Keresés ebben a blogban

2011. júl. 31.

Díj

Ismét egy díjat kaptam :)) Úgy tűnik ez a hónap a díjak hónapja volt.. Kedves Petra és Martinelli szeretném Nektek megköszöni. Nagyon jó érzés, hogy gondoltatok rám is!


A díjat a következő 10 bloggernek adnám tovább:

2011. júl. 28.

Levendulás- mézes sárgadinnye lekvár

Idén nagyon el vagyok maradva a lekvár főzéssel. Valahogy eddig mindig sikerült lecsúsznom a sárgabarack szezonról, de talán majd jövőre másként lesz :)) Ebben az évben csak cseresznye lekvárt főztem be, amire egyébként nagyon büszke vagyok. Méghozzá azért, mert ez az egyik legnépszerűbb bejegyzésem. Arra gondoltam egy újabb különlegességgel leplek meg benneteket, ami méltó utódja lehet az előző lekváromnak. 
A levenduláért rajongok, imádom az illatát. Aztán meg pár blogban is láttam, hogy különböző módon ízesítik a lekvárokat. Szóval nem véletlen ez a lekvár recept.. inkább amolyan kísérlet, hogy megtudjam mennyire finom :))

Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg sárgadinnye
  • 1 ek. szárított levendula virág
  • 8 ek. méz
  • 1/2 zacskó 2:1-hez lekvár zselésítő
Elkészítés:
  1. A sárgadinnyét  kimagoztam, nem volt nehéz dolgom egy kanállal könnyedén megoldható. Kivágtam a húsát és felkockáztam, majd botmixerrel pürésítettem az egészet.
  2. A gyümölcspépbe belekevertem 1/2 zacskó zselésítő szert.
  3. Állandó kevergetés mellett felforraltam.
  4. A forrásban lévő péphez 8 ek. mézet  és 1 ek. szárított levendula virágot adtam összekevertem, újra felforraltam és még a forrástól számítva 5 percig főztem.
  5. Az üvegeket előre mikróban fertőtlenítettem. Még melegen beletöltöttem a lekvárt, fejtetőre állítva száraz dunsztba tettem.
Első kóstolásra pedig egy nagyon finom mézédes, harmonikus ízvilágot kaptam.A kísérletem mondhatni nagyon jól sikerült ;))

2011. júl. 27.

Gombapaprikás pite

 Kezdek rájönni, hogy én egy igazi szénhidrát függő vagyok. Egyszerűen képtelen vagyok lemondani a lisztről, a tésztákról a kenyérről, a kelt tésztákról, a pizzákról és most éppen a pitékről. Nagy mázli, hogy legalább szeretem a tk. lisztből készül ételeket, így legtöbbször az használom. Remélem ez legalább egy jó pont a bűnözésben :))

A tésztához van egy receptem, ami már bevált szóval most is azt alkalmaztam. Itt olvasható..Most is kizárólag csak tk. tönköly búza lisztet használtam. Elsőnek a tésztát készítettem el, amíg az a hűtőben pihent egy picit maradt időm a töltelékre is, ami most éppen egy egyszerű gombapaprikás volt. A szokásos gomba pörkölt receptemen, annyit változtattam, hogy a végén 1 ek. lisztből és 1 ek. tejfölből készült habarással besűrítettem. Ekkor a tésztámat a kerámia tálam formájára nyújtottam (ami természetesen előtte kizsíroztam), sodrófa segítségével könnyedén belehelyeztem a tésztát a formába, amit villa segítségével jól átszurkáltam. A gombapaprikást egyenletesen elosztottam a tésztán. A kilógó tésztaszéleket pedig visszahajtogattam, így ezzel egy kis pereme is lett a pitémnek. A tészta peremét megkentem tojássárgájával, majd az egészre reszelt sajtot szórtam. Sütés közben kissé elkalandoztam, így egy picit megbarnult a sajtom, de ez az ízén egyáltalán nem változtatott, szerintem még jobb is lett így ;))

2011. júl. 26.

Tejfölös káposzta leves

Volt egy fél káposztám, amivel kezdenem kellett valamit. Levest ritkán főzök és akkor is inkább a krémleveseket preferálom. Mert azok olyan finomak :)) Káposztából viszont még nem hallottam krémlevesről, bár lehet van csak én vagyok amatőr :)) Az, hogy keressek valamilyen jó kis receptet eszembe sem jutott, inkább én alkottam valamit.

