Keresés ebben a blogban

2011. ápr. 28.

Szalonnás pizzagolyó

Valami gyors és lehetőleg kevés alapanyagból elkészíthető ételt szerettem volna készíteni. Lapozgattam a kiírt receptjeimet és akkor eszembe jutott Tücsök Bogár pizzagolyója. Az az igazság, hogy ezek a pizzagolyók már régóta szemeznek velem Tücsök Bogár blogjának oldalsávjában :))) Már többször eszembe jutott, hogy ez nem mehet így tovább és megsütöm őket, de most léptem csak a tettek mezejére. Mondhatom jó választás volt. Fogok én még ilyent sütni :))

Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg kenyérliszt (nálam 40 dkg tk. liszt)
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk. cukor (nálam 1 tk. méz)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
Töltelék: (ez nálam teljesen más)
  • 24 kocka trappista sajt
  • 24 kocka szalonna
A tetejére:
  • olívaolaj
  • oregánó
A mártogatóshoz:
  • 3 db kis doboz sűrített paradicsom (eredeti receptben csak 1 db, de annyira jó, hogy megtripláztam :))
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl víz
  • 2 tk. cukor (nálam 2 tk. méz)
  • 2 ek. apróra vágott vöröshagyma (nálam 1 kisebb fej)
  • 1 tk. oregánó

Én még tegnap este összedolgoztam a tésztát és betettem a hűtőbe kelni. Ezzel időt spóroltam és ma már csak a kész tésztám ki kellett kapnom a hűtőből és már dolgozhattam is vele. Kicsit másként csináltam a  gombócólást is, mert én kinyújtottam a tésztám és ezt osztattam fel 24 részre. Kiporcióztam rá a tölteléket és így gyúrtam gombóccá. Persze a lényeg ettől még nem változott, mert így is úgy is gombóc lett belőle, de még milyen :)) A gombócokat kiolajozott tortaformába helyeztem, megkentem a tetejüket olívaolajjal és megszórtam még egy kis oregánóval is. Így kerültek be a sütőbe. Gyorsan elkészültek és szokás szerint nem bírtam magammal már megint melegen meg kellett kóstoljam őket :))) Nekem már fel sem tűnik, hogy teljes kiőrlésű  lisztből készültek és nem fehérből... A sajt megolvadt benne, jó kis nyúlós volt a szalonna pedig szépen megsült... Nagyon laktató, és nagyon ízlett. Tücsök Bogár köszönet a receptért! Megy a kedvencek közé :))


    2011. ápr. 27.

    Török pide

    Szintén Barbitól származik ez a recept is :))) Gondoltam majd a húsvéti hosszú hétvégén kipróbálom, ha lesz  rá módom, hogy anyukám konyhájában tevékenykedjek. Persze amikor megmutattam neki a receptet nem is volt kérdés, hogy elkészíthetem e. Én eredetileg nem májas feltétet szántam neki, mert nem vagyok nagy máj rajongó. Évente egyszer, ha eszek, de a kóstoló bizottság ragaszkodott az eredeti recepthez és végül szemlesütve beismerem, hogy nekem is ízlett :))) Persze feltét ötletem még bőven akad...

    Tésztához:
    • 60 dkg liszt
    • 2 kávéskanál só
    • 1/2 kocka friss élesztő
    • 1 kávéskanál cukor
    • 1 dl olaj
    • 3 dl tej vagy víz (mondjuk felesben)
    Töltelék:
    • 40 dkg csirkemáj
    • 1 nagy fej vöröshagyma v. póréhagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 ek olaj
    • só, bors, kakukkfű
    • a tetejére sajt
    Langyos kivételesen cukros tejben felfuttattam  az élesztőt. A lisztet és a sót összekevertem, hozzáadtam az olajat és apránként hozzáadagoltam a megfuttatott élesztőt is. Egy kis vízre is szükségem volt a tésztához, hogy olyan állagot kapjak, amilyent szerettem volna. Majd meleg helyen megkelesztettem.
    Apró kockákra szeltem a vöröshagymát és a fokhagymát, olajon üvegesre pirítottam és hozzáadtam a jól átmosott és felaprított májat. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítettem, majd addig kevergettem amíg a máj leve is elfőtt.
    Közben a tésztám is megkelt. 9 egyenlő részre osztottam és ovális alakúra nyújtottam. A hosszabbik oldalait felcsavartam kb. 1 cm vastagságúra és a rövidebbik oldalával is ugyanezt tettem. Így kaptam én inkább kis mentőcsónak formákat :))) A tésztát lekentem tojássárgájával, megtöltöttem, a tetejére sajtot szórtam és megsütöttem!

