Keresés ebben a blogban

2011. nov. 17.

Hamburger

Mint a legtöbb gasztro blogger én sem vagyok egy nagy junk food rajongó. Ezért csak úgy hirtelen felindulásból eszembe sem jut bemenni valamelyik gyorsétterembe és teletömni magam üres kalóriákkal. Azért persze minden városban meg vannak a jellegzetes gyors kaják. Pizzát szerintem mindenhol lehet venni. Viszont amikor még Pécsre jártam főiskolára ott lépten- nyomon egy-egy gyrosos üzemelt és persze üzemel még most is. Azt azért bevallom, hogy elég sok helyen sikerült végigkóstolnom Pécsen milyen a gyros. Volt, ahol ízlett és volt olyan is ahol kevésbé. Sőt ez az egyetlen olyan étel, amelyre nem mondom ki kategorikusan, hogy na ez egészségtelen és nem vagyok hajlandó belőle enni. Ez a szenvedélyem csak olyan mértéket ölt, ha már Pécsen járok (most már nagyon ritkán) akkor meglepem magam egy gyrosszal. Itt nálunk Szekszárdon viszont, a hamburger megy inkább. Gyrosos nem is nagyon van és a meglévő helyeknek pedig nem vagyok megelégedve a kínált árujával és ahhoz képest, hogy egyáltalán nem is ízlik szerintem még drága is... Na, de ha már hamburger evésen töröm a fejem vérbeli újdonságok után kutató és kipróbálóként eszembe sem jut lemenni és venni egy más által elkészítettet. Inkább elkészítem magamnak. Nagy volt az izgalom, mert meglepi vacsinak szántam és zsemlét eddig egyszer sütöttem és amúgy is ha már meglepi vacsi annak illik jól sikerülnie...

Az ihletet a Kifőztük magazin 2011/2. száma adta!

Hozzávalók a zsemléhez: (ez a legutóbb is használt kelt tészta receptem)
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1,5 dl kefir
  • 1 evőkanál cukor
  • fél kocka élesztő és víz

Elkészítés:
  1. Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatom.
  2. A kimért lisztet összekeverem a sóval. Hozzáadom az olvasztott margarint, a kefirt és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozom a tésztát és a duplájára kelesztem.
  3. 4 egyenlő részre osztom a megkelt tésztát. Zsemléket formálok belőle és további fél óráig kelni hagyom.
  4. Megkenem a zsemlék tetejét tojássárgájával, megszórom szezámmaggal. Megsütöm.
  5. 4 óriási zsemlét kapok, pont hamburgernek való :))



    Húspogácsa hozzávalók:
    • 50 dkg darált hús
    • 1 fej vöröshagyma
    • só, bors,
    • 1 evőkanál majoranna
    • 2 evőkanál pirosparika
    • 4 evőkanál majonéz

    Elkészítés:
    1. A vöröshagymát apróra szeletelem. Az összes hozzávalót összedolgozom. Egy nagyobb kör alakú kiszúróba (nálam ez egy pogácsa szaggató volt) ellapogatom a húspogácsa alapot. Ebből a mennyiségből én 8 db-ot kaptam.
    2. Egy tányérra ráfektetek egy olajjal megkent sütőpapírt. Erre ráhelyezek 2 db húspogácsát. Majd újabb olajos sőtőpapírt helyezek a tetejére. Addig csinálom ezt a rétegezést, amíg az összes húspogácsa el nem fér a tényéron. Bevonom a tányért egy zacskóval és a fagyasztóba teszem pár órára, hogy megfagyjon. Így könnyebben kivitelezhető a sütés.
    3. Megsütöm a húspogácsákat.
    4. Majd megtöltöm a zsemléket. Alulra egy saláta levelet tettem, erre jött 1 húspogácsa, uborka, paradicsom, egy újabb húspogácsa és végül a sajt. Ketchuppal és majonézzel megbolondítva tálaltam.
    Az építmény olyan nagyra sikeredett, hogy átharapni lehetetlen lett volna, így késsel és villával ettük. Bevallom nekem egy adag is olyan laktató és óriási volt, hogy még egy pohár innivalót sem tudtam meginni rá :))  Viszont mosoly fiú mindenféle szemrebbenés nélkül benyomott még egy második hamburgert is és csak azután mosolygott vissza rám, hogy ő most bizony jóllakott :) :) :)


    Íme a végeredmény :)





    9 megjegyzés:

    Éva írta...

    Nagyon szép lett guszta! Így megpakolva biztosan nagyon finom volt!

    Okki írta...

    Ez aztán a finom hamburger, nagyon guszta! :)
    Már én is elég rég készülök házilag elkészíteni a hamburgert, de valamiért mindig elmaradt...

    trollanyu írta...

    Nagyon jól sikerült a hamburgered:) Nálunk is elég gyakran van, mert mindenki oda van érte:) Gratulálok a zsömlédhez is, nagyon szép lett.

    4Gyerek írta...

    egy felet betolnék most

    Katucikonyha, írta...

    Ez tényleg nagyon jól sikerült, nagyon gusztaaaa!

    Panna írta...

    Éva,

    És még milyen laktató volt :)))

    Okki,

    Már én is akkor kinéztem a receptet, amikor februárban megjelent a Kifőztük magazinban, de megvalósítani csak most sikerült :)))

    Trollanyu,

    Köszönöm :):) Lehet itt is lesz még újrázás :D :D

    4Gyerek,

    Látom Te azért már óvatosabban bánsz a mennyiségekkel :):) Küldjem?

    Kata,

    Kösziiii :):):):)

    Barbi konyhája írta...

    Mosolyfiú? És apukád? ;D
    A gyros nálam is nyerő!
    Hamburgert meg már beterveztem!! :)
    Szuper jól néznek ki! :)

    Hobbychef írta...

    Fantasztikusak ezek a hamburgerek. Nem csak a kinézetük, de a méretük is.

    Panna írta...

    Barbi,

    Igen mosolyfiú :D és apa most kimaradt a szórásból :D Ugye, hogy a gyros nagyon jóóó? :D Akkor ezt a hamburgeres elképzelésed mielőbb valósággá kell váltanod, mert csak úgy tudod Te is bezsebelni a legfinomabb hamburger, amit ettem bókot ;D

    Hobbychef,

    Köszönöm! Valóban egész gigantikusra sikeredtek és a kép még nem is tükrözi elég hűen a látványt :D