kissé alábbhagyott napsütés híján. De én amondó vagyok, hogy ne a rosszat keressük az életünkben. Inkább próbáljunk meg minden apróságnap tűnő dolognap is örülni. Így boldogabbak lehetünk, no meg nem fogunk állandóan panaszkodni sem.
    Azért félreértés ne essék, mert aminek ma örülhetek nem éppen apróság. Ugyanis díjözön fogadott Katitól és Bence/Emőkétől is.  Először is szeretném mindkettőtöknek megköszönni! Nagyon aranyosak vagytok, hogy gondoltatok rám és azért is mert olvastok. Szerintem ez a legklasszabb dolog a  egész blog írásban, azaz, hogy olvastok és szerettek is!

    A díj szabályai a következők:
    • meg kell köszönni azoknak, akiktől kaptuk,
    • be kell linkelni a nevük,
    • végül pedig tovább kell adni a díjat 10 bloggertársunknak, akiket gyakran meglátogatunk!
    1. Kati 
    2. Bence/Emőke 
    3. Ditta 
    4. Tücsök Bogár 
    5.  Viki
    6. Csibe 
    7. Puszedli 
    8. Gesztenye/ Bonbonmánia 
    9. Sedith 
    10. Angi Angéla 
    Fogadjátok sok szeretettel! Plusz küldeném még a díjat a többi  olvasómnak is (így nem marad ki senki ;-)!

    2011. márc. 16.

    Bagett


    Megsütöttem életem első bagettjeit is... Így első nekifutásra sokkal inkább hasonlítanak a kenyérkéim valami bunkós botra, de legközelebb majd másként formázom őket.
    Otthon kaptam Vitamill Sokmagos kenyérMixet, hogy ebből süssek legközelebb kenyeret. Gondoltam ki is próbálom és kíváncsi is voltam rá nagyon, mert a papírja szerint nem kell hozzá semmi más csak víz és só, még az élesztő is benne van, no meg a magok, meg a többi. Őszintén szólva féltem, hogy nem fog majd megkelni, de nem így történt. Megkelt a tésztám, bagetteket formáztam belőle, amiket alufóliával letakart tepsiben magasabb hőfokon sütöttem kb. 30 percig. Majd lekerült róluk a fólia és a sütő is kisebb fokozatra lett állítva. Persze a sütőben közben egy adag víz is párolgott és sütés előtt megkentem a kenyérkék héját is vízzel.

    Hozzávalók:
    • VitaMill Sokmagos kenyérMix
    • langyos víz
    • és én tettem bele egy kis kefirt is


    2011. márc. 13.

    Hogyan gyógyuljunk természetesen

    Bizonyára nem csak én repdesek a boldogságtól, hogy végre megérkezett a tavasz! Remélem marad is és nem csak megmutatni jött magát! Én már nagyon vártam rá. Nem szerettem a borús napokat és hiába nem volt igazi tél mégis nagyon hiányzott már a napsütés! Úgy éreztem kimerültek az energia raktáraim és ezt a szervezetem is jelezte egy megfázás formájában. Mivel nem gondoltam olyan súlyosnak a bajt és csak a torkom fájt egy picit ezért nem gyógyszerekhez, hanem gyógyteákhoz nyúltam. Először hagyma teát ittam a torok fájásomra és a biztonság kedvéért, 2 de csak 2 "szopogatós gyógyszert" is  beszedtem...2 nap után el is múlt. Most már csak az orrom folyik picit. Így hársfa teára váltottam, az direkt az ilyen megfázásos időszakokra és még köhögésre jó (no meg sok minden másra is). Citromos vizet iszok még, a levest jó sok erős pistával eszem és szaunázni is voltam. No meg a sok gyümölcs és a csírák sem maradnak el. Ez csak pár tipp arra, hogy hogyan kerüljük el a gyógyszereket... Persze félreértés ne essék, nem mondom, hogy soha semmilyen körülmények között ne menjünk orvoshoz, de ha nem muszáj és nem nagy a baj, akkor ne.

    Hársfa tea

    2011. márc. 11.

