Keresés ebben a blogban

2011. jún. 29.

Gomba pörkölt

A gomba pörkölt az első ételek között volt, amit megtanultam főzni. Még a gasztronómia világában kevésbé rutinosak számára sem jelent túl nagy ördöngösséget az elkészítése és a másik nagy előnye, hogy gyorsan össze lehet dobni :)) Bátran kísérletezhet vele bárki :))

Hozzávalók:
  • 500 g csiperke
  • 1 vöröshagyma
  • fél zöld paprika
  • fél paradicsom
  • pirospaprika
  • ételízesítő
  • tejföl a tetejére (tálaláskor)
Előkészítettem a csiperkét és a vöröshagymát (meghámoztam és felaprítottam). A zöldpaprikát és a paradicsomot is felkockáztam. Ezektől még finomabb ízt kap a pörkölt. A vöröshagymát olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Felöntöttem vízzel. Sóval és ételízesítővel fűszereztem és pirospaprikával adtam egy kis színt is neki. Addig főztem így amíg a gomba meg nem puhult. Közben kifőztem a tésztát is. Végül pedig a tejföllel a tetején tálaltam.


      2011. jún. 27.

      Piros gyümölcs turmix

      Nem vagyok egy nagy turmix ivó, de most megkívántam. Volt több gyümölcsöm, hideg tejem is. Ezekből már könnyen össze tudtam dobni magamnak egy kis itókát :))

      Hozzávalók:
      • málna
      • ribizli
      • meggy
      • tej
      • 1 ek. cukor
      A gyümölcsöket megmostam.  A meggyet természetesen ki is magoztam. Tejjel együtt összeturmixoltam. Cukorral  ízesítettem és már ittam is. Jó nagy adag lett, de olyan finom volt, hogy egyszerre meg is ittam az egészet. :))

      Rendes turmixos poharam még nincs, de ebben is finom volt ;))

      2011. jún. 24.

      Cukkinis- sárgarépás tócsni

      Az alap ötletet a mai ebédhez Beastie cukkinis fasirtja adta, amit már egy ideje kinéztem magamnak csak talonba tettem. Gondoltam majd elkészítem, amikor már lesz a kertben friss cukkini. Anyukám a héten leszedte az első kis zsenge cukkinit, amit nekem adott, hogy készítsek belőle valamit. Így adva volt, hogy tócsni lesz :)) Kicsit módosítottam a fenti recepten. Régebben már készítettem krumpliból és ez alapján kombináltam a 2 receptet.

      Hozzávalók:
      • 1 zsenge cukkini
      • 2 db sárgarépa
      • 3 kisebb vöröshagyma
      • 4 gerezd fokhagyma
      • trappista sajt
      • bors
      • ételízesítő (nálam ízvarázs)
      • kakukkfű
      • 2 db tojás
      • liszt, amennyit felvesz
      A cukkinit megmostam, meghámoztam és lereszeltem. Nagy lyukú reszelőn. Gyorsabb is és nem kell elaprózni. Aztán a répa és a sajt is ugyanerre a sorsra jutott. A hagymákat felaprítottam és ez is ment a többi közé egy nagyobb tálba. Sóval, borssal, ételízesítővel és kakukkfűvel ízesítettem. Nyugodtan lehet jó sok fűszert használni, mert amikor belekerül a liszt már nem lesz olyan intenzív az íze és igényli is a több fűszert. Beleütöttem a 2 tojást és ezzel együtt jól összekevertem. A cukkini a só miatt egy kis levet eresztett, ezért több liszt kellett. Én kb. nokedli tészta sűrűségű masszáig adagoltam hozzá a lisztet. 2 kanál segítségével gombócokat gyártottam és ezek kerültek bele a forró olajba. Mindkét oldalukat megsütöttem, majd sült krumplival és kovászos uborkával tálaltam :) Így megint nem ettünk húst. Kicsit féltem, hogy apának mi lesz a reakciója, de még magában is nasizta :P

      2011. jún. 23.

