Keresés ebben a blogban

2011. máj. 29.

Túrós pogácsa

Ennél a receptnél, nem használtam semmilyen szakirodalmat, inkább a saját fejem után mentem. Bár azért annyit mégiscsak megkukkantottam, hogy mennyi liszt kell egy egész túróhoz. Most sütöttem először, de biztosan nem utoljára. Szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos pogácsa és ugye nem is olyan száraz. Természetesen már melegen ettem, ettük mert az úgy jó :))

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (nálam 20 dkg tk. tönköly és 30 dkg fehér liszt)
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 kis doboz tejföl
  • kb. 2 dl tej (de nem mértem)
  • 1 kiskanál cukor
  • élesztő
Ezúttal az egyszerűbb módját választottam a tészta elkészítésének és mivel otthon készítettem bevetettem anyukám kenyérsütő gépét. A hozzávalókat a kenyérsütőbe adagoltam és a géppel összedagasztattam és kelesztettem. Nem sok dolgom volt a tésztával, de ha már van otthon ilyen masina miért ne használnám?? Kezdek ráérezni a használatára és arra is rájöttem hogy milyen praktikus tud lenni :))
A megkelt tésztám nekem túl lágy volt, így még liszt hozzáadásával korrigáltam az állagán.  Nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyit adtam hozzá, csak úgy érzésre. Kinyújtottam a tésztát, berácsoztam a tetejét és egy pohárral kiszaggattam. A vicces az egészben az, hogy anyukámnak túl kicsi szaggatója van (szerintem), nekem meg túl nagy (olyan bolti pogácsa méretű). Én pedig mindig a kettő között lévő méretű pogácsára vágynék. Így legtöbb esetbe marad a poharas szaggatás. Fő a kreatívság, bár ha belegondolok ez annyira nem is kreatív :)) A pogácsákat kizsírozott tepsibe sorakoztattam, megkentem tojás sárgájával a tetejüket és már mentek is a sütőbe. A legjobban az utolsó adag sikerült, mert 3 tepsivel lett ám. Az is azért lett a legjobb, mert kicsit elfeledkeztem róla, hogy a sütőben még van egy adag pogácsám és ennek köszönhetően ezek lettek a legszebb mosolygós barnák :)) Természetesen ezek kerültek megörökítésre is!

Túrós pogácsa

6 megjegyzés:

Mrita írta...

Nagyon guszták a pogácsáid, ügyes vagy. Egy párat meg tudnék belőle enni.

Ditta tortái írta...

Nagyon szeretjük mi is nagyon finom és könnyű,egy párat elfogadnék szívesen:-).

Kati írta...

Csodás, kérnék belőle:)

Panna írta...

Mrita,

Köszönöm!! Szívesen küldök párat :))

Ditta,

Vigyél belőle Te is! Nekem is nagyon bejött, a könnyű tésztája varázsolt el a legjobban és csak ettem és ettem :))

Kati,

Neked is adok szívesen :))

Emoke írta...

Szeretem nagyon a túróspogit! Jók az arányok is. ;))

Panna írta...

Emőke,

Most már én is megszerettem, köszi :))