Keresés ebben a blogban

2012. máj. 31.

Fűszeres keksz Stahl Judit tollából :)

Na ki az aki már nagyon hiányolta a kekszeimet? Végre sütöttem egy adagot :) Olyat választottam, amihez nem kell tej így most nem kellett külön csak a süti miatt venni :)

Hozzávalók:
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:
  1. Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra és sütőpapírt/ szilikon sütőlapot terítünk egy tepsibe.
  2. A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval meg a fűszerekkel, azután a puha vajat robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk a cukorral. Ezután lassú fokozatra kapcsoljuk a gépet és a cukros vajba beledolgozzuk a fűszeres lisztet. Morzsás tésztát kapunk, amelyet kézzel gyorsan összegyúrunk.
  3.  A tésztát átesszük egy nagy darab folpackra és ennek segítségével addig alakítgatjuk, amíg 18-20 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hurka nem lesz belőle. Ekkor becsomagoljuk a fóliába és berakjuk 10 percre a mélyhűtőbe., hogy kicsit megkeményedjen.
  4. Sütés előtt a tészta- hurkát vágódeszkán éles késsel 1/2 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket egymástól 2-3 cm-re a tepsibe rakjuk és 10-15 perc alatt megsütjük. Az aranybarna kekszeket csak akkor szabad kiszedegetni a tepsiből, ha már teljesen kihűltek, mert közvetlenül sütés után még puhák. Ám, ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és finom ropogóssá válnak.

kb. 40 süti lesz belőle


2012. máj. 26.

Tejfölös ropi

Persze Lillánál "joghurtos pori" néven található. Csak én sajnos lusta voltam joghurtot venni. Tejföl meg volt a hűtőben... Remélem nem sokat rontottam rajta. Bevallom azért is tetszett meg ez a recept, mert nem kell túlspilázni a hozzávalók listáját mégis egy finom rágcsát kapunk. Nem hagyhattam próba nélkül :D

Na meg lánybúcsúra készült, arra meg a szívecskés forma  kötelező :)

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 2 kiskanál só

Elkészítés:
  1.  Összegyúrjuk a hozzávalókat. 
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. Szív formájú sütiformával kiszaggatjuk.
  3. Tojással megkenem a tetejüket, majd megszórom szezámmaggal illetve lenmaggal.
  4. Megsütöm, megeszem! :D


2012. máj. 24.

Sült bodza

 Mosolyfiú hozott nekem még múlt héten meglepetésként sült bodzát. Az anyukája készítette és küldte nekem. Örültem a különleges desszertnek. A bodza szörpöt nagyon szeretem, de sült bodzát még sosem ettem.  Mondanom sem kell, hogy olyan finom volt, hogy elhatároztam ezt nekem is el kell készítenem. Megbeszéltem hát Mosolyfiúval, hogy hétvégén menjünk el bodza virágot gyűjteni. Jó sokat szedtünk, így lett/ lesz belőle szörp is és elkészült a sült bodza is :)

Hozzávalók:
  • palacsinta tészta (2 tojás, liszt, só, szódavíz)
  • liszt
  • bodza virág
  • tálaláshoz porcukros fahéj

Elkészítés:
  1.  A bodzavirágokat megmosom, lecsepegtetem.
  2. Összeturmixolom a palacsinta tésztához a hozzávalókat (kicsit sűrűbbre készítem).
  3. A lecsepegtetett virágokat lisztbe forgatom, majd belemártogatom a palacsinta tésztába is.
  4. Megsütöm a virágokat.
  5. Fahéjas porcukorral tálalom.


2012. máj. 21.

Körözöttes csiga

Na igen, megint egy maradék hasznosításról lenne itt szó. Már untam reggelire megenni a megmaradt körözöttet. Tudtam, hogy van leveles tésztám a fagyasztóban. Gondoltam miért ne lehetne belőle csiga? Szerintem érdemes kipróbálni, ha már Ti sem bírtok rá a sok kevert túróra. Ja és persze másik előnye, hogy gyorsan elkészül, nagyon jó valami leves mellé. Nálam a cukkini krémlevest kísérte.

