Keresés ebben a blogban

2012. júl. 25.

Cukkini frittata

Anyától jó sok cukkinit kaptam. Kirántani még húst sem szeretek, valami más felhasználásról kellett gondoskodnom. Készült cukkini főzelék és krém is, amik az egyszerűség és a lustaságom miatt nem kerültek fel ide. Na meg ez a finom frittata, kicsit elsóztam így paradicsommal és paprikával ettem :)

Hozzávalók:
  • 2 kisebb salátacukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg sonka
  • 6 tojás
  • 10-15 dkg trappista sajt
  • só, oregánó, bazsalikom
Elkészítés:
  1. A cukkinit megmossuk, legyaluljuk, a hagymát és a sonkát apróra szeleteljük.
  2. Serpenyőben üvegesre pároljuk a hagymát a sonkával együtt.
  3. A fentiekhez hozzáadjuk a cukkinit a fűszerekkel együtt és kb. még 10 percig pároljuk.
  4. Közben felverjük a tojásokat, lereszeljük a sajtot és előmelegítjük a sütőt.
  5. Pitesütőbe tesszük a cukkinit, rátesszük a tojást és a sajtot.
  6. Kb. 20 percig sütjük!


2012. júl. 17.

Gombócos káposzta

 Gombócos káposzta? Na azt nagyon szeretem :) Vettem fél kiló savanyú káposztát, eredetileg savanyúságnak szántam. Aztán beugrott valami, mi lenne, ha kimaradna a savanyúságból és lenne belőle gombócos káposzta. Na ez a gondolat nem is hagyott nyugodni. Elkészítettem. Persze előtte még beharangoztam anyának, hogy képzelje el mit fogok főzni. Csodálkozva kérdezte, hogy tényleg, Te tudsz olyant? Én meg nagy vagányan rávágtam, hogy persze :) Disznóvágáskor én és a nagynéném voltunk az ennivaló felelősök. Ekkor a nagynéném megmutatta, hogyan kell elkészíteni. Úgy voltam vele, ha már egyszer láttam, hogy készül meg tudom egyedül is főzni. Nem tévedtem :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg darált hús
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 bögre rizs
  • 2 tojás
  • só, bors, babérlevél, őrölt piros paprika, egész bors

Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát átmostam, kb. kétszer- háromszor, hogy ne legyen olyan nagyon savanyú :)
  2. A rizst a szokásos módon megfőztem.
  3. Elkészítettem a gombócokat. A főtt rizst, a darált húst, a 2 tojást összekevertem. Sóval, borssal és őrölt piros paprikával ízesítettem. Gombócokat formáztam belőle.
  4. Egy nagyobb fazékba rétegeztem. Olajat öntöttem az aljára. Először egy adag kb. a savanyú káposzta felét helyeztem alulra. Erre jött pár babér levél és egész bors. Majd a gombócok. Végül a maradék savanyú káposzta. A tetejét megszórtam ismét őrölt piros paprikával. Felöntöttem vízzel.
  5. Megfőztem.

Még gőzölög :)

2012. júl. 9.

Metélt tejszínes gombával

Ez egy nagyon egyszerű recept. Érdemes akkor elkészíteni, amikor nincs túl sok időnk a főzésre és csak gyorsan össze szeretnénk valamit dobni. A tészta miatt eleve laktató és még finom is :)

Hozzávalók:
  • szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • gomba
  • főzőtejszín
  • só, bors kakukkfű
  • széles metélt

Elkészítés:
  1. A szalonnát felkockázzuk a vöröshagymával együtt.  Teflonos serpenyőben hagyjuk, hogy a szalonnának kiolvadjon a zsírja. Közben hozzáadjuk a vöröshagymát is és együtt megpirítjuk.
  2. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük.
  3. Jöhet bele a gomba is. Ezzel együtt is sütjük picit.
  4. Végül felöntjük főzőtejszínnel. Összeforraljuk.
  5. Közben persze a tésztát is kifőzzük.
  6. Kész is a gyors vacsora.


2012. júl. 5.

Fejős Éva: Cuba libre

Véletlenül bukkantam rá a könyvtárban Fejős Éva könyveire. Pedig már láttam női lapokban reklámozni a könyveit. Mégis most jutottam el odáig, hogy közelebbről is megszemléljem őket. Gondoltam biztos egymásra épülnek. Hát megpróbáltam egy olyant kiválasztani, ami talán önmagában, különálló történetként is megállja a helyét. Olvasás után azt kell, hogy mondjam nekem így kerek volt a történet. Ráadásul megkedveltem az írónőt. Pedig először idegenkedtem a könyvtől. Mégiscsak több, mint 500 oldal. Na meddig fog tartani elolvasni. Egy hétnél bizony nem volt több. Rákattantam. :D

A könyvről Fejős Évától:

A Cuba librében nemcsak egy „furcsa”, fiatal lány, Havasi Dalma története bontakozik ki, hanem visszatér az Eper reggelire egyik mellékszereplője – ezúttal főszerepben. Ő Endrődi Kata, vagy ha így könnyebb azonosítani: az Eper (és a Hotel Bali) sebész főhősének, Endrődi Péternek húga. Kata kicsit féltékenyen látja, hogy míg a testvére élete Dórával irigylésre méltón alakul, addig az övé egyáltalán nem. Nem gondolja, hogy valaha új embereket enged be a szívébe… aztán mégis elindul Dalmával, egy olyan országba, ahol minden csupa-csupa élet és mosoly… és tánc. Csakhogy haza is kell térni onnan, és itthon minden ugyanolyan lesz, mint korábban volt. Vagy mégsem?