      2011. ápr. 26.

      Csalán főzelék

      Barbinál láttam meg ezt a számomra különleges főzelék recept. Említettem már, hogy nagy főzelék rajongó vagyok. Gondoltam kipróbálom. Miért ne? Úgyis kíváncsi voltam rá, hogy milyen íze van a csalánnak. Na most megtudtam. A történethez még annyi tartozik, hogy most készült húsvét alatt, amikor hazamentem anyukámékhoz. Őt kezdtem el nyaggatni, hogy készítse el nekem. Szerencsére vevő volt az ötletemre. Én pedig, hogy ő se járjon rosszul szedtem hozzá csalánt (természetesen kesztyűben) és meg is mostam. Abálódni is én tettem föl és néha meg is kevergettem. Így végül közösen készítettük el, úgy mint egy spenót főzeléket. 

      Hozzávalók:
      • csalán 
      • fokhagyma  (3-4 gerezd)
      • só, ételízesítő
      • tej
      • liszt
      A csalánt jó alaposan átmostam. Majd vízben feltettem főni. A fokhagymát apróra szeltem és egy kevés olajon megpirítottam. Hozzáadtam 2 evőkanál lisztet, felöntöttem tejjel és csomómentesre kevertem. Majd ebbe az alapba került bele a csalán, besűrűsödésig kevergettem és már el is készült a finom főzelék.Nekem nem hasonlított teljes mértékben a spenótra, de ízlett. Apukám még az elején lelkes volt, hogy majd ő is eszik, sőt még csalánt is segített szedni, de a kóstolásnál kicsit alábbhagyott a lelkesedése. Ugyanis épp jégkrém evés közben zavartam meg és szegény arról panaszkodott, hogy most elrontotta a szája ízét :)) Úgy tudtam sajnálni :)) Ja és a csalán főző levet pedig megittuk teának, hogy az se vesszen kárba.

      Csalán főzelék
      Anyukám tojás fája
      Húsvétra gyarapodott a család is :))) kotlósanyó jóvoltából

      2011. ápr. 22.

      Brokkoli csíra

      A napokban a tisztítókúrám utolsó két napján a párolt zöldségeimre bizony csírák is kerültek. A lucerna csíráról írtam legelőször csíráztatás címszó alatt. De mégsem járja, hogy brokkolit is emlegetek és arról nem osztok meg semmilyen információt Veletek! Hát jöjjön a brokkoliról egy kis ismertető! Annyit azért hozzáteszek, hogy most ezt sem áztattam be és sokkal jobb lett. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy csak a nagyon mini magokat fogom ezentúl áztatni, a nagyobbakat meg minek, ha szebben kicsíráznak áztatás nélkül, mint áztatással??

      Mit érdemes tudni a brokkoli csíráról?

      A brokkolit 10-15 éve még növényként sem nagyon ismerték és fogyasztották Magyarországon, mostanra viszont már a csírája is elterjedt eledel. A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású. A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják. A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet. Kicsi sárgás csírája nagyon szép. Gyógyító csíra. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, enzimeket, ásványokat a szervezet számára. Nagyon sok hasznos vegyület van benne. Élettani hatása megegyezik a vörös káposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla. Olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását. Regenerálja az agysejteket. A benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre. Tehát nagyon jó immunerősítő.

       Forrás: http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

      A végeredmény
      Áztatás közben

      2011. ápr. 21.

