Keresés ebben a blogban

2011. febr. 28.

Fánk

Még egy utolsó fánk sütést megejtettünk a hétvégén. Még így február végén belefért. Jól kezdődött az egész. Reggeli után kérdeztem anyukámat, hogy mit sütünk ma.. A válasz az volt, hogy ő fánkra gondolt. A kezembe nyomta a receptet és megkérdezte, hogy elkészítem -e :-))) Végül közös munkánk gyümölcse lett mégis a fánk, mert a tésztától a szaggatásig én dolgoztam vele, a sütés pedig anya feladata lett. Szeretek neki segíteni a konyhában és élvezem amikor közösen ténykedünk valamit, ilyenkor elleshetek tőle jó sok trükköt. A profi szakácstól még messze vagyok úgy érzem, de egy jó recept útmutatásai alapján már egyáltalán nem vallok szégyent.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár a kínáláshoz
Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és kb. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót és még annyit tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A fánkokat kb. még 20 percig pihentetjük.
Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük őket.
Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk és megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.

Nagyon finom omlós tésztája lett és nem is ázott az olajban a sütés után! Rég ettem ennyire jó fánkot.



2011. febr. 24.

Velence pizza

Van egy különös szokásom, mégpedig az hogy általában begyűjtöm az étel házhoz szállítós papírokat, de sosem rendelek belőlük. Amit csak lehet és úgy gondolom meg is tudok csinálni inkább nekilátok és  elkészítem a házi változatát. Ennek pedig 2 oka van: szeretek a konyhában sürögni-forogni és amit én  készítek el abban csak az van amit én tettem bele. Akkor miért gyűjtöm ezeket a papírokat? Egyszerű ihlet merítésként. Most jött el az ideje annak, hogy a pizzás papírjaimat elővegyem és kiválasszak közülük egy szimpatikusat. Most éppen a Velence fantázianevűre esett a választásom, de több, mint valószínű, hogy fogok még pizzát sütni.

A mai pizza sütési akciómhoz Benc-E-mőke tegnapi calzone-ja és pizza golyói hozták meg a kedvet!

A pizza tészta:

25 dkg lisztet, langyos mézes vízben felfuttatott 2 dkg élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 ek. tejjel, 2 ek. olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát adjuk összegyúrjuk, megkelesztjük.

Feltét:
  • tejfölös alap(tejfölt megszórtam pizza fűszerkeverékkel és szárított kaporral, nálam ez lett a tejfölös alap)
  • szalámi (+ egy kis házi kolbász)
  • füstölt bacon
  • hagyma
  • főtt tojás
  • sajt
Ja és el ne felejtsek beszámolni arról is (mert tegnap csak megemlítettem és nem részleteztem), hogy nagy dolog történt a konyhámban. Végre felszerelésre került a páraelszívóm, ja és nem csak fel lett szerelve hanem működik is. :-)))) Végre nem lesz párás az egész konyha, ha főzni támad kedvem! Lehet másnak ez nem nagy dolog, de én már igen régóta várok erre... Nem túlzok, ha azt mondom, hogy kb. 5 éve! Szóval megszépült az én kis konyhám, ennek örömére gyorsan ki is takarítottam, de alaposan ám! Most már csak egy festés hiányzik, de mivel nem teljesülhet minden kívánságom egyszerre így erre várok még picit.



Nagyon laktató!

    2011. febr. 23.

    Oreo keksz házilag

    Az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy mindenki Oreo keksz lázban ég. Kezdődött Gesztenyével akit Tücsökbogár  követett és most, hogy beléptem láttam Yasmine-nál, hogy ő is elkészítette. Közben én sem maradhattam ki a sorból és a megújult konyhám örömére gondoltam megsütöm én is "ünnepi" kekszként. Én még sosem kóstoltam az eredetit, de ha ennyien elkészítettétek és mindenkinek ízlett gondoltam rossz nem lehet. :-))) Tücsökbogár leírását választottam az elkészítéshez. Az ő mértékegységei egyszerűbbnek tűntek, mint a bögrés kimérés Gesztenyénél.