Hozzávalók:
  • körözött (túró, tejföl, vöröshagyma, só, pirospaprika)
  • leveles tészta
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:
  1.  Ha nincs épp kéznél körözött akkor a fent említett hozzávalókból kikeverjük. Ha van, akkor egyszerűbb a dolgunk.
  2. Kinyújtjuk a leveles tésztát, megkenjük a körözöttel.
  3. A megkent tésztát feltekerjük.
  4. Kb. 1,5 cm vastag csigákat szeletelünk a tésztából.
  5. Megkenjük a tojássárgájával a csigákat.
  6. Megsütjük.

2012. máj. 18.

Nyeremény Lencsilánytól

Lencsilánytól a héten érkezett meg az ajándékom. Nagyon szép kézzel készített ajándékokat kaptam Tőle. A fülbevaló külön meglepi volt. Bevallom nagyon megörültem neki, mert süthető gyurmából van, na meg oda vagyok a fülbevalókért :) Már használatba is vettem az ajándékaim :) 

Lencsilány köszönöm szépen az ajándékokat!


2012. máj. 16.

Tatin torta

A Joanne Harris féle Francia konyha című könyvből származik a recept. Leginkább a sütikre vagyok rákattanva belőle. Van még ám kedvencem, egy jó kis túrós csokis tortát is kinéztem, de arra még várnotok kell :)

Ez a gyönyörű, aranyszínű, karamellizált torta melegen a legfinomabb. Ne legyen forró, mert akkor az ízek nem érvényesülnek. Nagyszerű őszi recept a háztáji alma felhasználására.

Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g liszt + 1 kevés a lisztezéshez
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 25 g finomítatlan kristálycukor
  • 2 tojássárgája
Az almához:
  • 100 g finomítatlan kristálycukor
  • 40 g vaj
  • 5 alma megtisztítva, kimagozva, negyedekre vágva


Elkészítés:
  1. A tészta készítéséhez tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vajat és ujjunkkal dörzsöljük szét, míg kenyérmorzsa állagú nem lesz. Keverjük bele a cukrot.
  2. Tegyük bele a tojássárgájákat is és egy kerekített élő kést használva vágó mozdulatokkal keverjük el, hogy a tészta összeálljon. Vegyük ki enyhén lisztezett felületre, lisztezzük be a kezünket és addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz.
  3. Csomagoljuk be és tegyük a tésztát a hűtőbe 30 percre. Egy 20-25 centiméter átmérőjű kerek kerek hőálló tálban olvasszuk meg a vajat és a cukrot közepes lángon, hogy szirúpszerű legyen.
  4. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozata).
  5. Rendezzük el az almaszeleteket a tálba és süssük a lángon 15 percig. Ezalatt az alma megbarnul, a cukor pedig karamellizálódik.
  6. Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit nagyobbra, mint a tál. Vegyük le a tálat a lángról és gyorsan helyezzük a tésztát az almákra a felesleget tűrjük be a szélén. Tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, majd 160 °C-on (gázsütő 3-as fokozat) további 20 percig.
  7. Vegyük ki a sütőből és kicsit lazítsuk meg egy késsel körbe a szélét. Tegyük egy nagy tányért a sütőforma tetejére és gyorsan fordítsuk meg. Amikor a süti kicsusszan a sütőformából, megpillantjuk az aranybarna almákat és a szirupos szószt.


2012. máj. 15.

Spárgás rizottó

Nem tudom Ti, hogy voltatok vele, de én már alig vártam, hogy a medvehagyma szezon után beköszöntsön a spárga szezon. Az idei első adagomból egy tészta ételt készítettem, nem lett olyan látványos, hogy megmutassam Nektek, de ez a rizottó megérdemel egy posztot. Nem is értem miért féltem eddig a rizottó készítéstől. Nem is bonyolult és nagyon finom :)

A recept egy Blikk Nők kivágott receptemből való...

Hozzávalók:
  • 500 g zöld spárga (meghámozva)
  • 300 g rizs
  • 80 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma (felaprítva)
  • 500 ml húsleves (instant)
  • 80 ml tejföl
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
  1. A spárgát 1/2 liter sós vízben 20 percig főzzük.
  2. A riszt a vajon megpirítjuk, majd a húslevesben puhára főzzük.
  3. A hagymát olajon megpirítjuk.
  4. A tejföllel együtt keverjük a rizshez, végül adjuk hozzá a felszeletelt spárgát is.