      Tisztítókúra 7.nap

      Vége?? Tényleg vége? El sem hiszem és nem azért mert végigszenvedtem a 7 napot, hanem pont az ellenkezője miatt. Meglepően jó volt :)) Nem igazán számítottam rá, hogy ilyen könnyű lesz, de nagyon akartam ezt most végigcsinálni. És lásd sikerült is.Kicsit még mikor készülődtem a kúrára lelkiekben eszembe jutott, hogy mi lesz, ha ennyi napot nem fogok kibírni ilyen light-os menüvel. Hiszen mégis csak egy hétről volt szó. Sikerült végigcsinálnom és nem csábultam el. Ennek örülök a legjobban. Nem voltam fáradékony, sőt talán még egy picivel kevesebbet is aludtam. Ugyanúgy tornáztam, mint eddig is és még ez sem jelentett különösebb nehézséget. Azt kell, hogy mondjam, hogy igazán jól érzem magam a bőrömben!! Most már csak arra, kell figyelnem, hogy a húsvéti menüsorból is mértékkel tudjak fogyasztani :)) Pár gondolatot azért még leírnék a méregtelenítésről:

      A vese és a máj állandó szolgálatban van. Eltünteti az alkohol, a nikotin, a tartósítóanyagok és a gyógyszerek által hátrahagyott káros anyagokat. Ám, ha túl nagy a lerakódás, a szervek számára nehézséget okoz a méregtelenítés. A felesleges anyagok a kötő és zsírszövetekben (narancsbőr) raktározódnak el. Később azonban az ízületekben (reuma), a szalagokban és izmokban és végül az agyban is lerakódhatnak. Ez alvászavarokat, fejfájást, levertséget okoz.

      Ma már kicsit többet engedtem meg magamnak, mint tegnap, de még mindig mértékletes voltam.
      Mit ettem/ittam ma??

      Reggeli előtt: a búzafüvem sajnos elfogyott és nem gondoskodtam időben utánpótlásról), így most kimaradt  és csak egy kis kanál máriatövismag olajat ettem

      Reggeli: 1 zöld alma + 100 %-os almalé

      10órai: 1 pohár gyógytea

      Ebéd: saláta: párolt zöldségekből (kukorica, sárgarépa), lucerna csíra és brokkoli csíra, főtt tojás

      Uzsonna: 1 pohár kakaó (házi tej és 1 teáskanál kakaó, cukrot, mézet már egy idege nem teszek bele)

      Vacsora: kefir banánkarikákkal és fahéjjal ízesítve

      Plusz továbbra is sok gyógytea és szénsavmentes víz

      2011. ápr. 20.

      Tisztítókúra 6.nap

      Most már tényleg megindult a visszaszámlálás. Főleg, hogy már a vacsin is túl vagyok. Már csak 1 nap! Hihetetlen! Azt kell, hogy mondjam, hogy könnyebb volt végigcsinálnom, mint gondoltam. Persze azért óvatosan jegyeztem meg az előbbi megállapításomat, mert a holnapi nap még vissza van és még annyi minden történhet. De akkor is, azért már majdnem vége! :)) Hamarosan jöhetnek a finomságok :)) no meg a húsvéti nagy dinom-dánom. Már alig várom, hogy apukám megkezdje a sonkát. Már kb. 2 hónapja szerettem volna, de türelemre intett. Én pedig várok türelmesen, főleg amennyire tőlem telik. Bár azt kell, hogy mondjam fejlődőképes vagyok és már egyre több téren tudok türelmes lenni.

       Mit ettem/ittam ma??
       
      Reggeli előtt, 1 nagy pohár búzafűlé, és egy kis kanál máriatövismag olaj

      Reggeli: zöld alma  lereszelve egy csipet fahéjjal + gyógytea

      10órai: 1 pohár gyógytea

      Ebéd: saláta: párolt zöldségekből (kukorica, sárgarépa), lucerna csíra és brokkoli csíra, főtt tojás

      Uzsonna: 1 pohár 100%-os almalé

      Vacsora: 1 pohár gyógytea

      Plusz: sok gyógytea és szénsavmentes víz

      2011. ápr. 19.

      Tisztítókúra 5. nap

      Tényleg már az 5. napnál tartok?? Alig akarom elhinni, egész gyorsan elröpült ez a pár nap. Sőt már a nehezebbik részén túl is vagyok. Most már csak a megszokott táplálkozásra kell visszahangolódnom az elkövetkező két napban. Meg fogtok lepődni azon amit most írni fogok, de kezdem sajnálni, hogy a végére érek. Éppen kezdtem belejönni és pont ma gondoltam arra, hogy mindenféle nehézség nélkül tudnám még pár napig csinálni. Na majd legközelebb, mert túlzásba azért nem szeretném vinni a kúrámat. Azt hiszem átestem a holtponton. Vagyis javítanom kell magam, mert nem éreztem egyszer sem, hogy holtponton lennék. Nem volt semmi kényszer ezekben a napokban és pláne nem lemondásként éltem meg az ételezéseimet.
      A mai menüm egy kis figyelmetlenség miatt teljesen megegyezik a tegnapival.Elvileg ma karalábé, krumpli és sárgarépa turmixot kellett volna innom, vagy inkább ennem? :)) A félreértés pedig ott történt, hogy én szentül meg voltam róla győződve, hogy van a fagyasztómba karalábé. Keresetem-kerestem, de nem találtam, pedig csak a hűtőszekrényemhez tartozó 2 fakkos fagyasztóm van. Szóval nem is mondhatom, hogy olyan nagy és elveszett benne. Valószínűleg már felhasználtam egyszer és szépen el is felejtettem. Viszont a probléma rögtön meg is oldódott mivel a kúrára való bevásárlás során olyan nagy karfiolt sikerült beszereznem, hogy mára is bőven jutott belőle. Így szerencsére nem maradtam szomjan ma sem :))  Sőt ma megint betévedtem :)) a piacra is és találjátok ki mi volt az első, amit megpillantottam? Természetesen medvehagyma! Hurrá!! Már nem is kerestem, szinte feladtam a reményt és éppen akkor sikerült vennem. Egyenlőre 2 zacskóval vettem, a fagyasztóm szűkös helykapacitása miatt, de lehet be kellene szereznem még eggyel, ha esetleg lesz még ilyen szerencsém... Már töröm is a fejem, milyen finomságokat készítsek belőle, mert egyenlőre a fagyasztóba dideregnek, ugye.

      Húsvéti ajánlat

      Az elmúlt két napban hárman is húsvéti játékra invitáltatok. Név szerint Tücsök Bogár, Kati és  Emőkééktől. Szeretném megköszönni a megtisztelő felkéréseket és eleget tenni egy húsvéti menüsor összeállításával. Bevallom így a tisztítókúrám közepén kissé gondolkodóba estem, hogy milyen ételeket válasszak, de végül azért sikerült :))

      A játék lényege:
      Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
      Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted" nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
       

      A reggeli: 

      Házi rizstej
      Lenmagos zsemle
      Húsvét révén főtt tojás is jár a reggeli szendvicsbe


      Az ebéd:

      Brokkoli krémleves
      Keleties ízesítésű pulykacomb majonézes salátával és tortilla-val
      Sült csirke párolt zöldségkörettel


      És a desszert:

      Hagymás pogácsa
      Karamell fagylalt
      és egy kis bonbon, ha még nem sikerült degeszre ennünk magunkat a nap során :)))
      Én most személy szerint nem szeretnék senkit sem kiemelni, hogy kit invitálnék meg a játékba. Inkább akinek van kedve csatlakozzon és állítson össze egy klassz húsvéti menüsort!

      2011. ápr. 18.

      Tisztítókúra 4. nap

      A kúrám  feléhez értem és még élek :)) Bevallom örülök, hogy már csak a fele van hátra, sőt egy ici-picivel még kevesebb is. Ennek ellenére azt kell hogy mondjam, hogy jól vagyok. Nem kínoz éhségérzet és mint páran észrevehettétek, még a blogotokban szereplő költeményeket is meg tudtam tekinteni. Méghozzá különösen nagy erőfeszítés nélkül. Úgyhogy minden oké. Amit megfigyeltem még, hogy sokkal több folyadékot iszok, mint átlagosan. Pedig szerintem előtte sem ittam keveset (napi 3-4 liter). Lehet tudat alatt ezzel tartom távol az éhség érzetet, mert mindig van valami a pocimban :)) És lássuk a mai menüt...

