Keresés ebben a blogban

2011. dec. 22.

Csokidarabos muffin

Mosolyfiú kérte a legutóbbi muffin sütésem alkalmával, hogy legközelebb süssek neki csokis muffint, mert ő azt szereti. Mondjuk úgy vettem észre, hogy a zabpelyhes áfonyás muffin is ízlett neki, de ha külön kérése van miért ne teljesíteném. Pláne így karácsony közeledtével. Szerencsére nem csoki csúcsot kért, mert azt is nagyon szereti csak én nem vagyok oda érte :D 

A recept keresgélés közben végül Flóra csokidarabos muffinján akadt meg a szemem.

Hozzávalók:
  • 100 g olvasztott vaj
  • 225 g cukor
  • 2 tojás
  • kb. 1 dl tej
  • 275 g liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 tábla 81% kakaótartalmú étcsoki
Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom az olvasztott margarint.
  2. A lisztbe belekeverem a sütőport és a feldarabolt csokit. Hozzáöntöm a tojásos masszát és a tejet. Alaposan összekeverem.
  3. Kapszlikkal bélelt muffin sütőben megsütöm.


2011. dec. 21.

Gesztenyés biscotti

Végre én is elkezdtem készülődni, azaz sütkérezni karácsonyra. A takarítás részen már rég túl vagyok, csak a sütésnek álltam neki nehezen. Ma viszont süti napot tartottam és a végeredmény 4 fajta süti lett. Ma ezt a Tücsök Bogár féle gesztenyés biscottit mutatom meg Nektek! Őzgerinc formám nincs, csak valami szögletes forma, aminek nem tudom a nevét. :D Abban sütöttem és a célnak mint láthatjátok kitűnően megfelelt az is :D
Hozzávalók:
  • 30 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 gesztenyemassza
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg étcsoki
Elkészítés:
  1. A cukrot a tojásokkal habosítjuk, hozzáadjuk a megolvasztott vajat is.
  2. A vaníliakivonattal és a sóval ízesítjük.
  3. Belekeverjük a kiolvasztott gesztenyemasszát, a lisztet és a sütőport és a felaprított étcsokit.
  4. A tésztát kettévesszük és külön sütjük meg. Kivajazott és kilisztezett tepsiben egyenletesen elosztom az első adag tésztát. Kb. 40 percig sütöm. Kiszedem a sütőből, megvárom amíg kihűl, majd felszeletelem. Közben megsütöm a másik adag tésztát is, kihűtöm és azt is felszeletelem. A szeleteket pedig további 15 percre beteszem a sütőbe, akkor már sütőpapíron. Mire lejár a 15 perc megkeményednek. 

Karácsonyig dobozban tárolom, bár már rájártam így is. Szerencsére már csak pár nap karácsonyig :D


2011. dec. 19.

Mécses karácsonyfa

Levendulalány blogján láttam egy szép hangulatvilágítást konzervdobozokból. Annyira beleszerettem, hogy meg is kértem apukámat és Mosolyfiút is, hogy gyűjtsenek nekem konzervdobozokat, mert én ilyesmit nem eszek, de szeretném elkészíteni. Végül egy szép napon Mosolyfiú állított be hozzám egy szatyornyi konzervdobozzal. Jó kis meglepetés volt, mondanom sem kell :) Már előre megbeszéltük, hogy én karácsonyfának szeretném megformázni a hangulatvilágítást, így 6+1 dobozt kaptam. A +1 dobozból, már megmutattam,hogy milyen asztalidíszt alkottam. A többi doboz viszont sokáig várakozott a sorsára, mígnem egy szép estén úgy döntöttem, hogy elkészítem és nálam azóta karácsony van :)

Hozzávalók:
  • 6 db fém doboz
  • zöld alapon fehér pöttyös krepp papír
  • alufóliás guriga
  • szép színes zsinór
  • ragasztó
  • 6 mécses
  • rajzszeg