      Lecsó

      Ha nyár, akkor lecsó! Végre. Mi csak ebben az évszakban szoktunk lecsót enni, nem teszünk el télire. Ezért ilyenkorra már eléggé kívánjuk. Vagy ezzel csak én vagyok így? Nem tudom.. Nem tartottam közvélemény kutatást a családban. A lényeg úgyis az, hogy itt a nyár és vele együtt a lecsó szezon és főztem is :) Ja és a lecsóban az a jó, hogy ahány ház annyi szokás. Mi így szeretjük:

      Hozzávalók:
      • 6-8 db paprika
      • 1 db paradicsom
      • 1 nagyobb fej vöröshagyma
      • pirospaprika
      • 4 tojás
      A vöröshagymát felaprítottam és olajon üvegesre pároltam. A paprikát felkarikáztam, a paradicsomot is felszeleteltem és a megpirított hagymára tettem. Felöntöttem egy pici vízzel és úgy főztem. A paprika amikor összeesik levet enged, ezért nem kell sok víz. alá Sóval ízesítettem. Én csak a végén kevertem hozzá 1 kiskanál pirospaprikát, hogy egy kis színe is legyen és ráütöttem a 4 kisebb felvert tojást is. Jó kis rozskenyérrel tálaltam :))


      2011. jún. 14.

      Cseresznyés-meggyes pite

      Holnap államvizsgázok, remélhetőleg ez lesz az utolsó ;)) Ahelyett, hogy lázas tanulásba kezdtem volna én inkább pitét sütöttem. Na jó, a szóbeli rész már megvan. Most csak a diplomát kell megvédeni, a ppt-m már kész, fejben összeállt mit fogok mondani. Szóval nem parázok inkább sütkérezek, mert végre érzek ízeket. Ezt meg kellett ünnepelni ezzel a finomsággal. No meg amit kihagytam nálunk még mindig cseresznye és meggy dömping van ám. :))
      Mrita receptjét írtam le alapnak, aztán végül változtattam rajta és így készült el a saját pitém. Finom-finom.

      Hozzávalók:
      • 3 tojás
      • 1 bögre cukor
      • 1 dl olaj
      • kb. 1 bögre sajtkrém (azaz nálam tejföl lecsöpögtetve)
      •  2 bögre fehér liszt
      • 1 bögre tk. tönköly liszt
      • 1 csomag sütőpor
      • 50 dkg cseresznye
      • 70 dkg meggy
      • 300 ml tejszín
      Szóval a tészta: a tojásokat különválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval habbá vertem, a sárgáját pedig a cukorral kevertettem össze (amennyire sikerült, mert elég sok az a bögre cukor a 3 sárgájához képest). Ezért a sárgájához hozzáadtam az olajat is és úgy már könnyebb volt keverni. Majd jött a sütőpor  a lisztek és a krémsajt is. Belekevertem a felvert fehérjét is. Nos én még sosem sütöttem pitét, de én ezzel az állaggal amit ekkor kaptam nem voltam elégedett, így gondolkodóba estem vajon mivel hígítsam még fel. Tejem most nem volt itthon, egyedül ami szóba jöhetett az az egy doboz hulala tejszín volt, ami a hűtőben a sorsára várt. Hát ezzel feljavítottam az állagát, jobban mondva hígítottam, mert első körben olyan kelt tészta állagú volt. Én meg hígabbnak képzeltem el. Így kb. 300 ml-el elértem a kívánt és elképzelt tészta állagot. Kizsírozott tepsibe belekanalaztam, gazdagon megszórtam kimagozott meggyel és cseresznyével és megsütöttem. Kicsit aggódtam mi fog kisülni így a módosításaimmal együtt, de nagyon-nagyon kellemesen csalódtam. Nagyon finom lett, nem is akarom überelni, csak mindig ilyen jó legyen :))

      2011. jún. 13.

      Indiai fűszeres csirkemell

      Pár napja megfáztam, azóta különböző stádiumokon mentem keresztül.. Most éppen ott tartok, hogy nem érzek ízeket. Nagyon vacak érzés, remélem hamarosan elmúlik.. Azért ennem betegen is kell, így főztem. Az íze nem tudom milyen lett, de én úgy vagyok vele ha olyan hozzávalókat használok amiket szeretek abból csak jó sülhet ki  ;))

      Hozzávalók:
      • csirkemell
      • 2 kisebb fej vöröshagyma vagy 1 nagy :))
      • olaj
      • gomba (nálam 3 szép nagy)
      • zöld paprika
      • tandoori masala fűszerkeverék
      • 200 ml főző tejszín
      • 1 kiskanál keményítő
      • valamilyen tészta (ízlés szerint)
      • a tetejére füstölt trappista sajt
      A vöröshagymát megtisztítottam, megmostam, felaprítottam és olajon üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a felkockázott csirkemellet. Amikor szépen kifehéredett a húsi megsóztam és a tandorri masala  (3 kiskanálnyival) fűszerkeverékkel is ízesítettem. Hozzáadtam a felaprított gombát és zöld paprikát. Felöntöttem kb. 2 dl vízzel és addig főztem amíg meg nem puhult a hús. Ekkor felöntöttem főző tejszínnel, amibe előzőleg belekevertem 1 kiskanál keményítőt. Pár percig még főztem. Közben természetesen kifőztem a tésztát is. Majd füstölt trappista sajttal a tetején tálaltam...

      2011. jún. 10.

      Zöldséges pizza

      De rég ettem pizzát. Sütöttem is magamnak egyet. Szép kereket még mindig nem tanultam meg sütni, de nekem így tepsi formájúan is nagyon megfelel. :)) Hús most nem került rá. Úgy tűnik, hogy megjött a jó idő, megint nem kívánom a húst..
      A tészta alap receptje  itt megtalálhat.

      Feltét:
      • tejföl
      • pizza fűszerkeverék
      • gomba
      • vöröshagyma
      • paprika
      • spárga
      • paradicsom
      • füstölt trappista sajt
      A megkelt tésztát kinyújtottam tesi nagyságúra. Megkentem tejföllel, azt megszórta pici sóval és pizza fűszerkeverékkel. Aztán szép sorban rápakoltam a zöldségeket, a tetejét megszórtam sajttal ás már ment is a sütőbe.



      Emőkétől és Bencétől kaptam, tegnap hozta a postás. Ugye milyen klassz? Bringa angyalka. Pedig nem is nyertem, de rendesek voltak és én is kaptam egy ilyen tök jó bicajra való fényszórót! Köszönöm Nektek! Imádom!!!


        2011. jún. 9.

        Sárgarépás- zöldborsó főzelék

        Van már új borsónk és zsenge répánk is. Finom friss. Először majdnem elcsábultam és krémlevest csináltam belőle, mert az utóbbi időben nagyon rákattantam a krémlevesekre. Aztán meggondoltam magam, mert az ilyen finom új borsót vétek lett volna összeturmixolni. Így egy másik kedvencemet készítettem belőle, főzeléket :))

        Hozzávalók:
        • borsó
        • sárgarépa
        • liszt
        • olaj
        • pirospaprika
        • tej
        A sárgarépát megtisztítottam és felaprítottam, megmostam a borsót is. A zöldségeket sós vízben feltettem főni. Közben rántást készítettem, olajból lisztből és piros paprikából. Amikor megfőttek a zöldségek hozzáöntöttem egy kevés tejet és a rántással besűrítettem. Finom főzeléket kaptam a friss zöldségekből :))

        2011. jún. 8.

        Ki hogyan szeret főzni? - JÁTÉK

        Mrita az enni élvezet vagy kaland csupán? blog szerzője egy újabb játékra invitált. A felkérésének rögtön eleget is teszek, mert tetszik a játék és nem utolsó sorban egyszerű is :)) Mrita köszönöm szépen a meghívást!!! Kedves Tőled, hogy rám is gondoltál!





        A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?
        1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
        2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve - de az alapanyagokat is úgy választom meg, hogy egészséges és diétás legyen.
        3. Másként /Az otthoni alapanyagokat felhasználva  árakat figyelembe véve/
        B. Hogyan főzöl és blogolsz?
        1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
        2. Főzés után fényképezek és leírom a receptet
        3. Másként /Van úgy hogy először leírom és csak utána fényképezem,vagy főzés után fényképezem aztán leírom változó/
        C. Milyen alapanyagokat használsz?
        1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
        2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
        3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt
        D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
        1. Teljes mértékben
        2. Egyáltalán nem figyelem
        3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle.
        E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő maradékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)
        1. Kidobom/elöntöm
        2. Tárolom amíg felhasználásra kerül
        3. Azonnal felhasználom
         A vastag betűs rész igaz rám, a többi pedig egyéb válaszlehetőség és ki-ki vastagítsa ki azt, ami a leginkább illik rá. Úgy tűnik eléggé hasonlítanak a főzési szokásaink Mritával :)) A kérdéseket Nektek adom tovább:


        2011. jún. 7.

        Mákos guba

        A Balhétterem szerzője Emőke szülinapi játékot hirdetett. Nagyon jópofa kiírást talált ki. Így gondoltam én is nevezek egy recepttel. A lényeg az volt, hogy egy olyan ételt kellett elkészíteni, amit már 1000 éve nem ettünk. Nekem rögtön a mákos guba jutott az eszembe. Legelőször a nagymamám készítette nekem, máig emlékszem annak a gubának az ízére. Ott van a számban. Olyan finomat azelőtt nem ettem... Párszor ettem még azóta, de nem olyan sokszor, mint szerettem volna :))

        Hozzávalók:
        • tk. tönköly  liszt
        • élsztő
        • langyos víz
        • tej
        • méz
        • mák
        • porcukor díszítésnek
        Nem volt itthon száraz kiflim, így sütöttem azt is. Ehhez a lisztet a sót, az élesztőt és a langyos vizet összedolgoztam. A tésztát megkelesztettem. Nem bajlódtam a formázással, egyenlő részekre osztottam csak a tésztát és hengereket formáztam belőlük, majd megsütöttem őket. A megsült rudakat felkarikáztam, mézes tejben beáztattam őket. Megszórtam és összeforgattam az egészet mákkal, porcukorral a tetején tálaltam.

        2011. jún. 6.

        Meggy leves

        Megérett a meggy... így kezdődik egy kedves gyerek mondóka is és most az én receptem is. :)) Végre, egyre több gyümölcs közül lehet válogatni. Már nagyon vártam ezt az időszakot! Imádom a gyümölcsöket, de télen már nagyon tudom unni az almát, banánt, narancsot és mandarint és társaikat.. Ezért is különösen nagy öröm számomra, hogy hétről- hétre bővül a választék, mert válogatni jó :))
        Még sosem főztem gyümölcs levest, pedig imádom. Most, hogy főztem és nem is volt bonyolult azt kell, hogy mondjam, vétek volt eddig várnom az elsőre..

        Hozzávalók:
        • meggy
        • 3 ek. méz
        • fahéj
        • főző tejszín
        • 1 ek. liszt
        • csipet só
        • 1 ek. vanília puding

        A meggyet alaposan megmostam és kiválogattam a már nem levesbe valókat. A gyümölcs mennyiségétől függően nálam 1 liter vízben feltesszük főni a gyümölcsöket, a vízbe tettem még 3 ek. mézet, fahéjat (úgy ránézésre, vagy inkább ízlés szerint??) és egy csipet sót. Közben elkészítettem a habarást, 1 ek. vanília pudingot és 1 ek. lisztet tejszínnel csomómentesre elkevertem. Amikor megfőtt a gyümölcs behabartam, és még pár percig főztem. Tejszínhab szívvel a tetején tálaltam. Ezzel a tányérral még melegen ettem, de már nagyon várom, hogy holnap hidegen is megkóstolhassam. :))


        2011. jún. 2.

