Keresés ebben a blogban

2012. júl. 5.

Fejős Éva: Cuba libre

Véletlenül bukkantam rá a könyvtárban Fejős Éva könyveire. Pedig már láttam női lapokban reklámozni a könyveit. Mégis most jutottam el odáig, hogy közelebbről is megszemléljem őket. Gondoltam biztos egymásra épülnek. Hát megpróbáltam egy olyant kiválasztani, ami talán önmagában, különálló történetként is megállja a helyét. Olvasás után azt kell, hogy mondjam nekem így kerek volt a történet. Ráadásul megkedveltem az írónőt. Pedig először idegenkedtem a könyvtől. Mégiscsak több, mint 500 oldal. Na meddig fog tartani elolvasni. Egy hétnél bizony nem volt több. Rákattantam. :D

A könyvről Fejős Évától:

A Cuba librében nemcsak egy „furcsa”, fiatal lány, Havasi Dalma története bontakozik ki, hanem visszatér az Eper reggelire egyik mellékszereplője – ezúttal főszerepben. Ő Endrődi Kata, vagy ha így könnyebb azonosítani: az Eper (és a Hotel Bali) sebész főhősének, Endrődi Péternek húga. Kata kicsit féltékenyen látja, hogy míg a testvére élete Dórával irigylésre méltón alakul, addig az övé egyáltalán nem. Nem gondolja, hogy valaha új embereket enged be a szívébe… aztán mégis elindul Dalmával, egy olyan országba, ahol minden csupa-csupa élet és mosoly… és tánc. Csakhogy haza is kell térni onnan, és itthon minden ugyanolyan lesz, mint korábban volt. Vagy mégsem?


A könyv borítójáról:

Egy utazás, ami megváltoztat.
Egy tánc, ami felszabadít.
Jesús, a kalandos múltú kubai emigráns titokzatos tervet forral...
 Endrődi Kata "csupán" nyaralni indul Kubába, de egy különös találkozás fontos döntés elé állítja...
A tizenkilenc éves Havasi Dalma itthon nem találja a helyét, míg a kubai Aurelio rá nem ébreszti rejtett tehetségére...

Fejős Éva legújabb és eddigi legjobb sikerkönyve ismét egy egzotikus országba repíti el az olvasót; az átutazók és újjászületők, a hazavágyók és az otthonkeresők Kubájába, ahol a tánc és a zene, akár a barátság és a szerelem, egy életre összeköt, és egy csipetnyi mágia még a sorsot is átírja.

Saját vélemény:

Először külön fejezetekben nyerünk betekintést a szereplők életébe. Szép lassan megismerjük őket. Dalma épp leérettségizik és az édesanyjától egy kubai utazást kap ajándékba. Persze nem véletlen az úti cél. Mint megtudjuk Dalma édesapja kubai, csak elhagyta Zsuzsát mikor még várandós volt a lánnyal. A lánynak nincsenek barátai, túlságosan is zárkózott. Az édesanyja úgy gondolja jót tesz majd neki egy utazás egy olyan országba, ahol a gondok ellenére is felszabadultan élnek az emberek. No meg, ha akarja megkeresheti az édesapját is. Dalmát amúgy is érdekli Kuba, az interneten talál egy blogot, ahol sok mindent olvashat róla. Megbeszél egy találkát a bloggerrel is. No, itt majd nagy meglepetés éri, de végül kellemesen fog csalódni, erről biztosíthatok mindenkit :) A lányt az édesanyja barátnője Endrődi Kata kíséri el az útra. Kata sem egy egyszerű eset. Elhagyta a férje a második lombikbébi program kellős közepén és ő még az évek múlásával sem tudott ezen túllépni. Ja és mellesleg a nagy álmát sem képes megvalósítani. Dalmára és Katára is ráfér a változás az új környezetben.
Kubában megismerkednek Eduardo- val, akinek az életéről íródik az a bizonyos blog és a legjobb barátjával a táncos Aurelio- val. Dalma végül egyre jobban megnyílik a salsa és Aurelio hatására. Rá sem lehet ismerni. Közben Kata is lezárja a régi sérelmeit és megismerkedik Miklóssal, aki szintén Budapestről érkezett Kubába, azzal a céllal, hogy rendezze a magánéletét. Randizgatnak, bár Kata először csak egy nyári kalandnak gondolja az egészet. Végül ő lepődik meg a legjobban, amikor Miklós hozzá megy haza Magyarországra :)
Na meg ott van Jesús, az idős kubai, akinek még fiatal korában el kellett a "nagy szája" miatt hagynia a számára oly kedves országot. Egész életében vágyódik vissza, pedig Amerikában igazán jó dolga van. Gazdag, még az otthon (Kubában) maradt rokonait is tudja anyagilag támogatni. Egy bicikli balesetben eltöri a lábát, újra meg kell tanulnia járni. Nagy célt tűz ki maga elé. Újra járni fog és elmegy Kubába. Meg is valósítja az álmát és újra találkozik a rég nem látott családjával.
Persze a könyv végére összefonódnak a szereplőink sorsai és szinte mindenki találkozik mindenkivel. Izgalmas. Vártam, hogy eljussunk ide :)Kép innen

4 megjegyzés:

Kati írta...

Én sem olvastam még Fejős Évától, pedig ahogy te is írod, sok helyen láttam. Szét kell nézzek én is a könyvtárban. Bár én most Szabó Magdára vagyok ráállva. Meg Krúdy Szindbádjára:)

Panna írta...

Kati,

Tényleg sok helyen lehet találkozni a könyvekkel, akár neten, akár magazinokban :)Hű, akkor Te is jókat olvasol, nekem még előbb ki kell olvasnom a többi Fejős Éva könyvet is és csak azután jöhet a váltás :)

Lilla írta...

Én most, hogy kórházban voltam a kolléganőmtől kaptam meg a Bangkok tranzitot, a Hotel Balit és az Eper reggelire című könyveit. Darabonként 2 napig tartott amíg kiolvastam őket...:) a Cuba Librét is alig várom...:)

Panna írta...

Lilla,

De jó, akkor Neked sikerült sorban olvasnod őket :) Mondjuk nem is c csodálom, hogy pár nap alatt kiolvastad őket :) Gyorsan lehet olvasni, meg olyan a sztori, hogy kíváncsi is vagy mi lesz belőle :)