Elkészítés:
  1. Kimosom és eltörölgetem a fémdobozokat.
  2. Kimérem a dobozokat befedő krepp papírt, majd ráragasztom. (Én jókora ráhagyást is meghagytam.) Krepp papírral, befedem az alufóliás gurigát is.
  3. Elhelyezem egymás alatt a dobozokat, hogy lássam hogy fog kinézni és mekkora zsinórra lesz szükségem.
  4. Kimérem a zsinór hosszakat.
  5. A dobozoknál a ráhagyás alá ragasztom a zsinórt, a gurigára pedig egyszerűen csak rákötözöm.
  6. Egy rajzszeg és egy zsinór segítségével rögzítem a falra.
  7. Beleteszem a mécseseket, meggyújtom, lekapcsolom a villanyt és élvezem a látványt :D

Azért a megvalósítás végső fázisára ideért Mosolyfiú is, így tudott segíteni picit és ötleteket is adott. Hiába együtt könnyebb :D Köszönet érte! ;)

Nappal
Este

2011. dec. 18.

Sorsolás

Ma véget ért a játék! Először is szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan jöttetek és játszottatok! Bevallom ilyen nagy érdeklődésre nem is számítottam :) Viszont ezen felbuzdulva lehet gyakrabban lesz nálam játék, ha már ennyien játékos kedvetekben voltatok. Ja és a sorsolásban Mosolyfiú segédkezett, ő lett a kézmodellem :)

Összesen 31-en jelentkeztetek a játékra:


 A nevek bekerültek a tálkába:


Keveri-kavarja:



 A húzás:



A nyertes:


Kedves Angi kérlek írd meg a címed a netti.kiss@gmail.com címre, hogy minél hamarabb kézbesíteni tudjam a nyereményed! Gratulálok!

A nyereményed:

2011. dec. 15.

Kökény zselé

 Még november végén gyűjtöttünk apukámmal 1 kg. kökényt. Első kóstolásra olyan savanyú volt, hogy mókás grimaszokat vágott tőle mindenki akivel megízleltettem. Én meg persze jókat nevettem :) Viszont, ha már begyűjtöttünk egy ekkora adagot azzal kellett valamit kezdeni, ha már megenni nem lehet. Gondoltam egy jó nagy adag cukorral felturbózom és lesz belőle valami finom lekvár szerűség.

Viszont az én elkészítésem szerint annyi munka volt vele, hogy hacsak nem lesz isteni finom többet nem vállalom be, de különlegességnek és egy próbának mindenképpen jó :))

Hozzávalók:
  • 1 zacskó 3:1- ben quittin zselésítőszer
  • 1 kg kökény
  • jó sok cukor (ez inkább ízlés szerint, ki mennyire szeretné édesre vagy savanykásra)
Elkészítés:
  1. A kökényt megmossuk és kimagozzuk (na én itt követtem el egy óriási hibát, mert macerásabb kimagozni, mint egy adag cseresznyét vagy meggyet és a kezem is úgy megfogta, mintha a bányában dolgoztam volna egy napon át :) Viszont ha ki van magozva, onnantól fogva már könnyű a zselé elkészítése.
  2. A kimagozott kökényt (nem törjük össze) felöntjük kb. 1 esetleg 2 dl vízzel és forralni kezdjük.
  3. Az első forrás után hozzáadjuk a zselésítőszert és tovább forraljuk. Majd cukorral ízlés szerint édesítjük és még forrón a csírátlanított üvegekbe öntjük. Végül szárazon kidunsztoljuk.



2011. dec. 14.

Zabpelyhes- áfonyás muffin

 Végre sikerült olyan muffint sütnöm, amit nem rontottam el és még nagyon finom is lett :) A recept a 100 legjobb muffin receptes füzetemből származik. Ja a kapszli meg természetesen mikulásos, amolyan ünnepekre hangolódós :)

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
  1. A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálba összekeverjük.
  2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, az olvasztott margarinnal, a tejföllel és a tejjel.
  3. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára dolgozzuk.
  4. Végül az áfonyaszemeket is a tésztába forgatjuk.
  5. A muffin formát kapszlikkal kibéleljük.
  6. A formákat a tésztával 2/3ig töltjük, majd megsütjük.

2011. dec. 11.

