Keresés ebben a blogban

2012. márc. 31.

Vendégváró tavaszi kuglóf

 Néha ott találunk kincseket, ahol nem is számítanánk rá. Na így voltam most én is Dr. Oetker 46. számú receptgyűjteményével, amit persze anyától csórtam el. Remélem még nem vette észre. :) Most több olyan recept is van, benne, amit szívesen elkészítenék. Elsőnek ezt a kuglófot választottam. Ez éltem első kuglófja. A Mama isteni kuglófokat sütött, emlékszem már rám kellett szólnia, mert sosem bírtam ki, hogy ne forrón kóstoljam meg. Na meg direkt mindig vittünk Neki mazsolát célzásként, hogy mire megyünk hozzá kuglóffal várhasson bennünket. Kedves emlékek ezek, most jól esett felidézni.. Na de most nem a Mama kuglófját sütöttem meg, hanem egy sós változatot.

Hozzávalók:
  • 150 ml tej
  • 150 ml étolaj
  • 400 g búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 100 g szárított paradicsom olajban
  • 150 g szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • lenne még benne 100 g pörkölt sós mogyoró, na ezt én kifelejtettem

Elkészítés:
  1. A mogyorószemeket összezúzom. (Ha nem felejted el, mint most én.) A szárított paradicsomot és a szalonnát apróra szeletelem. A vöröshagymát földarabolom. A kuglófformát kivajazom és enyhén kilisztezem. A sütőt előmelegítem.
  2. A lisztet az élesztővel elkeverem. A tejet az olajjal együtt meglangyosítom és a többi hozzávalóval együtt a lisztes-élesztős keverékhez adom. Az egészet összedagasztom, akinek van hozzá masinája az csinálhatja azzal is. Én kézzel dagasztottam. Meleg helyen letakarva kelni hagyom. Az előkészített mogyorót, paradicsomot, sonkát és vöröshagymát a tésztához keverem. A masszából 35-40 cm hosszú hengert formázok és a kuglófformába helyezem, úgy hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában. Ismét kelni hagyom. (kb. 30 percet). Megsütöm.



    2012. márc. 29.

    Húsos táska

     Az úgy volt, hogy Mosolyfiú borsófőzeléket kívánt. Kért, hogy főzzek Neki. Na nem sokáig kellett kérlelnie, mert nagyon szeretem a főzelékeket, a borsót meg különösen. Kitaláltam, hogy csinálok hozzá pörköltet. Aztán nagy meglepetésemre a főzelék kapósabb volt, mint a pörkölt. Na akkor mi legyen vele? Tervben volt, az is, hogy elmegyünk pecázni. Na én meg úgy nem szeretek elmenni, ha nincs nálunk valamilyen enni/ innivaló. A vízparton tuti megéhezek/megéhezünk. Na akkor már meg is volt a megoldás. Legyen belőle húsos táska. A fagyasztóban amúgy is volt elfekvőben egy kis leveles tésztám.. Így a maradék is elfogyott, szállítható is volt és még újat is ettünk :)

    Hozzávalók:
    • leveles tészta
    • maradék sertés pörkölt
    • tojás

    Elkészítés:
    1.  Kiolvasztom a leveles tésztát. Átgyúrom.
    2. Nagyobb pogácsa szaggatóval köröket szaggatok a tésztából.
    3. A köröket lekenem tojással.
    4. A pörköltet összeturmixolom, kis kupacokat teszek a tésztára.
    5. A megtöltött köröket félbehajtom. Villával megnyomkodom/lenyomkodom a szélét.
    6. A táskák tetejét lekenem tojással.
    7. Megsütöm.


      2012. márc. 27.

      Sült forró csoki

      Na igen, meglátni és megszeretni. Több nem is kellett ennél a receptnél. Gergő posztolta még a múlt hét elején. Nem is vártam túl sokáig a kipróbálásra. Na meg végre felavattam a szuflé formáimat. Már rég ki akartam ám próbálni, mert már pár hónapja megvannak, de eddig nem tettem. Lehet csak a tökéletes receptre vártam?

      Hozzávalók:
      • 250 g jó minőségű csokoládé
      • 6 evőkanál vaj/margarin
      • 4 tojás
      • 75 g cukor

      Elkészítés:
      1. Vízgőz fölött megolvasztom a csokoládét és a margarint. Félreteszem.
      2. A tojásokat és a cukrot összekeverem. Majd vízgőz fölött addig kevergetem, amíg egy kicsit át nem melegszik. Levesszük a tűzről és kézi mixerrel további 5 percig kevergetem.
      3.  Óvatosan összekeverjük a csokoládét a cukros tojással. Majd 4 szuflé formába adagolom a krémet.
      4. A formákat forró vízzel teli tepsibe helyezem, legalább a formák feléig kell érnie a víznek.
      5. Mehet a sütőbe. Kb. 15-20 perc alatt megsül. Akkor jó, ha a teteje már nem fényes, hanem kicsit megsült.


        2012. márc. 26.

        Bárány dekorgumiból

        Játék van Isabellánál. Méghozzá nem is akármilyen következő hónapban lesz a születésnapja és ebből az alkalomból hirdetett meg egy játékot. A feladat az, hogy készíteni kell valamit (bármit) saját kezűleg úgy, hogy rá gondolunk. Vagy duplázni is lehet az esélyeket, azzal, hogy valamit a blogjáról készítünk el. Hajrá! ;) Isabella Neked ajánlom ezt a báránykát és kívánok vele Boldog születésnapot! A bárány sablonja egyébként a Praktika magazin 2012 márciusi számában található. Kitűnő Húsvéti dekoráció is :D

        2012. márc. 23.

        Elzászi hagymás szelet

        Egy régi Tina újságból van ez a receptem. Egyszer már megsütöttem, elfelejtkeztem róla, de most megint az eszembe jutott. Na és milyen jól tettem. Jobban ízlett a tésztája, mint a pizza tésztám. Talán a tejföl miatt lett olyan finom :D Sajnos picit elsóztam (a tejfölös kencét), pedig nem szokásom. Inkább sótlanul főzök. Vagyis nekem pont jól :) Most nem sikerült, de legalább Mosolyfiú megjegyezhette, hogy biztos azért sós, mert szerelmes vagyok :D

        Hozzávalók:
        • 40 dkg liszt
        • 4 dkg friss élesztő
        • 1 tk. cukor
        • 30 dkg vöröshagyma
        • 25 dkg kolozsvári szalonna
        • 3 ek. olaj
        • 300 g tejföl
        • őrölt szerecsendió
        • bors


        Elkészítés:
        1. A lisztet tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést nyomunk. A szétmorzsolt élesztőt összekeverjük a cukorral, 10 evőkanál langyos vizet adunk hozzá és a mélyedésbe öntjük. Megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk és meleg helyen 10-15 percig kelesztjük.
        2. Közben a hagymát félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. A szalonnát serpenyőbe félig kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és kevergetve 2-3 percig sütjük.. Kevés borssal megszórva hűlni hagyjuk.
        3. Az olajat a kovászhoz öntjük és az 1 tk. sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva 20-30 percig kelesztjük. A tejfölt összekeverjük kevés borssal, sóval és a szerecsendióval. A tésztát kinyújtjuk, margarinnal kikent tepsibe tesszük. Rásimítjuk a tejfölt, megszórjuk a szalonnával meg a hagymával és megsütjük.


          2012. márc. 21.

          Házi gyömbérsör

          Nem tudom milyen az igazi, de szeretek itthon kísérletezni az olyan receptekkel, amiknek rálelek a házi változatára. Így történhetett, hogy rögtön felkeltette az érdeklődésemet, amikor véletlenül 4Gyereknél megpillantottam a gyömbérsör receptjét. Megjegyeztem, hogy készítek majd ilyet, mert persze nálam nem  miért is lenne standard konyhai tartozék a friss gyömbér. Aztán a legutóbbi bevásárlás alkalmával mégiscsak vettem egy kis darabot. Pont akkorát, amennyi elég volt a recepthez..

          Hozzávalók:
          • 2 evőkanál gyömbér frissen reszelve
          • 1/4 teáskanál szárított élesztő
          • cukor (ízlés szerint)
          • 1 citrom leve
          • víz
          • 2 literes PET palack

          Elkészítés:
          1.  A lereszelt gyömbért összekeverjük a citrom levével.
          2. A PET palackba tesszük a cukrot és az élesztőt. (Én egy nagyobb szájú  palackot választottam erre a célra.) Hozzáadjuk a citromos gyömbért is.
          3. Végül felöntjük vízzel, úgy hogy kb. 2-3 ujjnyi maradjon szabadon.
          4. Kb. 48 óra múlva már elég bubis, ahhoz hogy megkóstoljuk. Óvatosan nyissuk ki a palackot, mert bizony ki akar "futni" az italunk.

          Mosolyfiútól kapott "Konyhafőnökös" poharamban és egy dugi mézeskalács szív társaságában :D

            2012. márc. 19.

            Díj

            Egy hiánypótlással kell kezdenem a hetet. Évától és Flórától is megkaptam ezt a díjat a hosszú hétvége alatt. Bevallom inkább a szabadban, a jó időn töltöttem ezt a pár napot, mint a blogom társaságában. Olyan jó, hogy végre ilyen jó idő van és ki lehet ülni a napra és kinti programokon részt venni. Éva, Flóra köszönöm mindkettőtöknek a díjat :D Örülök, hogy mindig gondoltok rám.

            A díj szabályai:
            1. Linkeld be annak a blogját, akitől a díjat kaptad.
            2. Tedd ki a díjat a blogra.
            3. Add tovább olyan 4 blognak, akinél szívesen kommentelsz.
            4. Add még tovább 2 olyan blognak ahol még nem vagy rendszeres olvasó!
            5. Értesítsd egy kommentben a díjjal jutalmazottakat.
            Nektek adnám ezt a díjat:


            2012. márc. 16.

            Csilis- csokis muffin

             A csilis csokis keksz nagy kedvencem. Nagyon megörültem, amikor rábukkantam az egyik Rama süteményeskönyvben erre a receptre. :) Ha már a kekszben bejövős a csili és csoki párosítása muffinban is finomnak kell lennie. Remélem ízleni fog a többieknek is, mert a ma esti farsangi bulira sütöttem :)

            Hozzávalók:
            • 25 dkg liszt
            • 4 tojás
            • 25 dkg olvasztott margarin
            • 25 dkg porcukor
            • 1 csomag sütőpor
            • 8 dkg kakaópor
            • 10 dkg darabolt étcsokoládé
            • 1 késhegynyi őrölt  csili paprika
            Elkészítés:
            1. A margarint megolvasztjuk. A tojásokat egy mély tálba tesszük, kissé felkeverjük. Belekeverjük először a cukrot, majd beleszórjuk a darabolt csokoládét. Rászitáljuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport, majd ráöntjük a folyós, de nem túl meleg margarint.
            2. Szép, sima tésztát keverünk belőle, majd kiadagoljuk a formákba. Süthetjük muffin papírba is.
            3. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 percig sütjük. Miután megsültek egész csili paprikával díszíthetjük. 


              2012. márc. 14.

              Zabkása

              Nem is olyan régen megígértem Barbinak, hogy mindenképpen megosztom Veletek azokat a híreket is, az életemből, amikor egy-egy fontos állomáshoz érek. Talán nem is bánjátok, ha nem mindig csak megszokott recepteket olvastok. Ráadásul a zabkása elkészítése nem is egy olyan nagy ördöngösség, hogy mindenképpen le kellene írnom. Na visszakanyarodva, ha nem bánjátok először is a jó hírrel kezdek. Áprilistól dolgozó nő leszek. Most már rendes 8 órás állással és azzal fogok foglalkozni, amit tanultam. Gondolhatjátok, hogy repdesek a boldogságtól :) Ezzel ugye az is együtt jár, hogy egy csomó orvosi alkalmassági vizsgálatra el kellett mennem. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki nem szeret orvoshoz járni és különböző rendelőkbe csücsülni és várni, hogy végre sorra kerüljön. Na mindegy, ezen túl kellett esni. Sajnos kiderült, hogy vashiányom van. Most 2 hónapig kaptam rá bogyót, aztán újra mehetek vissza a laborba :S Elhatároztam, hogy nem elégszem meg azzal, hogy bogyókat szedek. Inkább jobban odafigyelek az étkezésemre. Nem gondolom, hogy olyan nagy dolog lenne vashiányosnak lenni.. Épp ezért inkább utánaolvastam és próbálok ezentúl olyanokat főzni, amivel tudom pótolni gyógyszerek nélkül is a vas hiányomat. Egyébként Mosolyfiú viccesen megjegyezte, hogy akkor sok mágnest kell majd ennem, hogy vonzzam a vasat :D Persze apának is elég hasonló beszólása volt, amikor meséltem neki. :D Ja és ha már zabkása, bizony a zab is szerepel azon a listán amit érdemes fogyasztani ilyenkor. El is határoztam, hogy nem lustálkodok és reggelire zabot főzök és eszek :)

              Hozzávalók:
              • zabpehely
              • csipet só
              • tej
              • alma
              • fahéj


              Elkészítés: (csak ha valaki nem tudná :)
              1. A tejet egy csipet sóval együtt felforrósítjuk. Hozzáadjuk a zabpelyhet. Addig kevergetjük, amíg a zab meg nem szívja magát tejjel és olyan állagú nem lesz, mint a tejbegríz. Na most sokat segítettem azoknak, akik még tejbegrízt sem tudnak készíteni. De ugye tejbegrízt mindenki tud készíteni? :D
              2. Almát felszeletelem. A zabkása tetejére helyezem az almát. Megszórom cukorral, fahéjjal és már eszem is :) 
              3. Finom volt, a tányérom már üres is. Pedig még repetáztam is :D

               

              2012. márc. 12.