Hozzávalók:
  • 1/2 káposzta
  • 2 erezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • só, köménymag
  • habaráshoz (2 ek. tejföl + 1 ek. liszt)
A zöldségeket megmostam/ megtisztítottam és felaprítottam a megfelelő nagyságúra. Sóval és köménymaggal ízesített vízben puhára főztem őket. Végül pedig besűrítettem a habarással. Így egy egyszerű kis zöldséglevest kaptam.

2011. júl. 23.

White pizza

Tegnap este pizza party-ztunk! :)) Erre az alkalomra sütöttem ezt az egyszerű pizzát. Nem is ragozom tovább. Jöjjön a recept..

A pizza tészta receptem itt találod. Ezúttal, mivel nem csak magamnak sütöttem annyit azért változtattam, hogy a tk. lisztet kevertem a fehér liszttel. (fele-fele arányban)

Feltét:
  • tejfölös alap (tejfölben elkevertem kb. 1. kk. fokhagyma port)
  • bacon
  • hagyma
  • kukorica
  • paradicsom
  • mozzarella
  • oregánó

    2011. júl. 21.

    Barackos muffin

    Még a nagy sárgabarack szezonban kinéztem magamnak Kati muffinját, aztán mire észbe kaptam már nem sikerült sárgabarackot vennem. Viszont vettem őszibarackot és apró módosításokkal a saját számízére alakítottam a receptet. Probléma megoldva, muffin megsütve :)) Kati köszi a receptet!

    Hozzávalók: (nálam 16 db lett)
    • 25 dkg liszt (kb. 12,5 dkg fehér liszt és kb. 12,5 dkg tk. tönköly liszt)
    • 1 kk. sütőpor (foszfát mentes)
    • 6 ek. méz
    • 1 citrom reszelt héja
    • 2 tojás
    • 2 dl tej
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 3 és fél őszibarack ( a maradék felett megettem)
    • pici só
    • 2 ek. nutella
    • 3 ek. napraforgómag

    A vajat habosra kevertem a tojásokkal és a mézzel együtt, majd hozzáadtam a tejet, a reszelt citrom héjat a nutellát és a felaprított barackot. A liszteket a sütőporral összekevertem, majd hozzáadtam a sót is. A tejes egyveleghez hozzákevertem a száraz hozzávalókat, majd a masszát a kapszlikba kanalaztam. Végül pedig aranybarnára sütöttem.

        2011. júl. 19.

        Majonézes saláta

        Végre itt vagyok és receptet is hozok. Már kezdett hiányozni a blog írás és a könnyű ételek. Az elmúlt két hétben ugyanis apával náluk festettük a házat és anya főztjét ettük. Amik nem éppen igazodtak a kánikulához. Bár legtöbbször a labirintusok között örültünk ha éppen főt ételt tudtunk enni. :)) A lényeg, hogy végeztünk jól el is fáradtunk, de apukám szavaival élve gondoljunk úgy rá, mintha meg sem történt volna :))

        Hozzávalók:
        • 1/2 káposzta
        • 3 közepes krumpli
        • 1 zöld paprika
        • majonéz (2 tojás, olaj, só, mustár, tejföl keverékéből)

        Elkészítettem a majonézt a fenti hozzávalókból. Tudom nem ez a standard majonéz recept, kell még bele egy s más, de nekem most éppen így jó is volt :)) A krumplikat héjukban megfőztem, a paprikát és a káposztát felaprítottam és erre a sorsra jutott a főtt krumpli is (természetesen csak miután a héjától megszabadítottam).  Majd mindezt összekevertem a majonézemmel és kenyérrel együtt ettem, ami természetesen szintén saját készítésű.


          2011. júl. 18.

          Díj

          Ismét egy díjat kaptam, ezúttal Flórától az Ízek és élmények- kalandjaim a konyhában blog írójától.  Szeretném Neked megköszönni ezt a díjat és azt is, hogy én is megkaptam Tőled :)) Ráadásul Katucikonyha is megtisztelt ezzel a díjjal. Neked is nagyon szépen köszönöm :))


          A díj szabálya a következő:
          • A díjat olyan 10 embernek kell továbbadni, akiknek a blogját nemrég óta olvasom, azaz mostanában fedeztem fel.
          Próbáltam kiválasztani azt a 10 blogot, amit az utóbbi időben fedeztem fel. Bár lehet, hogy némelyiket már egy ideje látogatom, de ha jól emlékszem Benneteket követlek a legkevesebb ideje :))

          Ígérem, holnap már egy recepttel is várlak Benneteket :)) Addig is álmodjatok szépeket :))

              2011. júl. 17.