Áfonyás túrótorta

Ígértem, hogy megmutatom a születésnapi tortám is. Egy egyszerű sütés nélküli receptet választottam. Tegnap el is készítettem és szerintem és azok szerint is akik kóstolták nagyon finom lett :) A recept egyébként Katától származik a dizájn saját ötlet :)

Nálam 26 cm-es torta formába készült, mert kisebb nincs. Még szerencse is, mert már rég nem is lenne belőle, ha 18 cm-esben készült volna :)

Hozzávalók:
  • 250 g vajas keksz
  • 100 g margarin
  • 500 g túró
  • 250 g natúr joghurt
  • 200 g porcukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 csomag zselatin fix
  • 1 üveg saját  cseresznye lekvár, ami inkább zselé
  • étcsokoládé és áfonya a díszítéshez

Elkészítés:
  1. A kekszet és a margarint késes robotgépben összedaráltam és kitömtem vele a torta forma alját.
  2. A "tészta" tetején elegyengettem egy üveg cseresznye lekvárt.
  3. A túrót, a natúr joghurtot, a porcukrot, a vanília kivonatot és a zselatin fixet összeturmixoltam. Végül rákentem a lekvár tetejére.
  4. 3-4 órára a hűtőbe tettem pihenni.
  5. Étcsokoládét (nálam 81%-os kakaótartalmú) vízgőz fölött megolvasztottam majd buborékfóliára öntöttem (az ötletet kreativ konyhánál láttam). Ezt is a torta mellé tettem dermedni. Végül lehúztam a buborékfóliáról, összetördeltem és az áfonyával együtt kidekoráltam vele a torta tetejét.

2011. dec. 7.

Jégkori, születésnap és játék

 Jégkori

A hétvégén Mosolyfiúnak sikerült rávennie, hogy menjünk el jégkorizni. Mivel már tavaly is ki szerettem volna próbálni nem kellett túl sokáig győzködni. Gondoltam jó alkalom lesz a jégkori szüzességem elvesztésére. Kb. egy héttel előtte megbeszéltük, hogy menni fogunk. Óriási várakozás volt bennem, mivel számomra még újdonság volt. Görkorizni még régen minden nyáron rendszeresen görkoriztunk Kölesden, Viki nevű barátnőmmel. Na nem mondom, hogy profik voltunk, de jó kis időtöltés volt. Délelőtt mindig a mamának segítettem valamit vagy csak könyvmolykodtam délután pedig jött a kori és utána a kötelező Sliders nézés :) Görkoris múltam ellenére azért volt bennem egy minimális félelem is, mert a jég bizony csúszik én meg hogy fogok majd megállni. Na mindegy megdumáltam magammal, hogy jó móka lesz és amúgy is menni fog. Aztán a lábamra került a kori én meg a műjégpályára és rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű dologra vállalkoztam, mint gondoltam. Első körben végig kapaszkodtam a falban és óriási kihívás volt eljutni újra a bejáratig. Kis pihenőkkel és lelkesítésekkel azért sikerül. Viszont gyorsan lehuppantam egy székre, mert  úgy éreztem még a lábam is lezsibbadt. Kicsit szoros volt a kori. Kicsit lazítottunk rajta és nem adtam fel, hanem újra a jégen voltam. Innentől kezdve kicsit felbátorodtam és már a korlátban sem kapaszkodtam. Pár kört róttam egyedül és kéz a kézben is. Amikor egyedül voltam végig a "lábam" elé néztem, kicsit olyan érzés volt, mintha csak én lennék a pályán, pedig rengetegen köröztek körülöttem. Érdekes látvány lehettem, ahogy épp próbálkozok talpon maradni vagy olykor amikor nem sikerült bevennem a kanyart körbefordultam a saját tengelyem körül. Viszont amikor Mosolyfiú fogta a kezem már sokkal bátrabb voltam és az addigi kis lassú tanuló tempómhoz képest mertem egy nagyon picit gyorsabban is haladni. Persze Mosolyfiú profi, már évek óta korizik. Na sebaj, még nekem is van esélyem megtanulni és profivá válni. Fő az önbizalom és hogy nem estem el :)))