              Magyaros pizza

              Ha nem tudom mit főzzek, akkor általában sütök egy pizzát :D Ez nálam nagyon bevált és azért nem is olyan vészesen gyakran készül, no meg azért mégsem úgy rendelem :) Bár az sokkal gyorsabban csillapítaná az étvágyam, de nekem ez a variáció jobban tetszik.. Aztán azt is be kell vallanom, hogy Flóra pizza tészta receptje, nekem annyira ízlik és bevált, hogy mostanában csak ezt gyúrom be, ha pizzát sütök.


              Hozzávalók:
              •  Flóra pizza tésztája
              • ketchup
              • csípős szalámi
              • hagyma karikák
              • kukorica
              • paradicsom
              • sajt
              • pizza fűszerkeverék
              Elkészítés:
              1. A hozzávalókból összegyúrom a pizza tésztát, majd megkelesztem.
              2. A megkelt tésztát kinyújtom, most azt egyszerűség kedvéért tepsi alakúra és természetesen nagyságúra is.
              3. A tésztát megkenem ketchuppal. Feltétként rárakosgatom a csípős szalámit, a hagyma karikákat, a kukoricát, a felkarikázott paradicsomot és a sajtot. Megszórom pizzás fűszerkeverékkel.
              4. Aztán megsütöm és már eszem is :D


              2012. márc. 10.

              Kakaós pillangó

              Okkinál  láttam a héten, ilyen kelt tésztából készült pillangókat. Csak Nála mák volt  a töltelék. Annyira megtetszett a formázás, hogy mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Nem is késlekedtem sokáig, már meg is sültek nálam is :) A töltelék nálam kakaó, jobban szeretem, mint a mákot :)

              Hozzávalók:
              • 50 dkg liszt
              • 3 dkg friss élesztő
              • 1 evőkanál cukor
              • 1 csipet só
              • 2 tojássárgája
              • 2,6 dl tejszín (tej helyett)
              • 7 dkg puha vaj
              • 1 citrom reszelt héja
              Töltelék:
              • kakaópor
              • cukor

                Elkészítés:
                1. Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejszínben.
                2. A liszttel elkeverem a csipet sót. Belereszelem egy citrom héját. Hozzáadom, a puha (olvasztott vajat), a két tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.  Összedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban kb. 1 órán át kelni hagyom.
                3. Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát. Úgy, mintha kakaós csigát készítenék. Cukorral és kakaóval jó alaposan megszórom a tetejét. Feltekerem a tésztát. Majd trapéz alakokra szeletelem. A kis trapézok közepéz egy fakanál segítségével benyomom, így kapom meg a pillangó szárnyait. A tetejüket tojássárgájával megkenem. Majd mehetnek a sütőbe.


                  2012. márc. 8.

                  Joanne Harris: Csokoládé

                  Ez áll nagy betűkkel a könyv borítóján: Ha ízlett a sikerfilm, kóstolj bele az eredeti regénybe is! A filmet láttam még pár évvel ezelőtt és nagyon szerettem és ez a felhívás, nem lehet neki ellenállni.

                  Még több a borítóról:

                  Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lasquenet-be, és megnyitja "csokoládézóját"- a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja...

                  Íme az első regény, amelyben a csokoládé elfoglalja a maga méltó helyét. A tartalmas, okos és franciásan pajzán könyv valamennyi érzékszervnek irodalmi ünnepet kínál.

                  Saját vélemény:

