Keresés ebben a blogban

2011. febr. 18.

Retek csíra

 Már írtam egy posztot a csíráztatásról. Szeretném szépen sorba venni az összes csírát, hogy mi mire jó, amiket én is fogyasztok. Hátha valaki kedvet kap hozzá. Igazán nem igényelnek sok plusz időbefektetést ráadásul, ha otthon készülnek sokkal olcsóbbak is. Ráadásul most már nem csak én eszem őket a családban, hanem a többiek is. Sőt kérik is, hogy készítsek nekik is, azt mondják ők is egészségesek szeretnének lenni. Én pedig örülök csak neki, hogy nem egy furcsa hóbortnak tartják és még nekik is ízlik. Így igyekszem annyit csíráztatni, hogy nekik is jusson...

Mit érdemes tudni a retek csíráról:

Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés. Ha nem teszünk hűtőbe egy doboz retek csírát, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. Ezért hűtés nélkül hamar tönkremehet. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani. Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek környékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Nagyon erős a hatása. Fontos tudni, hogy retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk. A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások. A gyomrunkban segíti az emésztést. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja. Azok az emberek, akiknek nagy epekövük van, ne fogyasszanak sokat belőle. El tudja az apró epeköveket hajtani, ezért ha ez epehólyagban nagy kő van és megmozdul, ez elzárhatja az epevezetéket. A kő más miatt is elmozdulhat, de ez ne a retek csíra legyen. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Nagyon szereti a retek anyagait a bélflóra. Táplálja és tisztítja. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani. Beszéltünk a miskulancia elnevezésű keverékről. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. Innen ered a neve. A lucerna, vöröshere és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat. Nem szabad a levét préselni és inni. Ha valaki mégis kipróbálná, felejthetetlen élményben lenne része. Már a torkában érezné, hogy ott tüzet raktak. Ez igaz a mustárról és a hagymáról is. A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni. Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele. Lehet fogyasztani. Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos: a szakemberek szerint a liszttel összeturmixolt csíra jótékony hatással bír a reumás fájdalmakra, a belőle készült lábfürdő pedig enyhíti a fejben vértolulást.
Forrás: http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

Nekem személy szerint ez a kedvenc csírám. Az íze tényleg olyan, mint a reteknek, csak a benne lévő hasznos anyagok sokkal  koncentráltabban vannak jelen. A csíráztatás menetéről a lucerna csíra címszó alatt olvashatsz, ha kedvet kaptál.

Áztatás
Retek csíra még a csíráztató tálba

A kész retek csíra

2 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szeretem a retekcsírát. A kedvencem belőle a sángo, vagy sango, aminek olyan szép lila színe van. Nagyon jól mutat a zöld salátákban.

Panna írta...

Tücsökbogár,
Nekem is ez a kedvenc csírám! Nagyon finom!