Születésnap

Tegnap 26 éves lettem. Sokat poénkodtam rajta, hogy idén inkább maradok 25 éves vagy újra 18 éves leszek inkább.. Egy percig sem gondoltam komolyan. Jó éppen ennyi idősnek lenni amennyi most vagyok éppen ennyi tapasztalattal a hátam mögött. Az azért tény, hogy szerettem negyed évszázados lenni. Jó kis év volt. Ráadásul szülinaposnak mindig jó lenni. Arra az egy napra biztosan különlegesnek érzi magát mindenki és úgy érezheti, hogy övé a világ :) Én december 6.án születtem. Kisebb koromban annyira nem voltam boldog, hogy egy napra esik a Mikulás és a szülinapom is. Mostanában viszont úgy fogom fel, hogy milyen klassz hogy az év egy különleges napján születtem.
A mostani szülinapom is emlékezetesre sikerült. Mosolyfiú sütött nekem amerikai palacsintát és nekem be sem kellett addig tennem a lábam a konyhába, amíg el nem készült vele. Aztán kaptam egy szép virágcsokrot és még tiramisut is a tetején egy elmaradhatatlan marcipán télapóval. Mintha csak sejtette volna, hogy régen is mindig volt egy a tortáimon. Apropó torta, az majd szombaton lesz. Én sütöm, a recept már rég le van mentve, a hozzávalók már a hűtőben :) Ja és természetesen korizni is voltunk levezetésként. Aztán még jött egy kis forralt bor és az este most már elmaradhatatlan része 1-2 rész az Így jártam anyátokkal sorozatból. (Aki szereti a Jóbarátokat, annak csak ajánlani tudom.)
Na akkor végszóként még ennyit: Viszlát 25, üdv. 26! :D

Csokrom


Marcipán télapóm


Játék:

Jó sok blog játék lázban ég. Nálam még nem volt játék és amúgy is szülinapom is volt, közeleg a karácsony is, itt az ideje játszanunk. :) Mit szóltok? Remélem tetszik Nektek is az ötlet!
A játék nem lesz bonyolult, csak annyi a dolgotok, hogy regisztrált rendszeres olvasójának kell lennetek a blogomnak és hagyjatok ennél a posztnál egy bejegyzést, ha szeretnétek megnyerni az ajándékokat! Akkor kezdődjék a játék! Sorsolás december 17.én 14 órakor lesz! Addig gyertek és játszatok! :)

Nyeremények

2011. dec. 5.

Paprikás gombóc

Ha már ennyire belejöttem a "bombócolásba", akkor nem csak édességet, hanem főételt is készítettem. Mégpedig az egyik kedvencemet. Anyukám szokott vele néha napján meglepni, no nem azért mert én nem tudom elkészíteni csak úgy, mert tudja, hogy nagyon szeretem :))


Hozzávalók:
  • 6-8 nagyobb krumpli
  • 2 tojás
  • liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • esetleg 1 pörkölt kocka

Elkészítés:
  1. A krumplikat meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. (Ha azt szeretnénk, hogy sok gombóc legyen akkor sok krumpli kell)
  2. A puhára főtt krumplit összetöröm, hozzáadok 2 tojást és 1 kiskanál sót. Hozzáadok annyi liszttel, amennyit felvesz hogy könnyen gombócolható tésztát kapjak. Gombócokra osztom a tésztát és a krumpli főzövízében kifőzöm őket. Akkor jók, amikor feljönnek a víz tetejére.
  3. Közben felaprítom a hagymát és olajon üvegesre pirítom. Felöntöm vízzel, sóval ízesítem és adok hozzá 1 evőkanál pirospaprikát. Hogy sűrűbb szaftot kapjak adok hozzá 1 pörkölt kockát is.
  4. A szaftba beleforgatom a kifőtt gombócokat. Pár percig még együtt főzőm őket. Még jobban besűrűsödik. 
  5. Tejföllel tálalom. :)
  6. Ja egyébként felénk hívják szaftos gombócnak is :):):)

2011. dec. 3.

Raffaello

Igen, még mindig "bombóc" és még mindig kókusz :) Mondtam én, hogy erre a kettőre voltam rákattanva a héten. Évánál láttam meg a receptet és mivel ez sem tűnt túl bonyolultnak és a hűtőben is eláll pár napig, persze csak ha van rá esélye :) hát kipróbáltam...


