Keresés ebben a blogban

2010. szept. 30.

Házi rizstej

Ha valami olcsóbbra vágysz a bolti termékeknél...

Gondoltam ideje lenne kipróbálni a házi készítésű gabona tejeket is, ha már a házi tej nem a legmegfelelőbb a felnőtt szervezett számára.

Íme a recept:
  • nálam egy bögrényi barna rizs
  • víz
  • 1 csipet só
Mivel a barna rizst nem áztattam be éjszakára, így jó sok vízben tettem fel főni. Kb. 1,5 óra alatt el is készült, de folyamatosan kellett pótolnom az elpárolgott víz mennyiségét.
A frissen főtt rizst vízzel összeturmixoltam. Kicsit joghurtos állagú lett, egy kis vízzel hígítottam, így már jobban hasonlított a tejre. Majd turmixolás után egy kis lyukú szitán átszűrtem. Én a tea szűrömet találtam a célnak leginkább megfelelőnek. Egy nagyon pici rizs maradt a szűrő alján, amivel már nem volt kedvem bajlódni. Inkább megettem egy kis szilva lekvárral vacsorának.
Ha nem elég édes a rizstej lehet főzés közben a rizshez egy kis mazsolát is adni. Olyan 1 liternyi tejet sikerült készítenem, ezzel a módszerrel.Igen kicsit barnás színű lett, a barna rizs miatt. Elég laktató, így nem fogyott el egyszerre. Hűtőben 3-4 napig eláll. A többi gabonatej is hasonló módon készül. Majd beszámolok azokról is, ha rászántam magam a készítésre.

Nincsenek megjegyzések: