Keresés ebben a blogban

2011. szept. 15.

Normandiai almás pite

Nálunk hétvégén lesznek a szüreti napok. Jönnek vendégek is hozzám, ezért valami édességgel is meg szeretném őket lepni. Most erre a Stahl Judit féle receptre esett a választásom (A linken olvashatjátok az eredeti receptet). Itt-ott megint módosítottam rajta, a legnagyobb változás talán az, hogy kihagytam a töltelékből az almapálinkát. Tudni illik ugyanis, hogy én nem szeretem süteményekbe az alkoholt. Azért biztos vagyok benne, hogy így is el fog fogyni :))

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 15 dkg fehér liszt és 5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 2,5 ek. méz
  • fél kávéskanál só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 1 citrom
  • 5 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 ek. méz
A kenéshez:
  • 1 tojásfehérje
A pite tetejére:
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek. méz
Elkészítés:
  1. A töltelékhez az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük.  A citrom héját lereszeljük. Az almaszeletek 1/4-ére citromlevet csepegtetünk és betesszük a hűtőbe. A többi almához hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
  2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a citromhéjas almát, a vaníliarúd kikapart belsejét, 1 dl vizet és 4 ek. mézet (ez az alma édességétől függ). Puhára pároljuk az almát, úgy hogy elfője a levét. Botmixerrel, krumplinyomóval pürésítjük. (opcionális, kinek mije van és mihez van kedve. Hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztához a liszteket, a sót és a sütőport összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, majd a méz és a tojássárgáják hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges adjuk hozzá vizet is.
  4. A tésztát 30 percre hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük, a tortaformát pedig kivajazzuk.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, gombócokra osztjuk és egyenletesen elosztva a formában elegyengetjük. Több helyen megszurkáljuk villával, majd sütőpapírt terítünk rá, a papírra nehezéket öntünk (én pl. fehér babot) és 10 percig így sütjük. További 5 percig sütőpapír nélkül sütjük, majd még így forrón vékonyan megkenjük a tojásfehérjével és rácsra téve kihűtjük.
  6. A kihűlt tésztára egyenletes rétegben elsimítjuk az almapürét. A tetejét kirakjuk a félretett alma szeletekkel, amelyekre rámorzsoljuk a 3 dkg vajat és rácsurgatjuk a 2 ek. mézet. A pitét aranybarnára sütjük.

9 megjegyzés:

Adél írta...

Almás sütiket bármilyen formában szeretem,ez is jöhet. Biztos örülni fognak a vendégek neki.

Panna írta...

Aleda,

Én is így vagyok az almás meg az összes gyümölcsös sütivel :))) Remélem, hogy örülni fognak...

trollanyu írta...

Én is nagyon szeretem az almás és egyéb gyümölcsös sütiket:) Nagyon guszta, jobban megy majd a szüret, ha ilyen finomságokkal kedveskedsz a vendégeidnek.

Panna írta...

Trollanyu,

Mi még csak mulatunk most, az igazi szüret szeptember végén lesz nálunk :))

Mrita írta...

Hát nagyon-nagyon guszta lett a Te almás pitéd. A vendégeidnek biztosan nagyon fog ízleni.

Katucikonyha, írta...

Most akkor írjam ezt: "Hogy lehet az, hogy már megint olyan gusztát főztél, hogy be tudnám falni a monitorom is?? :)) " - imádom ezt a sütit!!!

Kati írta...

Hát szerintem is elfopgy pálinka nélkül is, én is szívesen megkóstólnám.

Petra írta...

Rendkívül guszta. :)))

Panna írta...

Mrita,

Köszönöm! Már meg is kóstoltam, így már ki merem jelenteni, hogy nem sokáig marad meg :))

Katucikonyha,

:))))) és még nagyobb vigyor :)) Látom csábítgatjuk egymást :))

Kati,

Szerintem is el fog fogyni pálinka nélkül is ;) Sőt nem is hiányzik belőle... Bár azért 1 falat erejéig úgy is megkóstolnám...

Petra,

:))))))))))))))))))))))))))))))))