Keresés ebben a blogban

2011. aug. 31.

Karamellás keksz

Hogy-hogy nem már megint kiürült a kekszes dobozom. Ráadásul nem is mostanában. Inkább csak most kezdett el hiányozni a nassolni való. Nem is tétlenkedettem inkább pótoltam a felmerülő hiányt :))  Tücsök Bogár karamellás kekszére esett a választásom, amit egy ici- picit reformosítottam, annak reményében, hogy kevésbé árt az alakomnak :))

Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 5 ek. méz
  • 1 tojás
  • 1 csomag főzhető karamellás pudingpor
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 3 ek. kukorica liszt
  • 1 tk. foszfát mentes sütőpor
  • 1 csipet só
 Elkészítés:
  1. A száraz  hozzávalókat összekeverem egy tálban. 
  2. A vajat felkockázom és összemorzsolom a lisztes eleggyel. Hozzáadom a tojást és a mézet, jól elkeverem.
  3. Kb. fél óráig pihenni hagyom a masszát. (lehet hűtőben is, de nem muszáj)
  4. Kis gombócokat formázok a masszából, ellapítom és kiszaggatom. (persze csak, ha valamilyen formázott kekszre vágyunk éppen)
  5. Szilikonlappal bélelt sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütöm.

2011. aug. 30.

Te mit teszel az egészségedért és a környezetedért?

Katucikonyhától kaptam meg ezt a játékot. Nem felejtettem el, csak eddig mindig mást posztoltam helyette. Most pótolóm ezt az elmaradásomat is.


Tehát a kérdés, hogy te mit teszel az egészségedért és a környezetedért?

  1. A szemetet szelektíven gyűjtöm,amit csak tudok azt különválogatom, ha szükséges még el is mosogatom (persze nem külön együtt a többi mosogatnivalóval).
  2. Befőttes üvegeket a kicsiket én felhasználom, a nagyokat anyukámnak adom, vagy mézet veszek beléjük. Így ezek nálunk folyamatos körforgásban vannak.
  3. A mosógépem energiatakarékos, mosogatógépem nincs.. A hajam nem szárítom meg mosás után (este megmosom lefekvés előtt reggelre száraz és szögegyenes :)) 
  4. Ásványvizet már 1 éve nem vettem. Helyette van egy vízszűrős kancsóm. Jobb is így, mert naponta kb. 3 liter vizet megiszok, legalább kevesebb pet palack használok fel és cipekednem sem kell. Egyedül a fürdésnél nem szoktam spórolni í vízzel, mert imádok lubickolni  a kádban :))
  5. Vízen kívül gyógyteákat vagy fehér teát iszom, néha szörpöt. Kb. évente egyszer-kétszer cukros löttyöt, ha nagyon nincs más a közelben.
  6. Tv-t kb. napi 1 órát nézek, vagy annyit sem. Ha nem lenne a lakásban abba sem halnék bele...
  7. Szekszárd kis város, így ahová tudok gyalog megyek. Ha mégis nagyobb távra megyek akkor marad a bicikli. Még ritkább esetben, ha valami nagyobb terhet szállítok vagy késésben vagyok robogózok.
  8. Mindig vászon bevásárlószatyorral megyek a boltokba vagy a piacra kosárral. Ha mégis arra vetemedek, hogy műanyag szatyrot gyűjtöttem be, akkor azt szemeteszsáknak használom fel.
  9. Van egy olyan mániám is, hogy a pár hirdetéses papírt begyűjtök, kis cetlikre tépkedem és a hátuljukra írok magamnak emlékeztetőket.
  10. Ja gyűjtöm a pet palackok kupakjait is. Még nem tudom mi lesz a sorsuk... Régebben volt olyan, hogy beteg gyerekeknek, felnőtteknek kellett gyűjteni és ezzel lehetett nekik segíteni. Ha esetleg ilyet hallok majd odaadom nekik.
  11. Naponta 1 órát tornázok heti 3szor és még heti 3szor napi 20 percet, a maradék egy napban pedig pihenek. :))
  12. Cukor helyett általában mézzel ízesítek, de szerencsére nem vagyok nagy édesség rajongó. Csokit is csak elvétve veszek a boltban. Ha valami édességre vágynék sütök magamnak kekszet vagy muffint.
  13. Fehér liszt helyett vagy fele- fele arányban teljes kiőrlésű tönköly búza lisztet és sima lisztet vagy kizárólag csak tk. tönköly lisztet használok. Igazából ez 2 dologtól függ, az étel jellegétől vagy attól, hogy kinek készítem. (ha csak én eszek belőle akkor tuti 100% tk. liszt)
  14. Télen csíráztatok.
  15. Ha olyanom van még búzafüvet is nevelek télen és iszom a levét is.
  16. Nyáron sok zöldséget gyümölcsöt eszek, nagyon szeretem nyersen a sárgarépát és a paradicsomot. Ilyenkor egyet-egyet meg is eszek minden nap.
  17. Van kefir gombám, ezt is itthon készítem el magamnak.
  18. Cukros müzliket sem eszek, én keverek magamnak gabonapelyhekből. (persze azért néha elcsábulok ám, de csak néha)
  19. A fehér kenyérrel úgy vagyok, hogy a frissen sült ropogós héjú még szinte meleg kenyérnek nem tudok ellenállni, de nagyon szeretem a tk. lisztekből készült kenyereket is. Venni nagyon ritkán veszek kenyeret is, inkább azt is itthon sütöm. Bár legtöbbször kenyér helyett puffasztott rizsszeletet, vagy extrudált kenyeret eszek. De ezt sem mindenhez, nem követem vele a magyar szokásokat hogy szinte mindenhez kenyeret eszünk.
  20. Öblítőszer helyett ecetes illóolajos keverékkel frissítem a ruháim. (persze nem olyan illatosak, de nem is szennyezem velük a talajt). Ja és az ecetnek köszönhetően Calgont sem kell vennem :)) Mosóport még használok, de amint elfogy csak mosószódát és mosódiót fogok venni.
  21. Kipróbáltam a natúr tisztálkodási szereket is, de ezek nekem nem jöttek be. Így maradt a többi, amit más is használ.
  22. Igyekszem magyar termékeket vásárolni az üzletekben, egyébként amit tudok inkább a piacról, zöldségestől, bioboltból szerzem be.
Na jól van többet nem írok, mert egyrészt más már nem jut az eszembe, másrészt meg azt fogjátok hinni, hogy túl egészségesen étkezek, ami egyébként nem igaz, mert szeretem én is az "egészségtelenebb" kajákat is, de amit tudok itthon elkészítek magamnak és már is egy fokkal egészségesebbé tettem  :))  Ja és még valami, egyébként környezetmérnöki diplomám is van :)) Persze ez nem feltétlenül tartozik ide, de úgy gondoltam azért megemlítem..