Hozzávalók:
  • 1,5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 1 margarin
  • 30 dkg tejpor
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • mogyoró

Elkészítés:
  1.  A cukorból és a vízből szirupot főzök, megvárom amíg kihűl.
  2. A margarint megolvasztom.
  3. Összekeverem a kókuszreszeléket a tejporral, hozzáöntöm az olvasztott margarint és a cukorszirupot. Alaposan összedolgozom.
  4. Pár órára a hűtőbe teszem dermedni.
  5. Gombócokat formázok a dermedt masszából. A közepébe mogyorót helyezek. (Lehet mandulát és diót is, csak nekem mogyoróm volt itthon.)
  6. Aztán lehet is enni vagy elajándékozni :))

2011. dec. 2.

Bounty golyó

A héten teljesen "bombóc" készítős hangulatba kerültem. Nem is készítettem egyéb formájú ételt, csak ebben tudtam gondolkodni :)) Nem csak a főételem lett "bombóc", de az édességek is. No meg valamiért a kókuszt sem tudtam kiverni a fejemből. Eredetileg ugye, kekszben gondolkodtam, mi másban :)) Viszont olyan jó egyéb kókuszos receptekre akadtam, hogy nem hagyhattam ki őket :))
A bounty golyó receptjét Receptvarázs oldalon találtam. Olyan egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt kipróbálnom és az íze valóban olyan, mint a bolti csokinak :)) Ja és szemléltető videó is van a készítésről..

Hozzávalók:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tubus sűrített tej
  • 1 tábla csokoládé (nálam 81%os étcsoki)

Elkészítés:
  1. A kókuszreszeléket összekeverem a sűrített tejjel. Én így tettem be a hűtőbe egy napra. Viszont ha azt szeretnénk, hogy hasonlítson majd a bolti csokihoz, akkor formáljunk a masszából egy hengert és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe.
  2. A megdermedt masszából golyókat formáltam, ha a henger formát választod akkor azt csak fel kell szeletelni.
  3. Vízfürdőn megolvasztottam az étcsokit. A kókusz golyóimat bevontam a megolvasztott csokival.
  4. Kis időre visszakerültek még a csokival bevont golyók a hűtőbe, itt gyorsabban megszilárdul a csoki.
  5. Aztán lehet enni. Halkan megjegyzem, hogy szerintem túl kevés lesz az így kapott mennyiség :):):) Egyedül is be lehetne falni, mert olyan finom :):):)


    2011. dec. 1.

    Asztalidísz

    Mostanában rákattantam a kreatívkodásra a konyhán kívül is. Ráadásul egy nagyon szuper hobbi boltot is sikerült felfedeznem itt Szekszárdon. Mondjuk ez az alkotás nagyon is jó. Régebben is sokszor tele voltam ötletekkel, csak nem mindig jutottak el a megvalósítás szintjére. Úgy tűnik most ebből a szempontból is egy termékeny korszakomat élem. Ötlet van még bőven karácsonyig. Majd szép sorban megmutatom őket, ahogy sikerül megvalósítanom.
    Én ilyenkor télen egyébként is úgy vagyok, hogy esténként szívesen gyújtok meg egy gyertyát a szobámba, főleg párologtatni szeretek. Imádom ha a levendula illat lengi be a szobámat. Meg a gyertyák amúgy is hangulatossá teszik a téli estéket. Feldobnak egy kis esti olvasást vagy akár filmnézést is..
    Így jött ennek az asztaldísznek az ötlete is..


    Hozzávalók:
    • 1 fémdoboz (lehet konzerv doboz is)
    • fahéj
    • egy szép szalag
    • moha
    • ragasztó
    • 4 teamécses
    • nálam még papír 

    Elkészítés:
    1. A fémdobozra ráragasztom a papír csíkot, nálam ez azért volt szükséges, mert különben nem maradtak rajta a fahéj darabok. Akinek jobb ragasztója van, vagy ügyesebb, annál ez a lépés kihagyható. A papírra felragasztottam a fahéj darabokat. Majd egy masnit kötöttem rá a szalagommal.
    2. A doboz belsejét kibélelem mohával.
    3. 4 teamécsest helyezek a moha tetejére. Majd tetszés szerint csak hangulatfényként, vagy a 4 gyertya miatt vasárnaponként adventi díszként meggyújtom.