      Mit ettem/ittam ma:

      Reggeli előtt, 1 nagy pohár búzafűlé, és egy kis kanál máriatövismag olaj



      Reggeli: 1 pohár 100%-os almalé

      10órai: gyógytea

      Ebéd: Kb. 1,5 liter vízben puhára főztem 1 rózsáira szedett karfiolt, 2 közepes krumplit és 1 sárgarépát. Egy kis sóval ízesítettem, hogy ne legyen teljesen íztelen. Majd a megpuhult zöldségeket a levükkel együtt összeturmixoltam. A mai "turmixom" kicsit jobban ízlett, mint a tegnapi, de alapjában véve azzal sem volt semmi bajom, finom is volt. Tegnap zöld lötty volt a menü, ma narancssárga :))

      Uzsonna: a fenti zöldség turmix

      Vacsora:  a fenti zöldség turmix

      Plusz: az eddigiekhez képest még több gyógytea és szénsavmentes víz

      Kreatív blogger díj



      A nagy tisztítókúra közben Rózsikától kreatív blogger díjat is kaptam. Igyekszem hát megosztani Veletek! No és egy húsvéti játékra is kaptam ám felhívást Tőletek, de ha nem gond még holnapig gondolkodnék a menüsoromon.

      A szabályok: 

      1o dolgot elárulni magadról ,amit szeretsz csinálni és tovább adni 1o bloggernek akit szívesen látogatsz kreatívnak tartasz. 

      10 dolog, amit szívesen csinálok:
      1. Szeretek olvasni, főleg a pszichológia és természetgyógyász  témák érdekelnek, de egy jó ponyvának sem állok ellen.
      2. Szeretek mozizni, mostanában inkább itthon.
      3. Szeretek sütni/főzni. 
      4. Szeretek sétálni, mivel kis városban élek ezt gyakran meg is teszem.
      5. Szeretek piacra járni és a helyi vagy környékbeli kereskedőktől vásárolni.
      6. Szeretek hintázni :)))
      7. Szeretek őszinte lenni és szeretem az igazságot hallani másoktól is.
      8. Szeretek örömet szerezni másoknak és azon törni a fejem, hogy mivel lepjem meg őket.
      9. Szeretek tornázni, mozogni, valamit sportolni. Több dolgot kipróbáltam már, egyenlőre a jóga és az aerobik vált be.
      10. Szeretek optimistán tekinteni a világra! Nem is szoktam túlságosan sokat szomorkodni :)))

       A 10 blogger akit szívesen látogatok és kreatívnak tartok:
      1. Tücsök Bogár
      2. Kati
      3.  Bence/Emőke
      4.  Ditta
      5. Erus 
      6. Eszter 
      7. Mónika 
      8. Viki 
      9. Életünk és ételeink 
      10.  Angi Angéla

      2011. ápr. 17.

      Tisztítókúra 3.nap

      Elérkezett hát a kúra komolyabb része. Ma ugyanis nem ettem semmi olyan amit rágni kellett volna. Még 2 napig a folyadékoké lesz a főszerep. Nem nagy menü mondhatom és egyre többet kalandoznak a gondolataim a kedvenc ételeimre, de kibírom. Ha jól belegondolok, még ma sem éreztem magam igazán éhesnek. Sőt arra sem gondoltam, hogy rögtön ki kellene rámolnom a hűtőt. Bár ezt cselesen megoldottam, mert nincs is benne semmi olyan amitől igazán el tudnék csábulni. 

      Mit ettem/ittam ma:

      Reggeli előtt, 1 nagy pohár búzafűlé, és egy kis kanál máriatövismag olaj


      Reggeli: 1 pohár 100%-os almalé

      10órai: gyógytea

      Ebéd: Kb. 1,5 liter vízben puhára főztem 1 rózsáira szedett brokkolit, 2 közepes krumplit és 1 sárgarépát. Egy kis sóval ízesítettem, hogy ne legyen teljesen íztelen. Majd a megpuhult zöldségeket a levükkel együtt összeturmixoltam. Így könnyebben emészthető ezáltal a gyomrom kis pihenőt kapott. Három részre elosztva fogyasztottam, mert egyszerre sok lett volna. Így ez lett az uzsonna és a vacsora is.

      Uzsonna: a fenti zöldség turmix

      Vacsora:  a fenti zöldség turmix

      Plusz: az eddigiekhez képest még több gyógytea és szénsavmentes víz


      Még egy kis szépség tippet is megosztok Veletek, hogy ne csak belülről szépüljünk hanem a bőrünk is ápolt legyen.