                  Vianne Rocher a lányát egyedül nevelő anya egész életében városról városra vándorolt, előbb édesanyjával (akiről később egy titkot is megtudunk), majd lányával. Mint a könyvből kiderül menekülnek a "fekete ember" elől. Egy kis francia faluban  Lasquenet-be telepedik le és nyitja meg a csokoládéboltját. A falucska vallásos lakói eleinte kétkedve fogadják, hisz épp húsvét előtt a böjt időszakában csábítja őket bűnre az új jövevények. Aztán persze a kíváncsiság a többségükön felülkerekedik és bemerészkednek az üzletbe., ahol ismeretlenül is tudják mindenki kedvenc csokoládéját. Viannet, a lányát és a csokoládéboltot lassan kezdi befogadni a kis közösség. Armande Voizin, Joséphine Muscat, Guillaume Duplesssis személyében igaz barátokra lel.
                  Armande például a súlyos cukorbetegsége ellenére gyakori látogatója a boltnak, itt sikerül az unokájával Luc Clairmont-tal is közelebbről megismerniük egymást és közben rájönnek mennyi hasonlóság is van közöttük. Guillaume a kutyája Charly nélkül nem tesz egy lépést sem. Kényezteti az állatot, amivel csak tudja pedig  míg egy szép nap el nem veszíti. Ekkor a férfi teljes letargiába esik, hogy elveszítette a kedvencét. Végül Vianne lánya Anouk talál neki egy másik kutyát, akiről ismét gondoskodhat. Anouk és az édesanyja között egyébként meglehetősen szoros kapcsolat van. Anouknak van egy képzeletbeli barátja is, Papucs (egy nyúl), aki elkíséri mindenhová.
                  Joséphine a szörnyű férjével él együtt a kis kávézójuk fölött. Míg egy nap Vianne, a barátnője bátorítására elhagyja a férjét. A helyi curé ki akarja őket békíteni, szerinte rendbe kell hozniuk a házasságukat. Joséphine nem enged a kérlelő, de erőszakos embernek. Vianne-hez költözik. Végre boldog, elsajátítja a csokoládékészítés fortélyait is.
                  Francis Reynould a helyi plébános (curé) sok mindent helytelenít Vianne életvitelében. Szerinte az asszony felborította a faluban lévő rendet a jelenlétével.. Templomba sem jár, vasárnap nyitva tartja az üzletét, egyedül neveli a gyermekét, húsvéti csokoládéfesztivált szervez és még sorolhatnám. Természetesen Reynould-nak lelkes hívei is akadnak, mint például Armande lánya Caroline Clairmont.
                  Ráadásul a folyón megjelennek a vándor vízi emberek is, csak tetézik a bajt a tiszteletes szerint. Pedig ők senkinek sem akarnak ártani. Roux például idénymunkákkal tartja fenn magát, segít Armande házának tetejét is felújítani. No meg persze a könyv végén egy szerelmes éjszakát tölt együtt Vianne-el.

                  Ezek után persze vétek lett volna kihagyni, hogy megnézzem filmen is. :) Ugyanis évekkel ezelőtt láttam utoljára... Na meg  a könyv folytatását, a Csokoládécipőt is feltétlenül el kell olvasnom!

                  Nekem nagyon tetszett a könyv, az írónő stílusa is magával ragadó! Fogok még tőle olvasni! ;)

                  Kép innét.

                  2012. márc. 6.

                  Spagetti

                  Spagetti, mert mindenki szereti és mert mostanában elég kevés időm jut a főzésre. Így igyekszem egyszerűen megoldani a dolgot. Anya bolti porból készíti, mindenki nagyon szereti. Kevésbé tartósítószeresen, de ugyanolyan gyorsan készítettem..

                  Hozzávalók:
                  • 500 g darált hús
                  • 1 vöröshagyma
                  • 1 üveg paradicsomszósz
                  • bors
                  • oregáno
                  • spagetti tészta
                  Elkészítés:
                  1. A felaprított vöröshagymát olajon megpirítom. Hozzáadom a húst és amíg ki nem fehéredik kevergetem.
                  2.  Sóval, borssal, oregánoval ízesítem.
                  3. Felöntöm a paradicsompürével, még pár percig összerottyantom.
                  4. Közben kifőzöm a spagetti tésztát is.

                  2012. márc. 2.

                  Vaníliás karika

                  Én is áldozatul estem az újabb blogokon végigsöprő vaníliás karika láznak. Pont mielőtt felfedeztem, hogy több helyen is készült, előtte ábrándoztam róla, hogy én azt mennyire szeretem. Aztán teljesült a kívánságom és találtam hozzá receptet. A sok lehetőség közül végül Tücsök bogár  vaníliás karikájára esett a választásom. Az ő receptjeiben még sosem csalódtam ;)

                  Hozzávalók:
                  • 35 dkg liszt
                  • 5 dkg kukoricaliszt
                  •  25 dkg vaj
                  • 20 dkg cukor
                  • 1 vaníliarúd
                  • csipet só
                  • 2 tojássárgája
                  • 1 teáskanál sütőpor
                  • 20 dkg étcsoki a bevonáshoz
                  Elkészítés:
                  1. A cukrot a vaníliarúddal együtt kávédarálón porrá őröljük.  
                  2. A liszteket, a sót és a sütőport összekeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a többi alapanyagot is és összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe.
                  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, linzerszaggatóval kiszaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta. 10-12 perc alatt megsütjük.
                  4. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A vanília karikákat belemártjuk, majd sütőpapírral bélelt tálcán a hűtőbe tesszük dermedni.