2012. máj. 13.

Tell me about yourslef díj

A hét elején Isa  ezzel a díjjal lepett meg. Végre eljutottam odáig, hogy posztoljam. Isa köszönöm szépen, kedves Tőled, hogy gondoltál rám.

A szabályok:

1. Köszönd meg neki és linkeld be azt akitől kaptad.
2. Írj magadról 7 különböző dolgot,bármi lehet az.
3.Add tovább ezt a díjat 15 másik bloggernek.

7 dolog rólam:
  1. Minden nap iszok valamilyen gyógyteát.
  2. Mosolyfiúval, ha az idő engedi szeretünk pecázni járni. 
  3. Ha van egy kis szabadidőm olvasok, legutoljára Paulo Coelho Alefjét olvastam ki. Oda voltam, érte. (Lesz róla poszt is.)
  4.  Szeretek hintázni.
  5. Csokit nagyon ritkán veszek magamnak, de az étcsokis Pöttyös gurut nagyon szeretem.
  6. Van 5 db orchideám a szoba ablakomban + 1 a munkahelyemen :) Már legalább 2 hónapja örvendeztetnek meg a szép virágaikkal.
  7. Táska mániás vagyok. Bár ősszel vettem az utolsót... Lehet lassan nem ártana beszerezni egy újat :)
Hű, hát 15 embernek most tuti nem adom tovább, mert bizony lusta is vagyok. Bocsánat, de ez van..



2012. máj. 8.

Májas calzone

 Calzone-t még nem sütöttem, pedig már jó sok pizzát kipróbáltam. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen. Hát sütöttem és megtudtam :)

Hozzávalók:
  • Flóra pizza tésztája
  • ketchup
  • pizzás fűszerkeverék
  • máj
  • gomba
  • kukorica
  • sajt  és tojássárgája a tetejére

Elkészítés:
  1.  A hozzávalókból összegyúrom a pizza tésztát, majd megkelesztem.
  2. A megkelt tésztát két részre osztom és kerekre nyújtom.
  3. A tésztát megkenem ketchuppal. Megszórom pizzás fűszerkeverékkel, sült májjal, gombával és kukoricával.
  4. Kettéhajtom a tésztát. A tetejét megkenem tojássárgájával. Majd megszórom sajttal.
  5. Megsütöm.


    2012. máj. 4.

    Medvehagymás pite

    Ígértem, hogy a másik csomag medvehagymámból is megmutatom mit készítettem. Ha jól emlékszem már írtam, hogy pitében gondolkodom. Nem csak gondolkodtam, hanem meg is valósítottam. A pite tésztájának receptjét a már használt és a  Blikk Nők konyha 2011 januári számából .

    Tészta alaprecept:

    • 25 dkg liszt
    • 12 dkg hideg vaj
    • 1 tojássárgája
    • tej, amennyi szükséges, hogy a tészta összeálljon

     Elkészítés:

    1. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe kb. 30 percre. 
    2. Ezután nyújtsuk vékonyra, fektessük a kivajazott quiche- formába, és szurkáljuk meg villával.
    3. Megjegyzésem: Nem áll össze a tészta a vajtól és az egy tojássárgájától. Szóval szükség van még egy kis összetapasztó anyagra. Én nem tejfölt, hanem vizet használtam.
    Töltelék:
    • 200 ml főző tejszín
    • 1 tojás
    • 140 g virsli
    • 1 csomag medvehagyma
    • sajt
    • szerecsendió

    Elkészítés:
    1. A főző tejszínt összekeverjük a tojással. Sóval ízesítem.
    2. A medvehagymát felaprítjuk olajon megfonnyasztjuk.
    3. A pite tészta tetejét lekenjük tojással. Kb. 10 percig betesszük a sütőbe sülni.
    4. A pite tészta tetejére teszem a medvehagymát és a felkarikázott virslit. Erre ráöntjük a tejszínes tojást.
    5. A pite tetejét megszórjuk sajttal.
    6. A tetejét megszórjuk szerecsendióval.
    7. Megsütjük.