      Házi arcradír:
      • 1 ek. olívaolaj
      • 1 ek. méz
      • 1 ek. cukor
      Egy kis tálkába jól összekutyuljuk és már át is masszírozhatjuk vele az arcunkat. Bár szerintem tökéletesen megfelel a többi testrészünkre is, ha máshonnét is el szeretnénk tüntetni az elhalt hámsejteket. A méz puhítja és táplálja a bőrt, az olívaolaj hidratál a cukor pedig eltávolítja az elhalt hámsejteket. Megjegyzem legalább végre használtam a maradék cukromból :)) erre a célra tökéletesen megfelel.

      2011. ápr. 16.

      Tisztítókúra 2. nap

      Nos a menüben semmi kreatívság nem lesz, hisz nem sok minden változott a tegnapihoz képest, de nem is akartam túlbonyolítani a dolgot. Mivel nem vagyok tapasztalt e téren. Csak próbálkozok, aztán meglátom mi lesz. Végig tudom e csinálni, lesz e valamilyen hatása és legfőképpen lesz e kedvem még a jövőben hozzá... Azt is nézzétek el nekem, hogy most nincsenek képek, de azt hiszem itt inkább a tapasztalat megosztás a lényeg.
      Mit ettem, ittam ma:

       Reggeli előtt, 1 nagy pohár búzafűlé, és egy kis kanál máriatövismag olaj

      Reggeli: zöld alma + gyógytea

      10órai: 1 pohár 100%-os almalé

      Ebéd: saláta: párolt zöldségekből (kukorica, zöldborsó, sárgarépa), lucerna csíra, főtt tojás, sajt, paradicsom

      Uzsonna: 1 pohár citromos víz

      Vacsora: 1 pohár gyógytea

      Plusz: sok gyógytea és szénsavmentes víz

      Egyenlőre nagyon jól érzem magam, nem voltam éhes sem. Nem kívántam semmilyen ételt sem, bár tegnap este  sok finomság eszembe jutott azért. Érdekes ilyenkor amikor tiltott gyümölcsnek bizonyulnak elég kívánatosnak tűnnek. Viszont nem éreztem azt, hogy most rögtön ki kell rohannom a konyhába összedobni valami gyors édességet. Csak "fantáziáltam" inkább. Ami különös, hogy fáradt sem vagyok. Akartam egyet pihizni délután és nem aludtam el. Csak feküdtem az ágyban és alvás nélkül pihentem.  Várom a holnapi napot :))

      2011. ápr. 15.

      Tisztítókúra 1. nap

      Már napok óta járkálok a piacra, hogy sikerüljön végre medvehagymát beszereznem. Mindig azt mondják, hogy majd következő nap lesz. Kicsit kezdem unni, de azért megyek még, hátha.. Viszont úgy döntöttem, hogy ha sikerül is vennem rögtön megy a fagyasztóba, mert megpróbálok helyette egy 7 napos tisztítókúrát végigcsinálni. Már régóta kacérkodok a gondolattal, de eddig nem sikerült rászánnom magam. Most viszont itt a tavasz, ami éppen ideális az ilyen tisztítókúráknak és nem akarok hülyeséget mondani, de elvileg  ha jól tudom tart még a húsvét előtti böjt is. Joggal kérdezhetitek, hogy miért döntöttem mégis úgy, hogy belevágok. Először is sok jót olvastam már a tisztítókúrákról, azaz jó hatással vannak a szervezetre. Elsődleges cél megszabadulni a mérgektől, amiket eddigi életem során sikerült felhalmoznom. Bár biztos nem ürül ki minden és a többség biztosan nem raktározódik el ennyi ideig, én ehhez már végkép nem értek, de hátha.. Na meg az ilyen tisztítókúrák másik áldásos hatása, hogy meg lehet szabadulni általuk pár kilótól. Amit őszintén bevallom én sem bánnék, hiszen vészesen közeledik a bikini szezon. Persze max. 1-2 kilónak szeretnék csak búcsút mondani, hiszen nem vészes a helyzet. De nő vagyok, aki persze sosem elégedett magával 100%-ig. Igyekszem, tornázok is, de én tudnék magamból lefaragni, ha tehetném. Meglátom most sikerül e. Persze a torna az marad, mert a mozgás lételemem. Húst már 2 napja nem ettem, tudom nem sok, de kezdetnek nem is olyan rossz:)))  Az első két napban a böjtre ráhangolódó ételeket fogok enni. Aztán jön a 3 nap leves és folyadék böjt, majd újabb 2 nap visszahangolódás. Szorítsatok nekem, hogy sikerüljön végigcsinálnom!

