Keresés ebben a blogban

2011. jan. 23.

Aromax illóolajok

Néhány illóolajjal bővítettem még a boszorkánykonyhámat. Az az igazság, hogy kezdtem unni a levendulás tusfürdőm és valami újdonságra vágytam. Ráadásul az öblítőszerem is fogytán van. Helyette már nem fogok boltit venni, inkább ecetes illóolaj keverékkel fogom öblíteni a ruháimat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy beszerezzek még pár illatot. Bár ylang- ylangot például nem sikerült vennem, de majd legközelebb.  Ezért  is vásároltam két olyan illóolajat pluszba, amim már van. Meglepetésként ért, hogy a dobozok belsejében tájékoztatót találtam. Bemásolom ide mi áll rajtuk. Így legközelebb már ha nem csak illat, hanem hatás alapján szeretnék választani itt megtalálom, hogy mi mire jó. Másoknak is  jó kis kalauz lehet, ha még keresik a megfelelőt.

Narancsolaj
Citrus aurantium var. amara
Frissítő, szagtalanító

A keserűnarancsfa érett, friss gyümölcsének héjából hidegen préselt illóolajat ajánljuk:

Párologtatásra: az illóolajból néhány cseppet az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy párologtatóba cseppentünk.

Aromafürdő készítéséhez: 6 csepp narancs és 2 csepp ylang- ylang illóolajat egy kávéskanálnyi tejszínben, mézben vagy habfürdőben feloldunk, majd fürdés előtt a meleg vízhez adjuk és alaposan elkeverjük. A citrusillatú fürdő kellemes közérzetet biztosít.
Testápoló masszázsolaj készítéséhez: 20-20 csepp narancs és grapefruit illóolajat 50 ml makadámdióolajban elkeverünk és a bőrbe masszírozzuk.
A narancsolaj a fentieken kívül jól társítható muskotályzsálya- és nyugat- indiai szantálfaolajjal.

Narancs illóolajam

Teafa olaj
Melaleuca alternifolia

Légfertőtlenítő

Az Ausztráliában őshonos kisméretű fa ágaiból, leveleiből nyert halványsárga illóolaj friss, fűszeres, kámforos illatú. Baktérium- és gombaellenes hatását tudományos kísérletekkel is igazolták. A kozmetikai ipar e tulajdonságai miatt szappanok, fogkrémek, tusfürdők, dezodorok és borotválkozás utáni készítmények alkotórészeként hasznosítja. Használata elősegítheti a megfázás okozta panaszok megszűnését, illetve a rovarcsípések gyógyulását.

Megfázás, meghűlés idején 10-10 csepp cédrusfa-, kajeput-, levendula-, erdeifenyő- és teafaolaj keverékének az alábbiak szerinti használatát javasoljuk:
Párologtatásra: a fenti keverékből 5-7 cseppet az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy párologtatóba cseppenteni.

Inhaláláshoz: 3-5 cseppet 1 liter forró vízbe vagy gyógyteába cseppenteni.

Aromafürdőhöz: 5-7 cseppet 1 evőkanál tejszínben vagy mézben elkeverni, majd a fürdővízhez adni.

Felsőtestre bedörzsölő olajként: gyerekeknek 7 cseppet, felnőtteknek 15 cseppet 50 ml mandulaolajban elkeverni, és a bőrbe masszírozni.

Az orr környékének ápolására: 3-4 cseppet a fenti keverékből 20 ml jojobaolajba elkeverni, és az orr környékét óvatosan bekenni. 5 éves kor alatt orrba vagy orr környékére ne kerüljön olaj.

Lábgombásodás megelőzésére: 5-10 csepp teafaolajat 1 kanál sóra cseppentünk, majd az olajos sót a meleg, lábápolásra szánt vízbe jól elkeverjük. A lábfürdő javasolt ideje 10-15 perc.

