Keresés ebben a blogban

2011. febr. 14.

Tejszínes csokikrémes torta

Most már itt lesz az ideje egy gasztro bejegyzésnek is. Régóta nézegetem a szebbnél- szebb tortákat mások blogjaiban. Aztán arra gondoltam, hogy ezt nekem is meg kellene tanulnom, sőt még most is így gondolom. Már annyit mondogattam otthon is, hogy szeretnék megtanulni különböző tortákat sütni, hogy azt mondták itt lenne végre az ideje, hogy ne csak mondjam... Ja és még egy kérés volt, hogy ne legyen olyan "vérszegény" azaz ne mézzel és teljes kiőrlésű liszttel csináljam :-S Így történt, hogy megsütöttem életem első tortáját. Én szépen elképzeltem, hogy milyen lesz majd, hogy fog kinézni, de rá kellett jönnöm, hogy nem minden olyan egyszerű, mint ahogy azt Móricka elképzeli. Pláne elsőre, mert a legtöbb dolgot most akartam először kipróbálni. Pedig milyen szépen elgondolta ez a Móricka :-))) Na majd legközelebb. Szóval egy fondantos bevonót képzeltem a tetejére, de hát ehhez én szerettem volna elkészíteni a mályvacukrot is. Ami meg valamiért nem akart sikerülni, úgy tűnik jobban utána kell olvasnom, hogy hogyan is készül... Így egy egyszerűbb díszítést választottam, és nem is lett olyan szép a dizájnja, de hát van hova fejlődnöm:-)))

Piskóta:
  • 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 8 ek. liszt
  • 1 csipet só
  • fél zacskó sütőpor (foszfátmentes)
A tojás sárgáját és fehérjét különválasztottam két edénybe. A fehérjéhez adtam egy csipet sót és először azt vertem fel. Aztán a sárgája következett, amihez hozzáadtam a cukrot. A felvert tojás sárgájához hozzáadtam még a sütőport és a lisztet is, ezekkel is jól összekevertem. Majd óvatosan hozzákevertem a felvert fehérjét is, úgy hogy az ne törjön össze. Kizsírozott tortasütőbe öntöttem és mehetett is a tűzhelybe sülni.  Most sütöttem először piskótát is, de ez legalább szép lett, olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva. Úgy tűnik van ami megy elsőre is és van, amit nem árt még gyakorolnom...

A krémet Receptgyűjtő receptjei közül választottam ki, ez tűnt a legegyszerűbbnek és a legfinomabbnak.

Tejszínes csokikrém:
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé (nálam most csak 60%-os kakaótartalmú sajnos csak ezt sikerült vennem)
  • 2 dkg vaj
  • + cukor, ha édesebben szereti valaki (én nem tettem bele és nem is hiányzott)
Mint utólag átolvastam a receptet én nem teljesen úgy csináltam, mert csak a hozzávalókat írtam fel magamnak de azért mégiscsak jó lett úgy is ahogy nálam készült.  Azaz gőzfürdőn felolvasztottam a csokit. Közben felvertem a tejszínhabot (kicsit többet, mint a receptben meg volt adva, na jó bevallom a dupláját:-) A felolvasztott csokit belekevertem a tejszínhabba hozzáadtam a vajat is és még egy kicsit kézi mixerrel kevergettem a krémet. Jó sűrű, de könnyű krémet kaptam. Pont jó arányban volt benne a vaj, nem lett tőle túl nehéz. 

A piskótámat félbe vágtam, megkentem csoki krémmel, összeillesztettem és a tetejére is kentem a maradék krémből. Díszítésnek a maradék tejszínhabból próbáltam valamit alkotni, hát messze nem lett olyan szép, mint gondoltam, de legalább nagyon finom volt! ;-) Nem adom fel és ígérem gyakorolni fogok még...

Ja és Boldog Bálint napot mindenikek!

Az 1. tortám

2 megjegyzés:

Kati írta...

Szép lett, ha nem is olzan mint amilyennek elképzelted. A tortasütés nekem se az erősségem.

Panna írta...

Kati, köszönöm! Én azért egy kicsit mégis elégedetlen vagyok, de ,majd gyakorolok még ;-) Sőt gyakorolhatunk közösen, hogy a tortasütés erősségünkké váljon :-))))