      Mit ettem, ittam ma:

       Reggeli előtt, 1 nagy pohár búzafűlé, és egy kis kanál máriatövismag olaj

      Reggeli: gabona kása, négyféle gabonapehelyből, vízzel + gyógytea

      10órai: 1 pohár 100%-os almalé

      Ebéd: saláta: párolt zöldségekből (kukorica, zöldborsó, sárgarépa), lucerna csíra, főtt tojás, sajt, paradicsom

      Uzsonna: 1 pohár 100 %-os almalé

      Vacsora: 1 narancs

      Plusz: sok gyógytea és szénsavmentes víz

      2011. ápr. 9.

      Kenyértésztába csavart virsli

       Kenyerek, kalácsok, sütemények könyvéből származik a recept. Ismét valami sósra vágytam, ezért döntöttem az alábbi recept mellett. Jó választásnak bizonyult. Én még annyival kiegészítettem a receptet, hogy mielőtt a tésztacsíkokkal beburkoltam a virsliket a csíkokat megkentem ketchuppal. Így csak még finomabb lett.

      Hozzávalók: (12 darabhoz)
      • 12 db virsli
      • 50 dkg finomlsizt
      • 1 kiskanál só
      • 1 evőkanál cukor
      • 2,5 dkg élesztő
      • 2-2,5 dl víz
      • 4 dkg vaj
      • a tetejére: 1 tojás, szezámmag
      Elkészítés:

      A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a cukrot, a megfuttatott élesztőt és annyi vízzel dagasztjuk meg, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük, majd beolajozott tálcán 5 mm vastagra nyújtjuk.
      A tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk és a virsliket egyenként becsavarjuk vele. A betekert virsliket kizsírozott tepsibe helyezzük. Felvert tojással megkenjük, a magokkal meghintjük, ezután előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

      2011. ápr. 8.

      Vörös káposzta csíra

      Legutóbb vörös káposztát csíráztattam. Már többször próbálkoztam vele, de valahogy sosem voltam elégedett a végeredménnyel. A legtöbb esetben nem csírázott ki az összes magom. Csak kb. a fele. Én pedig mindig bosszankodtam csak, hogy az nem lehet, hogy ennyire rossz minőségű magot vettem volna. A kisebb magokat mindig be szoktam áztatni legalább egy napig csíráztatás előtt. A vörös káposzta magját még határesetnek tartottam, így eddig azt is áztattam. Most viszont gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy nem áztatom be. Veszteni nem sokat veszthettem. Gondoltam rosszabb csak nem lesz, mint az eddigiek. Tehát áztatás nélkül rögtön a csíráztató tálba tettem és láss csodát végre szépen kicsírázott. Elégedett vagyok az eredménnyel!

       Mit érdemes tudni a vörös káposzta csíráról?

      Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt. Szép, porcelános lesz. Különleges tudása van,. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökentő hatása van. Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését. Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést. Magas C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns. Hat a személyiség zavarokra. Segít eltávolítani a méreganyagot az ízületekből. Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.

      Forrás: http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

      Vörös káposzta csíra

      Közeli

      Áztatás

      2011. ápr. 6.

      Lángos

      Még pénteken ebédre készítettem lángost. Az az igazság, hogy azóta nem különösebben sertepertéltem a konyhámban. Gondolkodom mit kellene főznöm vagy sütnöm, de még ihlet hiányával küszködök. Ráadásul szakdolgozatot is kellene írnom, ha júniusban államvizsgázni szeretnék, szóval dolgom lenne bőven. Csak egy a baj, hogy még van 1 hónapom a leadásig, így elég halálnyugi tempóban írogatok. Bár lassan kezd tudatosulni, hogy most már tényleg nem ártana összeszednem magam.... Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem vagyok egy túlságosan izgulós típus és azt is tudom, hogy időre végezni fogok. No meg a jó munkához idő is kell ;))))

      Na akkor jöjjön a recept. Nem is azért osztom meg Veletek, mert olyan nagy kuriózum, hanem mert én különleges feltéttel eszem.

