Keresés ebben a blogban

2011. máj. 9.

Parasztpogácsa

 A recept a Kenyerek, kalácsok, sütemények könyvéből származik.

Hozzávalók:
  •  30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 0,5 dl víz
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • tejföl
Elkészítés:

A szalonnát nagyon vékony szeletekre daraboljuk, majd csíkokra vágjuk.  A tk. búzalisztet összekeverjük a kukoricaliszttel és ízlés szerint sóval. A lisztes keverékbe belemorzsoljuk a margarint. A hideg vizet langyosra melegítjük és beletesszük a szalalkálit. A szalalkális vizet beleöntjük a lisztbe és jól összegyúrjuk. Belegyúrjuk az 1 egész tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható legyen. Vékonyra kinyújtjuk és megszórjuk a vékony csíkokra darabolt szalonnával. Összehajtogatjuk, és megint kinyújtjuk, majd megint összehajtogatjuk. Egy órára hidegre tesszük. Most egy cm vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Margarinozott tepsibe tesszük. Tojással megkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben megsütjük.



9 megjegyzés:

Emoke írta...

Az én parasztbelemhez kell a parasztpogácsa is :D A szalalkálival nem vagyok barátságban, de nyilván azért, mert sose bírtam kivárni, hogy kihüljön a süti :D így sajna mindig éreztem az ízét :S Amúgy nagyon jól néz ki!! Mi az a lila?

Viki írta...

Panna ! Ez nagyon szuper ötlet. S élesztő nélkül ?! Kipróbálásra várók közé bekerült.

Panna írta...

Emőke,

Eddig én sem voltam barátságban a szalalkálival, még sosem használtam. De így utólag én is úgy vagyok vele, hogy nem biztos, hogy nagy barátságban leszünk. Természetesen én is melegen kóstoltam. Miért ne? Vagyok olyan mohó, hogy nem bírtam kivárni és én még sütőből is dauer vízhez hasonló szagokat éreztem ki :P
A lila pedig retek. Most éppen ilyen hosszúkásak teremnek anyukám kertjében.

Viki,

Nem kell bele tényleg élesztő. Az eredeti receptet gépeltem be :)) Egy kicsit a hűtőben kell pihentetni a tésztát. Most így utólag nem vennék már rá mérget, de mintha a szalalkálitól is "kelt" volna a tésztám, de hülyeséget nem akarok mondani, mert most használtam először. Nincs még tapasztalatom :))

Kati írta...

Ez jól hangzik, és jól is néz ki.

Kati írta...

Megint én, nézz be hozzám légyszi, van neked valami:)

Panna írta...

Kati,

Köszönöm a dicsérő szavakat és a díjat is :))

Panna írta...

Kati,

Dupla köszönet :)) Megyek!

Viki írta...

Panna ! Ó köszönöm a választ, ki fogom próbálni az élesztő mentességet.
Igen a szalalkáli majdnem ugy viselkedik, mint a sütőpor, tehát nő tőle a sütike :)

Köszönöm a jó kis receptet.

Panna írta...

Viki,

Szívesen. Csak ne használj túl sokat a szalalkáliból sem. Nekem mivel először használtam teljesen furcsa volt az ammónia szag a konyhámban :))Lehet ha még egyszer megsütném én nem szalalkálit használnék, hanem mégis élesztőt, azt ismerem, és be is vált eddig :))