Keresés ebben a blogban

2011. febr. 23.

Oreo keksz házilag

Az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy mindenki Oreo keksz lázban ég. Kezdődött Gesztenyével akit Tücsökbogár  követett és most, hogy beléptem láttam Yasmine-nál, hogy ő is elkészítette. Közben én sem maradhattam ki a sorból és a megújult konyhám örömére gondoltam megsütöm én is "ünnepi" kekszként. Én még sosem kóstoltam az eredetit, de ha ennyien elkészítettétek és mindenkinek ízlett gondoltam rossz nem lehet. :-))) Tücsökbogár leírását választottam az elkészítéshez. Az ő mértékegységei egyszerűbbnek tűntek, mint a bögrés kimérés Gesztenyénél.

Keksz hozzávalói:
  • 22,5 dkg liszt (nálam tk. tönköly liszt)
  • 12,5 dkg holland kakaó
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor (foszfát mentes)
  • 1 csipet só
  • 12,5 dkg porcukor (nálam 6 ek. méz)
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
Krém:
  • 5 dkg vaj
  • 4 ek. tejszín
  • 25 dkg porcukor (nálam 4 ek. méz ---->a tejszín miatt eleve édes volt és így is nagyon édes lett)
  • 1. tk. vaníliakivonat (vaníliás cukor)
Először a krémet kell elkészíteni az utasítás szerint, így a hűtőben tud egy kicsit dermedni a felhasználásig. A krémhez a vajat a mézzel habosra vertem, vaníliakivonat hiányában én 1 zacskó vaníliás cukrot adtam még hozzá. Majd a tejszínt apránként hozzáadagolva el is készül a krém. Mehet a hűtőbe.

A kekszhez először a szilárd hozzávalókat, úgy mint a lisztet, holland kakaót (nagyon szép barna lett tőle a lisztem), szódabikarbónát, sütőport és a sót elegyítettem el egymással. Belemorzsoltam a vajat. Hozzáadtam a mézet és a tojást. Bevallom őszintén nekem nem akart olyan szépen összeállni a tészta. Talán, mert változtattam egy kicsit az összetevőkön vagy nem tudom mitől lehetett. Azért csak megküzdöttem vele és egy nagy pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Párokat készítettem, a felsőkre egy kisebb szív alakú kiszúróval mintát nyomtam a tésztába. Gyorsan megsültek. Megvártam amíg kihűltek és megtöltöttem őket a krémmel. Nekem 15 darab lett összesen. Vagyis kettővel kevesebb, mert azok elfogytak már a krémtöltése közben. :-)) A kép elkészítése után viszont elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem egymásra tornyozni őket. Meg is lett sajnos az eredménye. Mivel nem sajnáltam belőlük a krémet elkezdtek szétcsúszni... Legközelebb erre mindenképpen figyelni fogok, bár már most is eszembe jutott, hogy lehet nem kellene tornyot építeni a kekszekből, de most már a hibámból tanulva máskor nem fogok. Szerintem fogom még sütni, mert szeretem a kekszeket és a malőr ellenére nagyon finom!!!

17 megjegyzés:

Emoke írta...

Tényleg Oreo-lázban ég a blogger társadalom! :) Én se ettem még eredetit, de lehet megcsinálom a te verziódat, mert egészségesebbnek találom. Hány darab lett belőle? :) Méz helyett lehet vajon barnacukor?

Panna írta...

Benc-E-mőke,

Nekem 15 db lett összesen, de elég nagy pogácsa szaggatóm van (méretre kb. akkora pogácsákat lehet vele készíteni, mint amit a pékségekben árulnak). Szerintem lehet bele barna cukrot is tenni. Miért ne? Csak lehet akkor egy kicsit nehezebben áll össze a tészta, még az enyémnél is nehezebben. A tésztánál kell a türelem, mert nem lehet egyben kinyújtani. Több helyen is olvastam, persze utólag. Így én kisebb gombócokra osztottam és azokat is egy nagyon picit megolajoztam, így már könnyebben tudtam vele bánni. Az íze viszont kárpótolt a maceráért! Remélem nem vettem el a kedved és örömmel fogyasztjátok majd!

Gesztenye receptjei írta...

Panna!
Szuper lett.
Tornyot tudtál volna építeni, de be kellett volna tenni egy kicsit a hűtőbe, hogy a krém keményebb legyen.
Én hűtőben tartottam, kb. egy hétig jó volt, akkor fogyott el.
Egy tojást kellett volna még hozzátenni, mert azt írtam a receptben, hogy egy nagyobb, vagy 2 kisebb. Lehet kisebbek voltak a tojások?
Ügyes vagy!

Gesztenye receptjei írta...