      Hozzávalók:
      • liszt
      • víz
      • élesztő
      • méz
      Most kocka élesztőm volt, így azt langyos mézes vízben futtattam fel. A lisztet összekevertem a sóval és az élesztővel. Szükség szerint még kell a tésztához vizet adni. Összedolgoztam és már mehetett is a radiátor közelébe kelni.(még van egy kis távfűtés, így gyorsan megkelt)
      A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam és egy müzlis bögrével kiszaggattam. Felforrósított olajban pedig mindkét oldalát megsütöttem. 

      A feltét pedig:
      • fokhagyma
      • sajt és tejföl
      • most jön a hóbort: szilvalekvár
      Nem tudod kóstolta e valamelyikőtök szilvalekvárral, de így nagyon finom. A kedvencem. A nagynénémtől hallottam, hogy ő így eszi. Aztán megkóstoltam és annyira rákaptam, hogy azóta is így eszem. Ja csakis szilvalekvárral az igazi!! (legalábbis szerintem)

      2011. ápr. 4.

      X- Faktor koncert

      Végre nálunk is jártak az X-faktorosok. Már januárban kiplakátolták a várost a koncertről. Eddig nem nagyon jártam koncertekre, de erre nagyon el akartam menni. Februárban meg is vettem a jegyeket, aztán vártam, hogy mikor lesz végre április 1. Nagy nehezen elérkezett ez a pénteki nap. Elég sokat kellett, rá várni, de nagyon megérte. Mindenki hozta a szokásos formáját, csak ugye élőben százszor jobb volt őket hallgatni, mint a tv-ben. Én úgy vettem észre, hogy örült mindenki a sok rajongónak és nem is szálltak el maguktól. A legnagyobb arc természetesen Király L. Norbi volt, aki még a Joe Cocker számnál a trikójától is megszabadult. Tényleg felforrósodott a levegő. A női szívek pedig megdobogtak, amikor Nicolas és Vastag Csaba lépett a színpadra. Veca pedig nagyon gyönyörűen énekelte a Most múlik pontosan számot, pedig szegény nagyon beteg volt. Ezt a számot vártuk a legjobban. A három órás koncert pedig pillanatok alatt elrepült, egy percig sem unatkoztunk. Jó volt a hangulat és klassz számokat énekeltek nekünk. Asszem rákaptam a koncertre járás hangulatára!

      2011. ápr. 1.

      Hagymás- oregánós keksz

      Limaránál  találtam rá erre a jó kis keksz receptre. Rögtön tudtam, hogy ezt mindenképpen ki fogom próbálni. Ami különösen tetszik még benne, hogy végre egy sós keksz! A recepten pár apróságot megváltoztattam. Az egyik ilyen, hogy én oregánóval ízesítettem, eredetileg rozmaringgal készült. Nekem most éppen ehhez volt kedvem. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rozmaringom nincs is itthon.

      Hozzávalók:
      • 100 g finom liszt
      • 100 g tk. tönköly liszt
      • 100 g kukorica liszt (ettől lesz ropogós a keksz)
      • 1,5 tk só
      • 20 dkg hideg vaj
      • 1-2 ek. szárított hagyma
      • 1 ek. szárított oregánó
      • 4-5. ek. hideg víz
      A lisztek mennyiségét kicsit átvariáltam. Nekem így egyszerűbb volt kimérni, na és nem csak fehér lisztet használtam, mint az eredeti receptben.  Egy fej vöröshagymát felkarikáztam és a sütőben sütőpapíron megszárítottam. Ha szerencsések vagyunk és van késés robotgépünk akkor csak belepakoljuk az összetevőket és nem is kell semmi mást csinálnunk. Ha nincs késes robotgépünk, például nekem nincs, akkor egy kis energia befektetéssel azért meg tudjuk oldani a problémát és így is elkészíthetjük a kekszet. A liszteket, a sót, az oregánót egy nagyobb tálban összekevertem, majd apránként belemorzsoltam a felszeletelt vajat. Amikor elfogyott végre a vaj hozzáadtam a hagymát is és annyi vizet, hogy összeálljon a tésztám. Hengert készítettem belőle, fóliába csomagoltam és éjszakára betettem pihenni a hűtőbe. Felkarikáztam és kizsírozott tepsiben megsütöttem. Gyorsan sül!