2011. aug. 28.

Limonádé jégkrém

Ezt a klassz jégkrém készítőt kaptam Bence/Emőkéjéktől még ha jól emlékszem augusztus elején. Szóval éppen itt volt már az ideje, hogy felavassam. Emőke köszönöm szépen!!!! :))))


Nem bonyolítottam túl az első jégkrémemet, csak egy egyszerű limonádét fagyasztottam le. Az eredmény viszont kellemesen frissítő:))

Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 3 ek. méz
  • 1 citrom kifacsart leve
  • és a  citrom reszelt héja is
A hozzávalókat jól összekeverem, majd egy éjszakára a hűtőben fagyasztom. Másnap már hűsíthetjük is magunkat vele :))


2011. aug. 26.

Csőben sült padlizsán

Régebben számomra is ugyanakkora rejtély volt, mint Petra számára a "csőben sült" kifejezés. Aztán elkezdtem recepteket gyűjteni és egyszer csak megvilágosodtam. Bár az én elképzelésem szerint az alábbi kifejezés annyit tett, hogy valamilyen tésztás étel, amit sütőben kell elkészíteni. Mint kiderült nem éppen ezt jelenti, bár vannak ilyen csőben sült ételek is :))
És igen, még mindig padlizsán. Ha már reggeliztünk vagy vacsira ettünk a Padlizsános krémsajtból, akkor legyen ebédre is padlizsán :))

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 4 paradicsom
  • 300 g metélőhagymás tofu
  • 200 ml főző tejszín
  • 2 tojás
  • metélőhagyma
  • sajt
Elkészítés:
  1. A két tojást felvertem és kikevertem a főző tejszínnel.
  2. A padlizsánt és a paradicsomot megmostam, majd vékony szeletekre vágtam. Végül a tofut is felszeleteltem. A padlizsánokat megsóztam. (a többit nem)
  3. Rétegesen elhelyeztem a zöldségeket a tálba. (1 padlizsán, 1 tofu, 2 paradicsom)
  4. Az egészet nyakon öntöttem a tojásos főző tejszínnel.
  5. Megszórtam a felaprított metélőhagymával és reszelt sajttal.
  6. Alufóliát tettem a tálamra és így sütöttem. Az utolsó 10 percben, amikor megpuhult a padlizsán alufólia nélkül sütöttem tovább.



2011. aug. 24.

Padlizsános krémsajt VKF-re

Végre padlizsán dömping van és én a padlizsánt nagyon szeretem. El is kezdtem alkotni belőle pár dolgot. Kerestem én recepteket is, de azok annyira nem tetszettek, így most ezt sikerült kitalálnom.. Nem bántam meg, hogy nem a megszokott padlizsánkrémem készítettem, mert ez mint kóstolás után kiderült legalább annyira finom, mint az :))

A címet utólag módosítottam, mert Katucikonyha most hívta fel a figyelmemet, hogy nevezhetném a receptem a VKF-ra. Gyorsan utánaolvastam és nagyon megtetszett a kiírás. Így jelentkeztem is. Bár  így rögtön szabályt is szegtem, mert idő nap előtt posztoltam a receptem. Remélem most az egyszer nem lesz ebből probléma..

Hozzávalók:
  • 1 padlizsán
  • 1 vöröshagyma
  • kb. 1 dl olaj
  • só, gyros fűszerkeverék
  • krémsajt 1 nagy dobozos tejfölből (aminek az elkészítését már itt leírtam)
Elkészítés:
  • 1 nappal korábban elkészítettem a krémsajtot.
  • A padlizsánt megmostam, levágtam a végeit és felkockáztam (nálam a héja maradt). A hagymát is felaprítottam.
  • Serpenyőbe kb. 1 dl olajat öntöttem. Hozzáadtam a felaprított padlizsánt és a hagymát. Sóval és gyros fűszerkeverékkel ízesítettem. A padlizsán megpuhulásáig pirítottam. Nem fontos folyamatosan kevergetni, ha teflonos serpenyőnk van, de azért néha nem árt keverni egyet rajta :))
  • A megpuhult padlizsánt és a hagymát összekevertem a krémsajttal. Majd extrudált kenyérszeletekkel tálaltam.
 Kiválóan alkalmas reggelinek és ebédnek is és ha még arra is figyelünk, hogy mire kenjünk a vonalainkra is vigyázunk :))



2011. aug. 20.

Linzer

A linzer receptjét még anyukám írta le nekem a saját receptes füzetéből, amikor elkezdtem sütkérezni. Így ez az első receptjeim közül való :)) A linzerről tudni kell, hogy jó sokat lehet belőle készíteni egyszerre, gyorsan sül és nincs vele sok macera. Az előző indokok miatt én is szívesen sütöm. Nálunk ez amolyan vendégváró vagy karácsonyi süti, mert sokáig eláll és általában mindenki szereti...

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor 
  • tejföl (amennyi szükséges, hogy összeálljon a tészta)
Elkészítés:

A lisztet a margarinnal összemorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót is és addig gyúrom, amíg a tészta össze nem áll. Kilisztezett deszkán amilyen vékonyra tudjuk olyan vékonyra nyújtjuk. Párosával szaggatjuk ki és kizsírozott tepsibe kisütjük. Nálam általában 3-4 tepsi telik meg ekkora mennyiségtől, de ez attól is függ milyen vékonyra nyújtjuk és milyen formával szaggatjuk ki. A kihűlt linzer formák egyik felét barack lekvárral megkenjük és összeillesztjük a párjukkal. Egy nap után szépen összepuhul. Érdemes előbb megsütni és másnap enni...

2011. aug. 18.

