Keresés ebben a blogban

2011. febr. 15.

Olasz parasztkenyér

Azon a héten, amikor a zsemléimet sütöttem kaptam anyától egy Sabrina receptek újságot. A témája a kenyérsütés. Nagyon sok jó recept közül lehet válogatni  az újságban és ezeket természetesen variálni is lehet kedvünk szerint. Mivel nem mindennap sőt nem is minden héten eszek kenyeret, már kezdett hiányozni a tk. lisztből készült kenyerem. Most egy kicsit különlegesebb receptet választottam...

Hozzávalók:
  • 6 dkg szárított paradicsom (nekem ilyenem nincs, így paradicsomos fűszerkeverékkel próbáltam pótolni)
  • 2 chilipaprika (chili porból tettem bele 1 picit)
  • 1 gerezd fokhagyma (nálam 3 gerezd is került a kenyérbe)
  • 1-1 tk. bazsalikom és kakukkfű
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 35 dkg búzaliszt (tk. tönköly búzaliszt került az én változatomba)
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor (helyette méz)
  • 1/2 kocka - vagy 1/2 csomag szárított élesztő
  • 3 vöröshagyma (nálam csak 1 fej)
Messze van az eredeti recepttől a kenyerem, mert sok mindent megvariáltam benne, így inkább helyesebb lenne Olasz parasztkenyérnek hívni Panna módra :-)))

Az élesztőt szokásom szerint mézes langyos tejben futtattam fel. Először hozzákevertem a liszthez a száraz hozzávalókat, majd a többit és hozzáadtam és összedolgoztam a tésztát. Megkelesztettem, megsütöttem, és mondhatnám, hogy megettem, de azért még maradt belőle. Érdekes, hogy nem raktam bele annyi hagymát, mint az eredetileg a receptben szerepel, mégis a legdominánsabb ízt a kenyérben a hagyma adja. Legközelebb talán több bazsalikomot és kakukkfüvet teszek bele... Csípős egyáltalán nem volt, bár én imádom a csípős ételeket, de most nem akartam túlzásba esni. Így nem lódítottam meg a chili port az adagolásnál :-)) Ja és végre megint az egyik kedvenc illatom terjengett és talán egy picit még most is terjeng a lakásban: a frissen sült KENYÉR ILLAT... Szeretem..

    11 megjegyzés:

    Kati írta...

    Nagyon szép lett, és biztos finom is, van kenyérsütő géped, vagy sütőben készült? Én még soha nem sütöttem kenyeret, de szeretném kipróbálni.

    Panna írta...

    Kati, köszönöm!
    Nincs kenyérsütő gépem, és nem is szeretnék. Régen sem volt rá szükség... Sütőben sütöm. Nem nagy ördöngösség, próbáld ki bátran! Mondjuk én nem dolgozom ki a tésztát olyan hosszú ideig, mint az a nagy könyvben meg van írva, de eddig még mindig jól sikerült a kenyerem!

    Emoke írta...

    Húú! Nálunk Bence készíti a kenyeret. dagasztás nélküli, piszok egyszerű és nagyon finom. Ő is sütőben süti. Csinált most zsömléket is, napokban felrakom. :)

    Panna írta...

    Emőke!
    Ugye, hogy nem is olyan nehéz elkészíteni? De jó, hogy mindketten szerettek a konyhában tevékenykedni!
    Várom nálatok a kenyér és zsemle recepteket!

    Emoke írta...

    :) Jaja szeretünk. itt a kenyér: http://balhetterem.blogspot.com/2010/10/bence-kenyere.html
    A zsömlét is szerintem ez alapján csinálta :)

    Panna írta...

    Emőke, köszönöm a receptet, már meg is néztem! Fehér liszttel nem ígérem h kipróbálom, de tk-vel valószínű!

    Emoke írta...

    Szívesen. Remélem ízleni fog. Tk-vel fele-fele arányban készítette ha jól emlékszem. :D Most már ilyen kerek hőálló edényben sütjük, aminek van fedője is. Oldalát is érdemes kiolajozni, mert elég nehéz kiszedni. :)

    Beastie írta...

    vagy kibéleled a tálat sütőpapírral :)

    Panna írta...

    Beastie,

    Biztosan én vagyok a béna, de nekem még sosem sikerült úgy sütőpapírral sütnöm, hogy ne ragadt volna bele. Szóval nálam marad az Emőkéék féle kiolajozás...

    Emoke írta...

    Egyszer próbáltuk mi is sütőpapírral, jól bele is ragadt a kenyérbe... :(

    Én amúgy is hadilábon állok a sütőpapírral, szerintem rossz minőséget vehetettem, mert feketére ég! :(

    Panna írta...

    Na a sütőpapírral én is pontosan így vagyok! Csak azt nem értem, hogy lehet hogy mások olyan ügyesen tudják használni én meg csak bénázok vele. Vagyis már nem, mert csak dísznek van a konyhaszekrény fiókomban :-)))