    Teás, kókuszos muffin

    Tegnap tette közkinccsé Kati ezt a muffin receptet. Nekem pedig annyira megtetszett, hogy ma már meg is sütöttem. Annyi különbséggel, hogy ő rooibos teát használt hozzá. Nekem viszont csak szálas gyógyteáim és szálas fehér teám van itthon. Rooibost csak jövő héten veszek, de addig nem akartam várni ezzel a csábító muffinnal. Így arra jutottam, hogy elkészítem fehér teával és így is tettem.

    Hozzávalók:
    • 25 dkg  liszt (nálam tk. tönköly)
    • 1,5 kiskanál sütőpor (foszfát mentes)
    • csipet só
    • 10 dkg cukor (nálam 5 ek. méz)
    • 1 tojás
    • 2 dl tej
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 2 plikk Rooibos tea (sikerült megfejtenem :-))) tehát a plikk= filter, nálam 1 marék szálas fehér tea)
    • 5 ek. kókusz
     Elkészítés:
    1. Egy tálba kimérem a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport, a szálas fehér teát (ezt kicsit össze kell morzsolni, mert elég nagy darabokban van) és én még tettem bele egy csipet sót is, ez Katinál nincs az összetevők listáján, de szerintem ártani nem ártott neki. Ezeket összekevertem.
    2.  Közben felforraltam a 2 dl tejet (mert én házi tejet használok és azt nem célszerű nyersen fogyasztani). A meleg tejbe belekanalaztam 5 ek. kókusz reszeléket és kb. 10 percig állni hagytam.
    3. A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a mézet és a tojást és összekevertem ezeket is.
    4. Az összes hozzávalót egy tálba öntöttem, jól elkevertem őket és már mehettek is a sütőbe.
     Kati, finom lett! Köszönet a receptért! Nálam is a kókusz lett a dominánsabb íz, de én nem bánom, mert szeretem...


    2011. márc. 10.

    2. Gobelin és csipke kiállítás Nagydorogon

    Immár második alkalommal került megrendezésre a nagydorogi gobelin kiállítás, ahol idén a csipkéknek is főszerep jutott. Idén is nagyon sok szép kézimunka került kiállításra. Aki szereti az ilyesmit gyönyörködhetett a szebbnél- szebb munkákban. Én tavaly a bohócos sorozatomat mutattam meg a közönségnek, idén pedig két nagy macskás képpel neveztem. Tavaly már sokan dicsérték a képeimet, remélem az ideiek is legalább akkora népszerűségnek fognak örvendeni. Nagy vágyam, hogy egyszer egy saját kiállításom is legyen majd, de ehhez még sokat kell varrnom. Egyenlőre csak nyolc képem van, ennyi még sajnos nem elég egy önálló kiállításhoz. Viszont még fiatal vagyok, így remélem egyszer ez egy megvalósult álom lesz. És hogy mennyire gondolom komolyan? Éppen az álom gobelinemre várok, hogy megérkezzen és végre elkezdhessem varrni. Közben pedig beleszerettem egy újabb sorozatba is Alfons Mucha képei közül. Elsőnek a "szeptembert" rendeltem meg, de mind a 12 évszakot el szeretném készíteni. Ami most újdonság lesz, hogy tűgobelint választottam és ezzel még nem próbálkoztam előtte. Azt mondják ez sokkal nehezebb, de a mostani kiállításon láttam pár képet és olyan hatást keltenek, mintha bársonyból lennének. Szóval az eredmény majd remélem magáért fog beszélni.
    Most pedig had mutassak pár képet a kiállításról, ha már Ti nem tudjátok személyesen megnézni...

    Hímzések

    Csipkék

    Csendéletek és festmények kivarrva

    Virágos gobelinek

    A legnagyobb képek (ezekkel tényleg volt munka...)

    Végül én a képeimmel (a felső sorban az 1. és a 2.) 

    2011. márc. 8.

    Sült csirke párolt zöldség körettel

    Valami könnyű fogásra vágytam. Így született meg a mai ebédem...