Felszíni bőrsérülés és égés,rovarcsípés esetén: 10 csepp teafaolajat 100 csepp (5 ml) avokádó- vagy mandulaolajban elkeverünk, és ezzel a sérült bőrfelületet bekenjük.
Teafa illóolajam

Levendulaolaj
Lavandula angustifolia

Illatosító, arc és bőrápoló

A régóta közkedvelt, nemesített francia levendula virágzó hajtásvégeiből vízgőz- desztillációval előállított illóolajat ajánljuk:

Párologtatásra, légfrissítésre: cseppentsünk az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy párologtatóba 2-3-1 csepp levendula-, grapefruit- és citromolajat vagy virágpermetezőbe töltött 2 és 1/2 csésze vízhez adjunk 8 csepp illóolajat és alkalmazás előtt alaposan rázzuk össze. Kellemesen illatosítja, frissíti a helyiség levegőjét. Gyerekszobába párologtathatunk 2-1-2 csepp római kamilla-, levendula- és clementineolajat.

Aromafürdőhöz: 4-1-5 csepp cédrusfa-, rózsa- és levendulaolajat oldjunk fel 1 evőkanálnyi tejszínben, mézben vagy habfürdőben, majd adjuk a fürdővízhez, és alaposan keverjük el. Kellemes illat mindazoknak, akik kikapcsolódásra, lazításra vágynak.

Rovarcsípés: viszketés enyhítésében, a gyulladás mérséklésében segíthet, ha a csípés helyén 1 csepp levendulaolajat bedörzsölünk. Szobában citronellaolajjal együtt párologtatva távol tarthatja a szúnyogokat.
Arc- és nyak ápolására: 6 csepp levendula- és 4 csepp teafaolajat 2 evőkanál jojobaolajban elkeverünk, majd az arcon, nyakon elsimítjuk, kedvezően hat a faggyúmirigyek működésére.
Testápolásra: 5-4-16 csepp geránium-, jázmin- és levendulaolajat 50 ml mandulaolajban elkeverünk, majd naponta egyszer a bőrbe masszírozzuk. Rendszeres használata a bőrt puhává, bársonyossá teszi.

Megjegyzésem: a virágpermetezős illatosítót biztosan ki fogom próbálni. Környezetbarátabb, mint a bolti légfrissítők...

Levendula illóolajam

Kubebaolaj
Litsea cubeba
Származási hely: Kína

Bőrápolásra

A Kínában őshonos, kisméretű trópusi fa gyümölcséből kinyert illóolajat ajánljuk:

Párologtatásra, légfrissítésre: kubeba-, lucfenyő-, rozmaring- és grapefruitolaj 1:1 arányú keverékéből néhány cseppet az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy párologtatóba cseppentünk.

Aromafürdő készítéséhez: meleg vízzel telt fürdőkádba fürdés előtt 3-3 csepp -előzőleg 1 evőkanálnyi tejszínben, mézben vagy habfürdőben feloldott- kubeba- és narancsvirágolajat teszünk, majd a fürdővízzel alaposan elkeverjük. A bőrnek üde, friss illatot kölcsönöz.

Bőrápolásra, lábfrissítő masszázshoz: levendula-, kajeput-, kubeba- és eukaliptuszolajból 4-4 cseppet 20 ml növényi olajban (mandula, földimogyoró vagy avokádó) elkeverünk és a bőrbe masszírozzuk.

A kubebaolaj a fentieken kívül jól társítható édesnarancs- és ciprusolajjal.

Megjegyzésem: Nagyon tetszik az illata, van egy olyan érzésem, hogy gyorsan el fog fogyni. Az új tusfürdő kreációmba ez lett a domináns illat. Tényleg finom citrusos.

Kubebabors illóolajam

Jázminolaj
Jasminum officinale
Származási hely: Franciaország

Bőrillatosítóé

A jázminolajat ajánljuk:

Párologtatásra: az illóolajból néhány cseppet az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy párologtatóba öntünk.

Aromafürdő készítéséhez: a meleg vízzel telt fürdőkádba 6-10 csepp - előzőleg kevés mézben, tejszínben vagy habfürdőben feloldott- illóolajt teszünk és a vízzel alaposan elkeverjük. Bőrünknek kellemes virágillatot kölcsönöz.

Parfüm készítéséhez: 1 ml jázminolajt 100 ml 70%-os alkoholban oldunk. Rózsafa- és ylang-ylanolajjal együtt egzotikus illatú keveréket állíthatunk elő.

Jól keverhető ylang-ylangolajjal és a citrusfélék olajaival.

Jázmin illóolajam


Együtt az új szerzeményeim

Nincsenek megjegyzések: