Keresés ebben a blogban

2012. dec. 12.

Csokoládé mousse torta

Már megint egy évvel öregebb lettem és végre ezzel a tortámmal elégedett is vagyok. Úgy néz ki és pont olyan finom is lett, mint azt előre elképzeltem. Pedig be kell vallanom a fondanttól nagyon féltem. Már több, mint egy éve tanulmányoztam először, hogy kell elkészíteni és csodálom a szebbnél-szebb tortákat. De gondoltam ez túl bonyolult. Nem is mertem belevágni mostanáig. Szülinapom alkalmából úgy döntöttem nem lehetek nyuszi, kockáztattam és végül SIKERÜLT :) Örülök, mert nem csak az én szülinapom ünnepeltük. Muszáj volt szépet alkotnom :D

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
A tésztához:
  • 270 g étcsokoládé
  • 200 ml hulala tejszín
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
A fondanthoz:
  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor, amennyit felvesz
Elkészítés:
  1. A fondantot már előző este elkészítettem. Kiskukta receptjét használtam. Az elkészítés menetét  képekben is megtaláltam nála, aminek külön örültem.
  2. Első lépésben a porcukrot átszitáltam. Egy részét egy külön kis tálba félretettem, a másik részét pedig a kelesztőtálamba tettem, úgy hogy egy lyukat képeztem a közepébe.
  3. A zselatint a vízzel összekevertem. Egy lábasba feltettem vizet forrni, mikor forrt rátettem a zselatinos folyadékot, folyamatosan kevergettem amíg a zselatin fel nem olvadt. Mikor felolvadt hozzáadtam a margarint és a mézet, addig kavargattam amíg a margarin teljesen fel nem oldódott.
  4. A zselatinos masszát a porcukorhoz adtam, majd elkezdtem kevergetni a porcukorral. Addig kell a porcukrot hozzá adagolni, amíg szép egynemű kézhez még kissé tapadó gömböt kapunk. Miután elkészültem vele egy fóliába csomagoltam és szobahőmérsékleten kb. 6 órán át állni hagytam.
  5. A piskótához a 6 tojást, 6 evőkanál cukrot és lisztet, meg fél csomag sütőport kimértem.
  6. A tojások sárgáját a 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A cukros tojássárgájával összekevertem a lisztet, kakaóport és a sütőport. Végül óvatosan összekevertem a tojásfehérjével is. Kimargarinozott és kilisztezett tortaformában megsütöttem.
  7. Közben elkészítettem a krémet. Vízgőz felett, kevergetés mellett megolvasztottam a csokoládét. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kevertem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem. 
  8. A tejszínt is kemény habbá vertem.
  9. Az olvasztott csokit összekevertem a cukros tojássárgájával, majd a tejszínnel és végül a tojásfehérjét is belekevertem.
  10. Közben megsült a piskóta, hagytam kihűlni, majd kettévágtam és a krém 3/4-ével megkentem. A maradék krémmel a torta oldalát és tetejét kentem meg, hogy a fondant rá tudjon tapadni. 
  11. A fondantot porcukros deszkán kinyújtottam. Egy pici darabot lecsíptem belőle, amit összekevertem kakaóporral (ebből szúrtam ki a dekorációt). A kinyújtott fondantot a sodrófám segítségével ráhelyeztem a tortára, elegyengettem majd, a felesleget levágtam. A kakaós fondantot is kinyújtottam, majd kiszúrtam belőle a formákat. Egy pici vízzel megkentem a dekorációk alját és úgy tapasztottam a tortához.


12 megjegyzés:

Hankka írta...

Drága Panna, gratulálok, a tortához és a szülinapotokhoz is, Isten éltessen sokáig! :) Nagyon ügyes vagy, gyönyörűen sikerült a fondant-os díszítés! :)

tejszínhab írta...

Nyami, de finom lehet! Isten éltessen, megérdemled a szép tortát! :) Egyébként tényleg ez az 1. fondant kísérleted? Nagyon jól sikerült! :)

Névtelen írta...

Tényleg nagyon szép lett! Boldog szülinapot!:)

Kati írta...

Drága Panna, Isten éltessen sokáig, boldogságban, egészségben, szeretetben:) Nagyon szép lett a torta a mézikkel:) Isten éltesse a másik ünnepeltet is:)

Panna írta...

Hankka,

Nagyon szépen köszönöm! :)Ezzel a tortámmal most már elégedett vagyok, bár még nem árt a gyakorlás..

Tejszínhab,

Elég gyorsan elfogyott :) és finom is volt :) Igen ez az 1. fondantom :) Úgy tűnik nagyon jó receptet választottam hozzá :)

Flóra,

Köszönöm! :)

Kati,

Köszönöm! Pont előtte szereztem be a mézis szaggatót, muszáj volt felavatnom :) A másik ünnepelt nevében is köszönöm és átadom neki is a köszöntést! :)

Okki írta...

Nagyon boldog születésnapot! :)

Jól sikerült a tortád, ügyes vagy! :)

trollanyu írta...

Gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy:) Boldog szülinapot kívánok neked is meg minden ünnepeltnek:)Mi nem szeretjük a fondantot megenni, ezért nem is próbáltam még, pedig nagyon szépen lehet vele díszíteni.

Panna írta...

Okki,

Köszönöm szépen a köszöntést és a dicséretet is! :)

Trollanyu,

Köszönöm a köszöntést! Én meg a marcipánt nem szeretem, így azzal inkább nem is próbálkozok, marad a fondant! :D

Éva írta...

Istenke éltessen nagyon nagyon sokáig!Boldog szülinapot a másik ünnepeltnek is! A tortád nagyon szép lett, ügyes vagy!

Panna írta...

Éva,

Nagyon szépen köszönöm a köszöntést a másik ünnepelt nevében is! :)Örülök, hogy tetszik a torta. :D

Roza írta...

Pannám, kicsit megkésve, de nagy szeretettel kívánok boldog születésnapot, még nagyon-nagyon sokat!!
A tortád igazán szuper lett:)

Panna írta...

Roza,

utólag is örülök a köszöntésnek! Köszönöm szépen! :) Remélem még sok tortát süthetek magamnak! :D :D