              Díj

              Tudjátok mi az igazán klassz ebben az egész blog írásban? Az, hogy gyűlnek a követők és szép lassan össze is barátkozzunk egymással és kommenteket is hagyunk egymás bejegyzéseinél. Aztán itt vannak a játékok is, amik által tényleg nem csak egymás receptjeit és szájízét ismerhetjük meg, hanem még egyéb információkat is megtudhatunk egymásról. Aztán nem is beszélve a díjakról, amiket megint csak kapunk egymástól és ezzel is örömet csalunk a másik arcára. Én  Angi Angélától és Rozsikától is megkaptam ezt a díjat, aminek nagyon-nagyon örülök. Köszönöm szépen Nektek, hogy gondoltatok rám is :))



              Íme a szabályok:
              • Köszönd meg annak, akitől kaptad!
              • Írj egy posztot!
              • Küld tovább 12 blognak, ha annyit érdemesnek tartasz!
              • Végül pedig értesítsd a kiválasztott blogokat!

              A továbbadást ezúttal is kihagyom, mert már én is kb. 2 hete kaptam. Ezalatt az idő alatt gondolom már mindenki megkapta... Sorry, legközelebb igyekszem bokros teendőimet :)) úgy intézni, hogy a bloggal is tudjak foglalkozni..

                2011. júl. 9.

                Amerikai palacsinta

                Számos recept van Tücsök Bogárnál, amit már kinéztem magamnak. Így voltam az Amerikai palacsintával is. Már jó ideje leírtam a receptjét, de a megfelelő alaklomra vártam, a megsütésével. Most el is jött. Mi vacsorára ettük, szilva lekvárral, de anyukám csinált magának kakaósat is :)) A rendes palacsintát néha elbénázom, de ez így elsőre is nagyon jól sikerült. :)) és a legelsőt sem kellett cukrosan megennem :))

                Hozzávalók:
                • 3 dkg olvasztott vaj
                • 20 dkg liszt
                • 1 tk. cukor
                • 2 tk. sütőpor
                • 3 dl tej
                • 2 db tojás
                A vajat megolvasztottam, összekevertem a cukorral, sóval és a sütőporral. Beleütöttem a 2 tojást és ezzel is összekevertem. Hozzáadtam a kimért lisztet és ezzel is elkevertem, amennyire tudtam. Majd apránként hozzáadagoltam a tejet, közben pedig folyamatosan kevergettem, hogy csomómentes tésztát kapjak. Ez így sűrűbb is lett, mint a sima palacsinta tészta. Egy adagnak most első sütésre kb. fél merőkanálnyit tettem. Amikor kis buborékok jelentek meg az egész tésztám felületén akkor fordítottam át a másik oldalára. Így pont jók lettek. Szóval sikerült eltalálnom mikor sül át az első oldal. Nagyon gyorsan sül :)) Nálam most 12 db lett.

                2011. júl. 7.

                Tésztás csirkemell idényzöldségekkel

                Ez az étel már megint úgy született meg, hogy nekiálltam a főzésnek és még igazán a legvégén sem tudtam pontosan, mi is lesz belőle. Csak amikor még lezártam alatta a tűzhelyet, akkor nyerte el a végleges formáját. Szóval amolyan spontán étek ez is, mert szeretek csak így főzni, ami éppen eszembe jut :))

                Hozzávalók:
                • 1 zsenge cukkini
                • 3-4 közepes méretű sárgarépa
                • 1 vöröshagyma
                • 1 marék zöld borsó
                • 1 zöld paprika
                • fél paradicsom
                • 2 csirkemell
                • 1 ernyőcske kapor
                • 1 tk. korriander
                • 1 tk. majoranna
                • petrezselyemzöld
                • 1 tk. őrölt piros paprika
                • 1 ek. keményítő
                • tészta köretnek
                A csirkemellet  A cukkinit megmostam, meghámoztam és hosszú csíkokra szeleteltem a megpucolt sárgarépát és a zöldpaprikát is ilyen csíkokra szeleteltem. A paradicsomot is felszeleteltem. Felaprítottam a kertből szedett petrezselyem zöldjét és a kaprot is. Ezek voltak az előkészületek. A vöröshagymát megpucoltam, felaprítottam és olajon üvegesre pirítottam. Hozzáadtam a csirkemell csíkokat, amikor már a hús is kifehéredett hozzáadagoltam az összes zöldséget egyben úgy ahogy volt. (A borsót még kissé fagyosan, mert a fagyasztóból vettem ki egy hirtelen ötlettől vezérelve, hogy ez is kell az ételembe.) Felöntöttem egy kevés vízzel. Sóval, korianderrel és majorannával ízesítettem. Bele került egy picit később a felaprított petrezselyem zöldje és a kapor is. Amikor már minden megfőtt tejszínnel akartam eredetileg vegyíteni, de az utolsó pillanatban meggondoltam magam. Hisz láthatjátok tejszín nincs a hozzávalók listáján. Kinézetre kicsit olyan volt ez az étel, mint amit a kínai kajáldákban szolgálnak fel, ezért inkább egy tk. őrölt piros paprikával ízesítettem még. Plusz egy nagyon kevés vízben elkevert keményítőt is adtam hozzá. Azért nem lett olyan kocsonyás állagú, de szerintem pont jó lett így is :)) Tésztával tálaltam.