    Tegnap este felszeleteltem 2 nagyobb csirke mellet. Nem egyforma darabokra, így ráfoghattam, hogy direkt rusztikus hatást szerettem volna elérni. Páclevet készítettem: olajból, snidlinges fűszerkeverékből, őrölt borsból, egy csipet sóból és egy kk. paprika krémből (ezt még a nyáron készítettem). Éjszakára ebben pácolódott a husim. Ma csak meg kellett sütnöm és köretnek zöldségeket párolni hozzá.

    2011. márc. 7.

    Bacon-ös rudak

    Már régóta tervezem, hogy bacon-ös rudakat fogok készíteni. Most végre elérkezett az idő és belevágtam. A tésztához és a formázáshoz Stahl Judit Aszalt paradicsomos rúdjai adták az ötletet és az ihletet. Már ideje lesz valami sósat is készítenem, mert annyi édességet ettem és készítettem az utóbbi időben, hogy el sem fogjátok nekem hinni, hogy nem is vagyok édesszájú és a sós dolgokat sokkal jobban szeretem...

    Hozzávalók:

    A tésztához:
    • 25 dkg finomliszt
    • 1 ek. sütőpor
    • 1 csipet só
    • 1/2 dl olaj
    • 2 dl tej
    A kenéshez: 1 tojássárgája

    Töltelék:
    • bacon
    • ketchup
    • szárított oregáno
    Elkészítés:
    1.  A tésztához a lisztet, a sütőpor és a sót elkeverjük egy tálba. Az olajat és a tejet összevegyítjük egy külön edényben, majd hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk a tésztát.
    2. A kész tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk. Megkenjük ketchup-al, megszórjuk oregánoval és ráhelyezzük a bacon csíkokat. A csíkok mentén felvágjuk a tésztát. A csíkokat félbe hajtjuk, ezeket pedig a végeinél megfogjuk és megpederjük őket. Az így kapott spirálokat kb. 3 cm-es távolságban elhelyezzük a tepsiben.
    3. Végül 1 felvert tojássárgájával megkenjük a rudak tetejét és megsütjük őket!
    Szombati leves mellé második fogásként készítettem ezt a ropogtatni valót. Még idejében úgy döntöttem, hogy 25 dkg lisztből túl kevés készülne, így megdupláztam minden összetevőt a tészta begyúrásakor. És, hogy milyen jól tettem, rögtön el is mondom. Készítettem még pár sajtos rudat is. Ezt kisebb tésztából csavartam, a belsejét pedig megkentem vajjal, megszórtam sajttal. Így vágtam csíkokra. Majd tojássárgájával megkentem a tetejét és szezámmaggal  is megszórtam. Olyan kapós volt, hogy alig maradt pár darab belőle ebéd után. Viszont az íze nagyon jó volt. Így gondoltam egyet és arra jutottam kellene ebből a finomságból még sütni egy adagot. Gyorsan elővettem a fagyasztóból egy leveles tésztát, hogy ennyivel is kevesebbet kelljen bajlódni és sütöttem még egy adag bacon-öst. Ez sem menekülhetett és az elődei sorsára jutott :-))

    A nagyobb az első adag bacon-ös, a kisebbek pedig már a reprodukciók 
    Sajtos rudak

      2011. márc. 4.

      Mazsolás- almás keksz

       Megint valami gyors édességre vágytam, amit nem kell rögtön elfogyasztani. Eltehetem a kis keksz tárolómba és amikor rámérik a nassolás utáni vágy csak rá kell járnom. Bár most nem csak magamnak készítettem, de van még pár darabka a tárolómban..

      A receptet a Rama Tavaszi finomságok receptfüzetből néztem ki.