Grissini

Ezt a receptet még akkor írtam ki magamnak, amikor elkezdtem követni Bence/Emőke blogját. Nemrég vendégek voltak nálunk és nekik sütöttem meg egy kis ropogtatni való gyanánt. A férfiaknak kifejezetten ízlett, jobban csúszott tőle a sör :))

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. kedvenc fűszerkeverék (nálam oregáno)
  • 1 dl olívaolaj
  • kb. 1 pohár kefir
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl langyos víz
Elkészítés:

Nem futtattam fel az élesztőt. Csak így ahogy volt az összes hozzávalót összegyúrtam, majd gombócokra osztottam. Gyúródeszkán jó vékonyra sodortam őket (nem kell kilisztezni a deszkát, könnyebb liszt nélkül sodorni). Kizsírozott tepsiben megsütöttem őket.

2011. aug. 16.

Fekete-erdő torta

Az utóbbi napokban annyi minden történt, hogy egyszerűen nem volt időm a blogra is. Most viszont itt vagyok és pótolom a lemaradásaimat, mert az van bőven :))

Anyukám a napokban ünnepelte a születésnapját, így megleptem egy tortával. Gondoltam kinézek valahol egy jó kis receptet és majd elkészítem neki. Aztán az egész olyan spontán módon alakult, hogy mégsem kerestem előre receptet. Viszont megkaptuk az új Rama Süteményeskönyvet. Nekem nagyon tetszik ez az új kiadvány, sok jó recept van benne. A tortát is innét választottam végül.

Hozzávalók a tésztához:
  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg Rama
  • 12 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
A krémhez:
  • 1 csomag hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor 
  • 3 dl tej
  • 5 dl hideg tejszín
  •  1 csomag Dr. Oetker Habfixáló (nálam 1-1 ek. keményítő)
  •  1 üveg meggybefőtt
  • 1 ek keményítő
  • 2 csomag vanillincukor
  • 3 dkg cukor
Elkészítés:

A puha Ramat a porcukorral habosítjuk, a tojásokat egyenként hozzáadva tovább habosítjuk. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük, a margarinos részbe forgatjuk. Egy kb. 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát körbe kibélelünk papírcsíkokkal (én margarinnal kikentem és liszteztem), és a masszát egyenletesen elkenjük benne. 170 C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Amikor langyosra hűlt levesszük róla a tortakarikát.
 A meggybefőttet a levével együtt használjuk fel. A keményítőt, a cukrot és egy kis levet simára keverünk, a többit a meggyszemekkel együtt egy lábasban felforraljuk. Amikor forr, a keményítős résszel besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. Az előre behűtött tejszínt a vanillincukorral kemény habbá verjük, majd a habfixálót is hozzáadjuk. (én a tejszínt 1 ek. keményítővel együtt vertem fel, majd pár percre a hűtőbe tettem) A pudingport a tejjel (nálam + 1 ek. keményítővel is) simára keverjük (szintén pár percig hűtőbe tettem), majd a tejszínhabbal összekeverjük.
A kihűlt tortalapot 2 lapba vágjuk, és a vaníliakrém 2/3 részével és a meggytöltelékkel megtöltjük (alulra a meggy, fölé a vaníliás krém). A felső lapra a vaníliakrémet csöves nyomózsákból  kis tüskéknek formázzuk. A torta tetejét meggyszemekkel, kakaóporral, csokoládéval díszíthetjük. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Megjegyzés: Nekem túl sok lett a vaníliakrém. Kb. 1/3-a megmaradt. Vagy kevesebb krémet kell készíteni, vagy mint én fagyasztóba tenni felhasználásig. A torta amúgy szerintem nagyon finom, nem túl édes, nem túl krémes. Pont jó. Még az is repetázott belőle, aki először azért nem merte megkóstolni mert félt, hogy nagyon édes :)) 


2011. aug. 7.

Pácolt csirkecomb sült almával és burgonyával

Nem volt mese, most már tényleg húsos ételre vágyott a család. Muszáj volt csirkecombot sütnöm :)) A színes rtv e heti számában láttam egy jó sült almás köretet, amit ki akartam próbálni. Ezekhez a sült combokhoz, pedig úgy gondoltam nagyon is passzol. No meg apukám hozott a tanyánkról rétesbe való savanyú almát is, ami nem akart elfogyni... a sorsa így megpecsételődött :))