        Cseresznye lekvár

        Több cseresznyefánk is van és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egymás után érnek be rajtuk a gyümölcsök. Minden évben rendezünk egy nagy cseresznyeszedéses pincés összejövetelt. Ezt főleg a gyerekek élvezik, mert ilyenkor lehet fára mászni és annyi cseresznyét enni amennyi csak belénk fér. No meg a szabadban lenni. Én meg ilyenkor kedvemre foglalatoskodhatok a kicsikkel. A 3 évesek a kedvenc korosztályom. Mert már ugye tudnak rendesen beszélni, ha szerencsém van picit pöszék is. Imádom, amikor úgy beszélnek. teljesen levesznek a lábamról, na meg általában nagyon jó szövegük is van. Szóval cukik és kész :)) 
        Ja és visszakanyarodva a lekvárhoz, szedtem azért én is egy nagy adag cseresznyét. Ettem-ettem, de jó sok volt. Féltem, hogy tönkremegy ezért gondoltam egy nagyot és lekvárt főztem belőle. Nem lett sok, csak két kis adag, de különlegességnek jó lesz. Én még sosem ettem cseresznye lekvárt, de épp itt lesz az ideje :))

        Hozzávalók:
        • cseresznye
        • 2 zacskó quittin 3:1-ben zselésítőszer
        • cukor
         A zselésítőszer zacskóján található befőzési útmutatót követtem, azaz:
        1. A cseresznyét alaposan megmostam és természetesen kimagoztam, turmixolás helyett krumpli nyomóval nyomkodtam össze. Így jött belőle lé is és a cseresznyém is nagyrészt egyben maradt (ez volt a cél). Bevallom nem mértem le pontosan, de szemre 1,5 kilóra saccolt. :))
        2. A gyümölcspépbe belekevertem 2 zacskó zselésítő szert.
        3. Állandó kevergetés mellett felforraltam.
        4. A forrásban lévő péphez 0,25 kg cukrot adtam, plusz még egy iciri- picirit a biztonság kedvéért, összekevertem, újra felforraltam és még a forrástól számítva 5 percig főztem.
        5. Az üvegeket előre mikróban fertőtlenítettem :)) Azért így mégiscsak könnyebb volt...Még melegen beletöltöttem a lekvárt, fejtetőre állítva száraz dunsztba tettem.
        6. És íme az eredmény :))

          2011. jún. 1.

          Csilis- csokis keksz

          Van egy keksz, aminek nem tudok ellenállni és nagy kedvencem. Már számtalanszor sütöttem, mert egyszerűen imádom. A csilis és a csoki nagyon jó párosítás. Harmonikus ízvilág. A recept a Rama Tavaszi finomságok sütis füzetecskéből származik, ebben találtam rá és azóta gyakori vendég a nasis dobozkámban :))

          Hozzávalók:
          • 20 dkg finomliszt (nálam 10 dkg finomliszt + 10 dkg tk. tönköly liszt)
          • 10 dkg darált dió
          • 1 kiskanál sütőpor
          • csipetnyi só
          • 2 db kicsi szárított csilipaprika (nálam csili por, csak úgy érzésre, én szeretem az erőset :))
          • 15 dkg puha sütőmargarin (nálam vaj)
          • 20 dkg barna cukor (nálam 5 ek. méz)
          • 2 csomag vaníliás cukor (nálam csak 1)
          • 2 tojás
          • 10 dkg étcsokoládé
          Most látom csak, hogy egész szépen átalakítottam a receptet, de így is finom volt. Sütöttem már régebben fehér liszttel és cukorral is az eredeti recept szerint is, ezekkel az átalakításokkal viszont picit egészségesebb (legalábbis remélem).
          A lisztet a dióval, a sütőporral és a sóval összeforgatjuk. A puha margarint jól kikeverjük, majd a kétféle cukrot (nálam méz + vaníliás cukor) beleszórva tovább habosítjuk. Ezután egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a lisztes diót, a csiliport és a nagyon apróra vágott vagy durvára reszelt csokoládét. Majd sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, én ellapogattam őket, de maguktól is ellapulnának. kb. 15 perc alatt megsütjük.