      Hozzávalók:
      • 25 dkg finom liszt (nálam 15 dkg tk. tönköly és 10 dkg fehér liszt)
      • 1 kk. szódabikarbóna
      • 1 kk. mézessütemény-fűszerkeverék
      • csipet só
      • 8 dkg mazsola (ez csak úgy érzésre ment, mert nálunk annál finomabb valami minél több mazsola van benne)
      • 10 dkg Rama sütőmargarin (nálam vaj)
      • 15 dkg kristálycukor, de barna cukor is lehet (nálam 6 ek. méz)
      • 1 csomag vaníliás cukor
      • 1 tojás
      • 2dl 100%-os almalé
       Elkészítés:
      1. A lisztet a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a sóval és a mazsolával összeforgatjuk.
      2. A puha vajat a kétféle cukorral (nálam mézzel és a vaníliás cukorral) habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást. A lisztes keverékhez adjuk, az almalevet hozzáöntjük.
      3. Kis gombócokat formázunk a tésztából és a kizsírozott tepsiben ellapítjuk őket. Megsütjük őket!

      Valami isteni illata volt miközben sült. Szerintem a mézeskalács fűszerkeverék az oka... de nem csak az illata finom az íze is. Valaki szerint a mazsolától, valaki szerint a fűszertől. Nekem mindegy, a lényeg, hogy ízlett mindenkinek! Ja és elég édes is volt, sokat dobott rajta az almalé ;-)

      Dagasztás nélküli kenyér

      Még az Olasz parasztkenyerem készítésekor hívta fel a figyelmem Benc-E-mőke a hozzászólásokban a dagasztás nélküli kenyérre. Nem véletlenül történt mindez, hiszen megemlítettem, hogy én bizony kenyérsütő masina nélkül készítem a kenyerem, de a dagasztással hadilábon állok. El is olvastam mi minden kell hozzá, de elhatároztam, hogy kivételesen valamennyire próbálom majd tartani magam a hozzávalók listájához. Ebben még akadt egy kis plusz bonyodalom, azaz nem volt minden alapanyagból itthon. Ezért elhatároztam, hogy majd csak akkor készítem el, amikor legközelebb kenyeret kívánok. No meg a bioboltot is felkerestem az összetevőkért. Most már végre minden adott a kenyérsütéshez. Nem is tétlenkedtem és összegyúrtam a hozzávalókat. Az egyetlen dolog, amiben előrelátónak kell lenni, hogy minimum 12 órán át kell keleszteni. Na gondoltam nem fognak ki rajtam, előző este gyúrtam össze és reggel finom, friss kenyeret ehettem...

      Hozzávalók:
      • 20 dkg BL 112 félfehér búzakenyérliszt
      • 20 dkg teljes kiőrlésű. tönköly liszt
      • 1,5 kk.  só
      • 0,5 tk. porélesztő (nálam laktóz és GMO mentes, bioboltból)
      • 3 dl langyos víz
      • 2 tk. búzasikér


      Nagyon jó tésztát kaptam a kelesztés után, imádtam vele dolgozni!

      2011. márc. 2.

      Puncs fagyi

      A rossz időre való tekintettel még csak most fogyott el a madártej fagyink, amit kb. 1 hónapja készítettem.  Ha nyár lenne már biztosan rég elkészíthettem volna az újabb adagot, de most nem voltunk olyan mohók.  Persze azért az üresen maradt fagyis doboz láttán emlékeztettek az itthoniak, hogy ígértem nekik valamit. Mégpedig azt, hogy a következő adag puncs fagylalt lesz. Az enyhe célozgatást vettem is és recept keresőbe indultam a neten. Elsőnek Lilahangya puncs fagyiját fedeztem fel és annyira meg is tetszett, hogy el is készítettem. A hozzávalók mennyiségén annyit változtattam, hogy külön kérésre jóóó sok mazsolát tettem bele. Az elkészítés menetét most kivételesen nem írom le, olvassátok el Lilahanygyánál, ha kedvet kaptatok hozzá... Az egyetlen érdekesség pedig amit még hozzáfűznék a mondókámhoz, hogy én nem szeretem a puncs fagyit... de majd készítek olyant is, ami az én kedvemre való lesz!

      Hozzávalók:
      • 200 g mazsola
      • 1,5 kis üveg rumaroma
      • 2 dl tejszín
      • 3 dl tej
      • 4 tojás sárgája
      • 4 ek. cukor
      • 1 vaníliás cukor
      Puncs fagyi habcsókkal a tetején