    Keksz hozzávalói:
    • 22,5 dkg liszt (nálam tk. tönköly liszt)
    • 12,5 dkg holland kakaó
    • 1 tk. szódabikarbóna
    • 1/2 tk. sütőpor (foszfát mentes)
    • 1 csipet só
    • 12,5 dkg porcukor (nálam 6 ek. méz)
    • 12,5 dkg vaj
    • 1 tojás
    Krém:
    • 5 dkg vaj
    • 4 ek. tejszín
    • 25 dkg porcukor (nálam 4 ek. méz ---->a tejszín miatt eleve édes volt és így is nagyon édes lett)
    • 1. tk. vaníliakivonat (vaníliás cukor)
    Először a krémet kell elkészíteni az utasítás szerint, így a hűtőben tud egy kicsit dermedni a felhasználásig. A krémhez a vajat a mézzel habosra vertem, vaníliakivonat hiányában én 1 zacskó vaníliás cukrot adtam még hozzá. Majd a tejszínt apránként hozzáadagolva el is készül a krém. Mehet a hűtőbe.

    A kekszhez először a szilárd hozzávalókat, úgy mint a lisztet, holland kakaót (nagyon szép barna lett tőle a lisztem), szódabikarbónát, sütőport és a sót elegyítettem el egymással. Belemorzsoltam a vajat. Hozzáadtam a mézet és a tojást. Bevallom őszintén nekem nem akart olyan szépen összeállni a tészta. Talán, mert változtattam egy kicsit az összetevőkön vagy nem tudom mitől lehetett. Azért csak megküzdöttem vele és egy nagy pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Párokat készítettem, a felsőkre egy kisebb szív alakú kiszúróval mintát nyomtam a tésztába. Gyorsan megsültek. Megvártam amíg kihűltek és megtöltöttem őket a krémmel. Nekem 15 darab lett összesen. Vagyis kettővel kevesebb, mert azok elfogytak már a krémtöltése közben. :-)) A kép elkészítése után viszont elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem egymásra tornyozni őket. Meg is lett sajnos az eredménye. Mivel nem sajnáltam belőlük a krémet elkezdtek szétcsúszni... Legközelebb erre mindenképpen figyelni fogok, bár már most is eszembe jutott, hogy lehet nem kellene tornyot építeni a kekszekből, de most már a hibámból tanulva máskor nem fogok. Szerintem fogom még sütni, mert szeretem a kekszeket és a malőr ellenére nagyon finom!!!

    2011. febr. 22.

    Kefir gomba

    Kefir gombát kaptam. Már meg is kóstoltam párszor az elkészült kefirt. Finom. Ez azért érdekes mert régebben semmi pénzért nem ettem volna meg. Az utóbbi időben viszont nagyon megkedveltem. Szóval most készítek magamnak minden nap ebből a finomságból, kizárólag házi tejjel, mert a bolti az ugye nem tej! Reggelire eszem, legtöbbször gyümölccsel, ízesítés nélkül és így is jó. Ja és tegnap este jöttem csak rá, hogy eddig mekkora butaságot csináltam, mindig kiöntöm a mosogatóba a savóját, pedig felhasználhatnám kenyér, zsemle vagy kifli készítéshez is. Na majd mostantól...jobb később, mint soha erre rájönni.

    2011. febr. 21.

    Gomba fasírt

    Annyi mindenből lehet fasírtot készíteni, hogy gondoltam egyet és most a gombára, mint fő alapanyagra esett a választásom. Nem keresgéltem a receptek között, mivel nem akartam túlbonyolítani. Mindent úgy csináltam, mint a "rendes" fasírtnál. Az egyetlen kivétel, hogy hús helyett gombát használtam.

    Hozzávalók:
    • 50 dkg gomba (nálam csiperke)
    • 1 fej vöröshagyma
    • tojás
    • beáztatott kenyér
    • fűszerek: só, bors
    Megtisztítottam (meghámoztam) a gombát és a vöröshagymát. A fasírtba kerülésük előtt együtt megpároltam őket. Miután kihűlt a gomba és a vöröshagyma a hozzávalókból gombócokat formáztam és tepsiben megsütöttem őket. Hát ezt tényleg nem bonyolítottam túl... :-)

    2011. febr. 19.