A könyv borítójáról:

Egy utazás, ami megváltoztat.
Egy tánc, ami felszabadít.
Jesús, a kalandos múltú kubai emigráns titokzatos tervet forral...
 Endrődi Kata "csupán" nyaralni indul Kubába, de egy különös találkozás fontos döntés elé állítja...
A tizenkilenc éves Havasi Dalma itthon nem találja a helyét, míg a kubai Aurelio rá nem ébreszti rejtett tehetségére...

Fejős Éva legújabb és eddigi legjobb sikerkönyve ismét egy egzotikus országba repíti el az olvasót; az átutazók és újjászületők, a hazavágyók és az otthonkeresők Kubájába, ahol a tánc és a zene, akár a barátság és a szerelem, egy életre összeköt, és egy csipetnyi mágia még a sorsot is átírja.

Saját vélemény:

Először külön fejezetekben nyerünk betekintést a szereplők életébe. Szép lassan megismerjük őket. Dalma épp leérettségizik és az édesanyjától egy kubai utazást kap ajándékba. Persze nem véletlen az úti cél. Mint megtudjuk Dalma édesapja kubai, csak elhagyta Zsuzsát mikor még várandós volt a lánnyal. A lánynak nincsenek barátai, túlságosan is zárkózott. Az édesanyja úgy gondolja jót tesz majd neki egy utazás egy olyan országba, ahol a gondok ellenére is felszabadultan élnek az emberek. No meg, ha akarja megkeresheti az édesapját is. Dalmát amúgy is érdekli Kuba, az interneten talál egy blogot, ahol sok mindent olvashat róla. Megbeszél egy találkát a bloggerrel is. No, itt majd nagy meglepetés éri, de végül kellemesen fog csalódni, erről biztosíthatok mindenkit :) A lányt az édesanyja barátnője Endrődi Kata kíséri el az útra. Kata sem egy egyszerű eset. Elhagyta a férje a második lombikbébi program kellős közepén és ő még az évek múlásával sem tudott ezen túllépni. Ja és mellesleg a nagy álmát sem képes megvalósítani. Dalmára és Katára is ráfér a változás az új környezetben.
Kubában megismerkednek Eduardo- val, akinek az életéről íródik az a bizonyos blog és a legjobb barátjával a táncos Aurelio- val. Dalma végül egyre jobban megnyílik a salsa és Aurelio hatására. Rá sem lehet ismerni. Közben Kata is lezárja a régi sérelmeit és megismerkedik Miklóssal, aki szintén Budapestről érkezett Kubába, azzal a céllal, hogy rendezze a magánéletét. Randizgatnak, bár Kata először csak egy nyári kalandnak gondolja az egészet. Végül ő lepődik meg a legjobban, amikor Miklós hozzá megy haza Magyarországra :)
Na meg ott van Jesús, az idős kubai, akinek még fiatal korában el kellett a "nagy szája" miatt hagynia a számára oly kedves országot. Egész életében vágyódik vissza, pedig Amerikában igazán jó dolga van. Gazdag, még az otthon (Kubában) maradt rokonait is tudja anyagilag támogatni. Egy bicikli balesetben eltöri a lábát, újra meg kell tanulnia járni. Nagy célt tűz ki maga elé. Újra járni fog és elmegy Kubába. Meg is valósítja az álmát és újra találkozik a rég nem látott családjával.
Persze a könyv végére összefonódnak a szereplőink sorsai és szinte mindenki találkozik mindenkivel. Izgalmas. Vártam, hogy eljussunk ide :)



Kép innen

2012. júl. 3.

Császármorzsa

Egy ideje már szemezek a császármorzsa receptekkel. Aztán valami mindig közbejött. Egészen eddig. :) Eredetileg Verus jöhet a desszert játékára szerettem volna nevezni vele (természetesen akkor valami gyümölccsel), de már alapból elhalasztottam hétvégére a készítését. A június meg ugye szombaton lejárt.. Nekem meg ebben a nagy melegben nem igazán volt kedvem főzni.. Így játékon kívül, de végül mégiscsak elkészültem vele :D
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 35 dkg liszt
  • 1-2 ek. ásványvíz
  • 1 dkg vaj vagy margarin
  • 1-2 ek. mazsola
  • 1 ek. porcukor

Elkészítés:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tejet összekeverjük a tojássárgájákkal, a cukorral meg a csipetnyi sóval. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, az ásványvizet. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A vajat felforrósítjuk nagy méretű teflonserpenyőben, majd beleöntjük a ténytát és egyenletesen megszórjuk a mazsolával. Amint a tészta alja aranybarnára sült, lapáttal széttördeljük és megfordítjuk a darabokat. 2 villa vagy fakanál segítségével még morzsalékosra törjük és kevergetve megsütjük.
  3. Porcukorral meghintve tálaljuk.
  4. Az eper dzsememmel ettem, igazi nyár íze volt :)