Keresés ebben a blogban

2012. szept. 25.

Barackos pite

Valami finom édességre vágytam. Kaptam otthonról egy jó nagy adag barackot. Lekvár készítésben idén nem voltam bajnok, valami finomségra mégiscsak fel kellett használnom.. Így jött a pite ötlete. Nem bántam meg :)

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 8 db kisebb barack
Elkészítés:
  1. A barackokat megpucoljuk és apró kockákra szeleteljük.
  2. A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk.
  3. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejjel alaposan elkeverjük. A toojásfehérjéből felvert habot óvatosan a masszához keverjük.
  4. A tésztát margarinnal kikent és kilisztezett pitesütőbe öntjük, majd rászórjuk a felaprított barackot.
  5. Megsütjük.

2012. szept. 23.

Spenótos lepény

Gyors, hétköznapokra való vacsora. :) Aztán másnap lehet belőle vinni ebédre is. Még gyorsabban elkészül, ha a spenót is gyorsfagyasztott..

Hozzávalók:
  • 40 dkg leveles tészta
  • 1 kg friss spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg tehéntúró
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • bors
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
  1. A leveles tésztát hagyjuk felengedni.
  2. A spenótot megtisztítjuk, majd felaprítjuk.
  3. A spenótot vajon sóval és borssal pár perc alatt megpároljuk.
  4. Hozzáadjuk a túrót, a tojásokat, a zsemlemorzsát és az apróra vágott fokhagymát. 
  5. A felengedett leveles tésztát két részre osztjuk, egy tepsi aljára elhelyezzük az tészta felét úgy hogy legyen pereme, miután kinyújtottuk. Elterítjük rajta a spenótos masszát.
  6. A massza tetején elheyezzük a tészta másik felét.
  7. Lekenjük a tojássárgájával, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


2012. szept. 18.

Sakk torta

Eltűntem, tudom jó hosszú időre. Ráadásul még csak be sem jelentettem, hogy mire készülök. Egy kis töltekezésre, nyári szünetre volt szükségem. Nem tudtam, mikor jövök vissza hozzátok. Most viszont elérkezett az idő, hogy újult erővel és lelkesedéssel folytassam tovább a megkezdett munkám.

Üdv. mindenki! ;)

Egy tortával indítok. Külsőre most sem lett tökéletes. legalábbis én azért még elégedetlen vagyok magammal, de ez csak annyit jelent, hogy sok tortát kell sütnöm, hogy tökéletesítsem a tudásom. :) Múlt héten ünnepeltük az egyik barátunk szülinapját, Őt leptem meg a tortával. Nagyon szeret sakkozni, ráadásul, még télen kinézte magának az egyik Rama receptes füzetemből ezt a finomságot. Féltem tőle, ezért csak a születésnapjára mertem megígérni, ami még elég távol volt. Aztán közeledett a szeptember és én meg tartani szoktam a szavam, hát előkerestem a receptet, megterveztem minden apró részletet, hogyan lenne a torta elkészítése a legpraktikusabb, majd belevágtam. Íme az eredmény...

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 14 tojás
  • 14 evőkanál kristálycukor
  • 13 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-1 evőkanál víz és keserű kakaópor
A krémhez:
  • 1 csomag főzni való étcsokoládé ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg margarin
  • 6 evőkanál víz
Elkészítés:

  1. A tésztához 7 tojást, 7-7 evőkanál cukrot és lisztet, meg fél csomag sütőport kimérünk. A tojások sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé 1 evőkanál cukrot is beledolgozunk. Egyharmadát a cukros tojássárgájához tesszük. A lisztet fél csomag sütőporral összekeverjük, egyharmadát az előzőekhez szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi tojáshabot és lisztet ugyanígy, két részletben adjuk hozzá. Margarinnal kikent, belisztezett tortaformában egyenletesen elosztjuk . Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 20 percig sütjük.
  2. A maradék hozzávalókból ugyanígy egy kakaós piskótalapot sütünk (a vizet a cukor tojáshoz, a kakaót a liszthez kell keverni).
  3. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, és megvárjuk amíg teljesen kihűl. A puha (szobahűmérsékletű) margarint először magában, majd porcukorral habosra keverjük. A pudingot krémesre keverjük, a cukros margarint kanalanként beledolgozzuk. A diót hozzáadjuk, a rumba feloldott vaníliás cukorral ízesítjük.
  4. A kétféle piskótát hosszában olyan széles csíkokra vágjuk, mint amilyen vastag a tészta, így lesz minden oldala egyenlő.
  5. A tortaforma alját és oldalát folpackkal burkoljuk. Az alján, az oldalához egy csík kakaós piskótát simítunk, a krémmel, kés segítségével körbekenjük. A másik piskótából egy csíkot hozzásimítunk, krmééel megkenjük. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a forma alja meg nem telik. A tetejét krémmel vékonyra megkenjük.
  6. A "második emeleten" a tortaforma falához először egy sima piskótacsíkot simítunk, majd ha megkentük krémmel, egy kakaósat simítunk hozzá. Felváltva ugyanígy töltjük. Ha kész egy kevés krémmel megkenjük a tetejét. Hűtőszekrényben legalább 3 órán át dermesztjük.
  7. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, fölolvasztjuk. A tortát tálra borítjuk, a formát és a fóliát leszedjük róla, majd a tésztát a csokoládémázzal beonjuk úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
  8. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, ilyenkor érik be fáradozásunk gyümölcse, a szeletek metszete a sakktáblához lesz hasonló.

A mázzal nem voltam teljesen elégedett :(  A mintát a tetején, mintegy vizióként láttam előre. A torta belseje viszont pont olyan, lett amilyet szerettem volna :)