Hozzávalók:
  • csirkecomb
  • pác (ketchup, csípős piros arany, olaj, só, tárkony)
  • burgonya
  • 4 db alma
  • póréhagyma
  • tárkony, só
Elkészítés:
  1. A csirkecombokat előző nap bepácoltam.
  2. A tepsi aljára olajat öntöttem. Először a csirkecombokat tettem a tepsibe, majd a felkockázott burgonyát. Megszórtam a felkarikázott póréhagymával. A burgonyát megszórtam sóval és tárkonnyal. Vizet öntöttem alá és alufóliával lefedtem. Addig sütöttem így, amíg a hús és a burgonya meg nem puhult.
  3. Levettem az alufóliát a tepsiből. Az almaszeleteket is a húsra tettem. Ezúttal alufólia nélkül sütöttem tovább, amíg az alma meg nem puhult.

2011. aug. 5.

Könnyű nyári ebéd

Én készítettem az ebédet a családnak. Amikor elmondtam mik a terveim, apukám kissé szkeptikusan fogadta a dolgot és mondta anyukámnak, hogy lehet jobb lenne, ha ő sütne csirkeszárnyakat. Apa tipikus pasi, aki egyébként a húst is hússal enné. Nem véletlen hát, hogy az én könnyű kis ebédem így első hallásra nem volt nyerő nála. Aztán megkóstolták és a legnagyobb elismerésként anya a brokkoli krémlevesemből  (a recept már fenn van a blogban) és ebből is repetázott.
Ennek a tésztának az alapötlete a barátnőmtől származik. Nála töltöttem a hétvégét és ő készített nekem hasonló finomságot. Annyira ízlett, hogy gondoltam én is elkészítem majd.. Nem is vártam sokáig :))


Hozzávalók:
  • 1 vöröshagyma
  • 20 dkg párizsi
  • 1/2 cukkini (vagy 1 kisebb)
  • 200 ml főző tejszín
  • só, bors, olasz fűszerkeverék
Elkészítés:
  1.  A vöröshagymát, a párizsit és a cukkinit apró kockákra szeleteltem.
  2. A felaprított vöröshagymát olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a párizsit is és ezzel is pirítottam egy picit. Majd a cukkinit is hozzáadtam sóztam, borsoztam és olasz fűszerkeverékkel ízesítettem.
  3. Amikor a cukkini megpuhult felöntöttem a főző tejszínnel és pár percig együtt főztem még.
  4. Közben kifőztem a tésztát is és azzal együtt tálaltam.

    2011. aug. 2.

    Csokoládés pöfeteg

    Vannak receptek, amiket kinézek magamnak, aztán kiírom és elteszem talonba, ha egyszer lesz kedvem majd megsütöm/főzöm őket. Ezt a receptet Barbinál néztem ki magamnak és a tényleg mindenképpen elkészítendő receptek közé került, mivel ahányszor nála járok az oldal sávban látom. Szemez velem és csábítgat, hogy süssem és kóstoljam meg. :)) Eddig bírtam, most megsütöttem.. Barbi, Neked pedig köszönöm a receptet!!

    Hozzávalók:
    • 15 dkg 82%-os kakaótartalmú étcsoki
    • 4 dkg tk. tönköly búzaliszt
    • 8 dkg fehér liszt
    • 3 dkg kakaó
    • 1 tk. foszfátmentes sütőpor
    • csipet só
    • 8 dkg vaj
    • 6 ek. méz
    • 1 tojás
    • 2 ek. tej
    Elkészítés:
    1. Az étcsokit a vajjal együtt gőzfürdő felett felolvasztottam, amíg ezek hűltek lehetett a többi lépésre koncentrálni.
    2. A liszteket a kakaóval, a sütőporral és sóval összekevertem.
    3. A tojást a mézzel habosra kevertem.
    4. A lisztes keverékez hozzákevertem a tejet a mézzel kikevert tojást és a kihűlt csokit is.
    5. Egy eléggé híg masszát kaptam, ezzel így rögtön nem lehet dolgozni. Tehát tálastul lefóliázva betettem a hűtőbe. Ott szépen megszilárdult.
    6. A szilárd masszából golyókat formáztam, porcukorba meghempergettem és szilikonlappal kibélelt tepsiben megsütöttem.
    7. Sütési idő 12-15 perc 175 fokon, Barbi szerint ezt be kell tartani, hogy ne szilárduljon meg nagyon. Én szót is fogadtam :))