                Van pár olyan ételfotóm, amivel meg vagyok elégedve, van jó néhány amire azt mondom, hogy nem rossz és van sajnos olyan is ami lehetett volna sokkal jobb is. Sajnos ez az ételem a legutolsó kategóriába tartozik. De mentségemre szolgáljon, hogy nem vagyok profi fotós és már sötétedés után fotóztam és a világítás nem sikerült jól beállítanom.


                2011. júl. 4.

                Köles pirított zöldségekkel

                Volt itthon pár zöldségem és az első zsenge tököt is megkaptam anyától. Először tök pörköltet akartam belőle csinálni, aztán majdnem elcsábultam egy tésztasalátára, de a legvégén mégis arra jutottam, hogy megpirítom a zöldségeket  és főzök hozzá kölest. Azt kell, hogy mondjam jól döntöttem, nem tudom, hogy csináltam de olyan lecsós ízvilágot sikerül összehoznom pedig sem paprika sem tojás nem volt benne. :))

                Hozzávalók:
                • 1/4 kisebb tök (a többit a fagyasztómba tettem, majd készítek belőle főzeléket vagy valami mást :))
                • 1 nagyobb sárgarépa
                • 1 nagy vöröshagyma
                • 1 duci gerezd fokhagyma
                • kb. 2 marék fagyasztott kukorica
                • 1 paradicsom
                • 1 marék fekete  színű "zöldbab" (szintén az otthoni konyhakertből, ez most ilyen újítás, mert megláttam a vetőmagot és kíváncsi voltam milyen lesz :))
                • 15 dkg sajtos, füstölt  párizsi
                • kurkuma
                • kb. 15 dkg köles
                Egy serpenyőbe olajat öntöttem kb. 1 dl-t. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoltam, felaprítottam és rádobtam az olajra. A tököt megmostam, meghámoztam és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem. Az 1/4-ét a serpenyőbe tettem, a többit zacskóba, azt pedig a fagyasztóba a későbbi felhasználásig ott vár a sorára. A répát meghámoztam, szintén lereszeltem és ez is ment a serpenyőbe. A paradicsomot és a fekete "zöldbabot " megmostam, felaprítottam, ez is ment a serpenyőbe a kukoricával együtt a többi zöldség közé. Csíkokra szeleteltem a párizsit is és ezt is hozzáadtam az eddigiekhez, majd 1 kiskanál sóval és kb. ugyanennyi kurkumával ízesítettem. Végül így együtt kezdtem el pirítani ezt az egészet. Kb. 10-15 perc alatt el is készült. Kifőztem hozzá a kölest is, amit hozzákevertem és így került tálalásra. Ez így jó nagy adag. 2 személynek is bőséges lakoma.

                2011. júl. 2.

                Játék

                Barbi- a Barbi konyhája blog írója egy nagyon jópofa játékra invitált. Köszönöm szépen a felkérést, szívesen eleget teszek neki!



                A feladat pedig a következő: össze kell gyűjtenünk azokat az ételeket, amik gyerekkorunk nagy kedvencei voltak és persze azokat is, amit még a mama kedvéért sem ettünk meg. Továbbá egy bloggernek 5 másikat kell meghívnia játszani.

                Akkor kezdem. Én gyerekkoromból anyukám főztjére nem is emlékszem, pedig jól főz ám. Csak a mama főztje maradt meg. Minden nyáron náluk voltam, szinte végig. Imádtam a nagyszüleimnél lenni és haza sem akartam menni :)) 

                Kedvenceim:

                1. Kenőmájas, az a régi ami még igazi bőrben volt. A papa mindig hozott nekem a boltból, mert ő járt boltba.
                2. Aztán mindig volt a bevásárlószatyorban valamilyen édesség vagy éppen sósság is az unokáknak: Balaton szelet, Eperjó, Zizi, Sós kuki, Chupa chups nyalóka
                3. Főzelék, nekem bármelyik jöhet a mai napig. Sőt minden hétvégén van is nálunk főzelék.
                4. Aztán ott vannak a kelt tészták, a mama nagyon finomakat tudott sütni. Szerencsére a formázási fortélyokat sikerült ellesnem tőle, így ma már én sütöm:)) Az abszolút favorit mégis a kakaós csiga volt. Szinte minden hétvégén sütött a mama (sajnos pár éve már nem süt :(((( Huncut volt, mert mindig be akart csapni, hogy most nem sütött, de amikor mentünk hozzájuk én már a kapuban a puszi adáskor tudtam, hogy ez nem igaz, mert a mamának mindig finom kakaós csiga illata volt :)))
                5. A mama még isteni zöldséges rizst is főzött, ezt megettem egyébként nem voltam hajlandó rizst enni.
                6. Minden szülinapomra sütött a mama cseh krémest is. Torta nem is kellett, csak ez a süti :))
                7. Aztán itt van még a kinder tojás is, amit én általánosban minden ötös, piros pont vagy dicséret után kaptam. Kár volt apáéknak rászokniuk a jó jegy után kapott kinder tojás vásárlásra. Mert nekem bizony csak jó jegyeim voltak, hiszen jó volt a motiváció. Bár én is, mint a legtöbb gyerek csak a meglepetésre voltam kíváncsi...de apa szerette a csokit és néha én is :))
                8. Hideg kakaó és a tejes kávé, amit mindig maci kávéból csináltunk. Emlékszem régen olyan doboza volt, amin forgatni lehetett a macikat és cserélgetni lehetett a fejüket a testüket és a lábukat. Mókás volt :))
                Amiket nem szerettem:
                1. Tej, egészen 17 éves koromig nem is ittam meg, aztán bejöttek a müzlik, mint pl. a cini minis, amiket tejjel kell enni. Megkóstoltam és úgy jártam, hogy szép lassan megszerettem a tejet. Ma már iszom és nagyon szeretem is. Csak most nyáron a parlagfű allergiám miatt kicsit hanyagolnom kell. :((
                2. Levesek, nem nagyon szerettem a leveseket. Csak pár kanállal voltam hajlandó megenni, ma már csak a gulyás leveset nem szeretem és a hús levesért sem vagyok annyira oda, de azt azért megeszem.
                3. Krumplis tészta, amit egy ideig szerettem. Aztán a sulis menzán miatt megutáltam. Nem is ettem jó sokáig. Aztán pár éve amit anya főzött megkóstoltam és megint ízlett, de azért magamnak nem főznék :))
                4. Meleg kakaó

                Ma  már amúgy szinte mindent megeszek, amit régen nem szerettem. Főleg mióta én is főzök, így már nem vagyok olyan válogatós. Lehet, mert most már csak a saját számíze alapján főtt ételeket kell ennem :))

                Kivételesen olyant fogok csinálni, amit eddig még nem tettem. Most nem adom tovább ezt a játékot senkinek, mert akiknek adnám, azok már megkapták. Viszont ha kedvetek van egy kis nosztalgiázáshoz és esetleg nem kaptátok meg a játékhoz a meghívót, akkor vigyétek bátran és játszatok!

                2011. júl. 1.

                Ruccolás saláta

                Könnyű nyári salátát szerettem volna készíteni. Olyat, amihez nem is kell sok hozzávaló és még finom is. Még nincs nagy rutinom a saláták készítésében, pedig mostanában egyre többet gondolkozom rajta, hogy milyen jó is lenne valamilyen fincsi salátát enni. Főleg akkor jut ez eszembe, amikor nagyon meleg van és nincs is igazán étvágyam. Egyébként a ruccola anyukám kiskertjéből való. Vettettem vele, mert kíváncsi voltam az ízére és ami az ő kertjében terem az mindig finomabb, mint a boltban kapható zöldségfélék.
                Hozzávalók:
                • ruccola
                • 2 db paradicsom
                • mozzarella
                • lenmag
                • napraforgó mag
                • lenmag olaj
                • kemény tojás
                A ruccolát megmostam, a leveleit összetépdeltem. A paradicsomot és a mozzarellát felszeleteltem. Egy nagy tálba tettem őket. Megszórtam lenmaggal és napraforgó maggal. Öntöttem rá egy kevéske lenmag olajat és sóval ízesítettem. Jól összekevertem, majd betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek benne. Felszeletelt kemény tojással ettem.