Ja és ahogy nézem a receptet, igaz én csészében adtam meg, de az 5 dkg vajhoz nagyon sok a 25 dkg porcukor.

Panna írta...

Gesztenye,

Köszönöm! Hát, inkább közepes méretűnek mondanám a tojást, de végül így is kettőt tettem bele és egy pici tejet is adtam hozzá. Egyben nem tudtam így sem kinyújtani, de kisebb darabokban már működött a dolog.
A torony építési kísérletem utólag már szánom-bánom, gondoltam én, hogy nem lesz jó, mert sok is volt a krém meg nem is volt elég kemény, de csak kipróbáltam... Na de tanultam belőle, legközelebb ha ilyen kósza ötletem támadna előbb a megérzéseimre hallgatok :-)))

Panna írta...

Ja és köszönöm a segítséget Gesztenye!

Panna írta...

Gesztenye,

Én is úgy ítéltem meg, hogy annyi porcukortól már nagyon-nagyon édes lenne. Ezért tettem bele csak 4 ek. mézet, de még így is bőven édes volt.

Tücsök Bogár írta...

Nagyon szépek lettek.
Nekem pont jó volt így a cukor valószínűleg az állaga is emiatt lett keményebb és könnyebben kezelhető. Hűtőbe sem kellett tenni, anélkül is szépen megálltak.

Panna írta...

Tücsök Bogár,

Köszönöm!
Most, hogy mondod ezt a cukros dolgot szöget ütött a fejemben, hogy lehet nekem a méz miatt nem lett olyan jó a krém állaga. Igazad van!
Sejtem ám, hogy miért nem kellett nálatok a hűtőbe tenni.. Biztosan mikor hazaértek a lányok el is fogyott az összes ;-))))

Emoke írta...

Nem vetted el a kedvem :) Most jól begyűjtöm az infókat :D

Panna írta...

Emőke,

Ennek szívből örülök! A sok megjegyzés között most már tényleg lehet hasznos infókat találni és tanulhatsz a mi hibáinkból... Vagyis inkább az enyémekből :-)))

Tücsök Bogár írta...

:) Neeem, azért nem ehetnek meg mindent. Szépen be kellett osztaniuk és került a hűtőbe is, a tejszín miatt azért nem ártott ott tartani, de külön azért, hogy megdermedjen a krém nem kellett betennem. Ahogy elkészült már fotóztam is. Sajnos aznap nem sütött a nap, de azért elfogadhatók lettek a képek.

Mónika írta...

Nagyon jól néznek ki. ki fogom próbálni.

Ditta tortái írta...

Le a kalappal nagyon ügyesen elkészítetted,szépek lettek!

Kati írta...

Én is észrevettem, hogy mostanában sokan készítik ezt a kekszet, nagyon szépek lettek a tiedek, a barna a fehérrel nagyon harmónikus, stílusos, tetszik. Ügyes vagy. Lehet kipróbálom én is, szeretem az ilzen formázható sütiket, mutatósak, és finomak.

Névtelen írta...

Talán holnaptól vagy holnap utántól kapható akciósan a Müller drogériában, ha jól emlékszem 170 g 455 Ft. A képen úgy látszódott, hogy van csokis meg van fehér krémmel.

Panna írta...

Tücsök Bogár,

Nem gondoltam komolyan, hogy mind megettétek egyszerre. Ha jól emlékszem azt írtad Neked 50 db lett összesen. Ennyit lehetetlen egy nap alatt megenni... de gondolom gyorsan elfogyott! Nálam legalábbis nem fogja sokáig a hűtőben foglalni a helyett :-)))

Mónika,

Köszönöm! Próbáld ki bátran, mert finom. Várom, hogy róla a bejegyzést és remélem ízelni fog Nektek is!

Ditta,

Köszönöm! Azért megküzdöttem velük, de a képen látható eredmény tényleg jó lett!

Kati,

Akkor csatlakozz Te is az Oreo keksz készítők társaságához :-)) Szeretettel meghívunk a körünkbe. Az eredményről pedig várjuk ám a beszámolót!

Névtelen,

Nagyon aranyos vagy, hogy felhívtad a figyelmem a beszerzési lehetőségre. Szívesen megkóstolnám az eredetit is, viszont az én kis városomban nincs Müller drogéria.
Azért egy apró megjegyzést teszek az árához, mert akárhogy is számolom a nálam elkészült mennyiség sokkal olcsóbban jön ki, mint amit akciósan lehet kapni. Bár általában így szokott ez lenni, otthon olcsóbb elkészíteni, de cserébe időt kell rá áldozni. Azt gondolom ez nekünk aki szeret sütni- főzni és új dolgokat kipróbálni inkább kikapcsolódás, mint áldozat...