    Rizses csoki

     A napokban láttam ezt a receptet Yasmine-nál. Gondoltam ezt tényleg kipróbálom. Nagyon könnyű elkészíteni, nem kell sütni és dermedés után fogyasztható is. Ki ne szeretné a rizses csokit? Ráadásul nem is kell hozzá sok alapanyag.

    Hozzávalók:
    • 20 dkg étcsoki
    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg puffasztott rizs
    Az étcsokit és a vajat gőz fölött megolvasztottam. Kicsit megpirítottam a puffasztott rizst majd a felolvadt csokival és vajjal összekevergettem. Egy kisebb folpack-kal kibélelt tepsibe tettem. Elegyengettem és már ment is a hűtőbe.  Dermedés után könnyen szeletelhető!

    Ja és ma végre volt alkalmam végigkísérni a családi recept alapján készülő halászlé készítését is. Ezt nagyon- nagyon meg akartam már régóta tanulni, mert imádom. Anya készíti a legfinomabbat, én még annál jobbat sosem ettem pedig már sokfélét kóstoltam. Remélem most már sikerült elsajátítanom az alapokat és legközelebb összeszedem a bátorságom és ki merem próbálni egyedül is, vagy talán inkább először felügyelet alatt... Majd meglátom, de ezt nekem is tudnom kell!!!

    2011. febr. 18.

    Retek csíra

     Már írtam egy posztot a csíráztatásról. Szeretném szépen sorba venni az összes csírát, hogy mi mire jó, amiket én is fogyasztok. Hátha valaki kedvet kap hozzá. Igazán nem igényelnek sok plusz időbefektetést ráadásul, ha otthon készülnek sokkal olcsóbbak is. Ráadásul most már nem csak én eszem őket a családban, hanem a többiek is. Sőt kérik is, hogy készítsek nekik is, azt mondják ők is egészségesek szeretnének lenni. Én pedig örülök csak neki, hogy nem egy furcsa hóbortnak tartják és még nekik is ízlik. Így igyekszem annyit csíráztatni, hogy nekik is jusson...

    Mit érdemes tudni a retek csíráról:

    Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés. Ha nem teszünk hűtőbe egy doboz retek csírát, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. Ezért hűtés nélkül hamar tönkremehet. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani. Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek környékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Nagyon erős a hatása. Fontos tudni, hogy retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk. A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások. A gyomrunkban segíti az emésztést. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja. Azok az emberek, akiknek nagy epekövük van, ne fogyasszanak sokat belőle. El tudja az apró epeköveket hajtani, ezért ha ez epehólyagban nagy kő van és megmozdul, ez elzárhatja az epevezetéket. A kő más miatt is elmozdulhat, de ez ne a retek csíra legyen. Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Nagyon szereti a retek anyagait a bélflóra. Táplálja és tisztítja. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz. Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani. Beszéltünk a miskulancia elnevezésű keverékről. A régi időkben a salátákat, ami többféléből állt, "misungnak" nevezték. Innen ered a neve. A lucerna, vöröshere és retek csíra így egy nagyon jó tisztító keverék. Édes hármasban teszik a dolgukat. Nem szabad a levét préselni és inni. Ha valaki mégis kipróbálná, felejthetetlen élményben lenne része. Már a torkában érezné, hogy ott tüzet raktak. Ez igaz a mustárról és a hagymáról is. A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni. Gyorsan nőnek a növények a dobozban. Nyári melegben ezt jobban lehet tapasztalni. Picike, szoros talpacskáik lesznek,. Fehér, pihés. Nem kell megijedni tőle, ez az élet jele. Lehet fogyasztani. Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos: a szakemberek szerint a liszttel összeturmixolt csíra jótékony hatással bír a reumás fájdalmakra, a belőle készült lábfürdő pedig enyhíti a fejben vértolulást.
    Forrás: http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

    Nekem személy szerint ez a kedvenc csírám. Az íze tényleg olyan, mint a reteknek, csak a benne lévő hasznos anyagok sokkal  koncentráltabban vannak jelen. A csíráztatás menetéről a lucerna csíra címszó alatt olvashatsz, ha kedvet kaptál.

    Áztatás
    Retek csíra még a csíráztató tálba

    A kész retek csíra

    2011. febr. 16.

    Orchidea

    Ma újabb gyönyörűség állt a házhoz. Teljes meglepetés volt, anyukámtól kaptam egy tarka orchideát. Nem is mondta és nem is volt semmilyen különleges alkalom sem. Csak úgy, de én annyira- de annyira örültem neki. Hallani kellett volna az öröm ujjongásom... Már van 4 db az ablakomban, szerencsére nagyon szeretnek nálam és ilyenkor télen mindig megajándékoznak sok- sok gyönyörű virággal. Bárki megy el az ablakom előtt mindig hallom, hogy megszólal és azt mondja, milyen szépek ezek a virágok! Sőt a szomszéd idős néni nem is akarta elhinni, hogy ezek élők, mert annyira szépek! Én nagyon szeretem őket, mert gyönyörűségesek és mutatósak is. Hadd mutassam meg őket!

    Ő a legújabb, a kis tarka "boci" :-))
    Őt tavaly kaptam apától hatalmas virágai vannak, még van rajta most is virág bimbó
    Ő volt a 2. sajnos azóta sem volt rajta annyi virág, mint akkor amikor megkaptam, de azért szépen virágzik minden évben
    Ő a 3. és a kedvenc, mindig virágzik és eddig ő volt a legszebb, bár most már vannak trónkövetelők

    Igen, csak négyről tettem fel képet. Sajnos a legelső idén még nem örvendeztetett meg virággal. Sajnos még szárat sem növesztett, de nagyon reménykedem, hogy meggondolja magát és nem vegetál tovább... Remélem nektek is elnyerte a tetszéseteket!

    2011. febr. 15.

    Olasz parasztkenyér

    Azon a héten, amikor a zsemléimet sütöttem kaptam anyától egy Sabrina receptek újságot. A témája a kenyérsütés. Nagyon sok jó recept közül lehet válogatni  az újságban és ezeket természetesen variálni is lehet kedvünk szerint. Mivel nem mindennap sőt nem is minden héten eszek kenyeret, már kezdett hiányozni a tk. lisztből készült kenyerem. Most egy kicsit különlegesebb receptet választottam...

    Hozzávalók:
    • 6 dkg szárított paradicsom (nekem ilyenem nincs, így paradicsomos fűszerkeverékkel próbáltam pótolni)
    • 2 chilipaprika (chili porból tettem bele 1 picit)
    • 1 gerezd fokhagyma (nálam 3 gerezd is került a kenyérbe)
    • 1-1 tk. bazsalikom és kakukkfű
    • 0,5 dl olívaolaj
    • 35 dkg búzaliszt (tk. tönköly búzaliszt került az én változatomba)
    • 2,5 dl langyos tej
    • 1 tojás
    • 1 csipet só
    • 1 csipet cukor (helyette méz)
    • 1/2 kocka - vagy 1/2 csomag szárított élesztő
    • 3 vöröshagyma (nálam csak 1 fej)
    Messze van az eredeti recepttől a kenyerem, mert sok mindent megvariáltam benne, így inkább helyesebb lenne Olasz parasztkenyérnek hívni Panna módra :-)))

    Az élesztőt szokásom szerint mézes langyos tejben futtattam fel. Először hozzákevertem a liszthez a száraz hozzávalókat, majd a többit és hozzáadtam és összedolgoztam a tésztát. Megkelesztettem, megsütöttem, és mondhatnám, hogy megettem, de azért még maradt belőle. Érdekes, hogy nem raktam bele annyi hagymát, mint az eredetileg a receptben szerepel, mégis a legdominánsabb ízt a kenyérben a hagyma adja. Legközelebb talán több bazsalikomot és kakukkfüvet teszek bele... Csípős egyáltalán nem volt, bár én imádom a csípős ételeket, de most nem akartam túlzásba esni. Így nem lódítottam meg a chili port az adagolásnál :-)) Ja és végre megint az egyik kedvenc illatom terjengett és talán egy picit még most is terjeng a lakásban: a frissen sült KENYÉR ILLAT... Szeretem..

      2011. febr. 14.

      Tejszínes csokikrémes torta

      Most már itt lesz az ideje egy gasztro bejegyzésnek is. Régóta nézegetem a szebbnél- szebb tortákat mások blogjaiban. Aztán arra gondoltam, hogy ezt nekem is meg kellene tanulnom, sőt még most is így gondolom. Már annyit mondogattam otthon is, hogy szeretnék megtanulni különböző tortákat sütni, hogy azt mondták itt lenne végre az ideje, hogy ne csak mondjam... Ja és még egy kérés volt, hogy ne legyen olyan "vérszegény" azaz ne mézzel és teljes kiőrlésű liszttel csináljam :-S Így történt, hogy megsütöttem életem első tortáját. Én szépen elképzeltem, hogy milyen lesz majd, hogy fog kinézni, de rá kellett jönnöm, hogy nem minden olyan egyszerű, mint ahogy azt Móricka elképzeli. Pláne elsőre, mert a legtöbb dolgot most akartam először kipróbálni. Pedig milyen szépen elgondolta ez a Móricka :-))) Na majd legközelebb. Szóval egy fondantos bevonót képzeltem a tetejére, de hát ehhez én szerettem volna elkészíteni a mályvacukrot is. Ami meg valamiért nem akart sikerülni, úgy tűnik jobban utána kell olvasnom, hogy hogyan is készül... Így egy egyszerűbb díszítést választottam, és nem is lett olyan szép a dizájnja, de hát van hova fejlődnöm:-)))

      Piskóta:
      • 8 tojás
      • 8 ek. cukor
      • 8 ek. liszt
      • 1 csipet só
      • fél zacskó sütőpor (foszfátmentes)
      A tojás sárgáját és fehérjét különválasztottam két edénybe. A fehérjéhez adtam egy csipet sót és először azt vertem fel. Aztán a sárgája következett, amihez hozzáadtam a cukrot. A felvert tojás sárgájához hozzáadtam még a sütőport és a lisztet is, ezekkel is jól összekevertem. Majd óvatosan hozzákevertem a felvert fehérjét is, úgy hogy az ne törjön össze. Kizsírozott tortasütőbe öntöttem és mehetett is a tűzhelybe sülni.  Most sütöttem először piskótát is, de ez legalább szép lett, olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva. Úgy tűnik van ami megy elsőre is és van, amit nem árt még gyakorolnom...

      A krémet Receptgyűjtő receptjei közül választottam ki, ez tűnt a legegyszerűbbnek és a legfinomabbnak.

      Tejszínes csokikrém:
      • 2 dl tejszín
      • 20 dkg étcsokoládé (nálam most csak 60%-os kakaótartalmú sajnos csak ezt sikerült vennem)
      • 2 dkg vaj
      • + cukor, ha édesebben szereti valaki (én nem tettem bele és nem is hiányzott)
      Mint utólag átolvastam a receptet én nem teljesen úgy csináltam, mert csak a hozzávalókat írtam fel magamnak de azért mégiscsak jó lett úgy is ahogy nálam készült.  Azaz gőzfürdőn felolvasztottam a csokit. Közben felvertem a tejszínhabot (kicsit többet, mint a receptben meg volt adva, na jó bevallom a dupláját:-) A felolvasztott csokit belekevertem a tejszínhabba hozzáadtam a vajat is és még egy kicsit kézi mixerrel kevergettem a krémet. Jó sűrű, de könnyű krémet kaptam. Pont jó arányban volt benne a vaj, nem lett tőle túl nehéz. 

      A piskótámat félbe vágtam, megkentem csoki krémmel, összeillesztettem és a tetejére is kentem a maradék krémből. Díszítésnek a maradék tejszínhabból próbáltam valamit alkotni, hát messze nem lett olyan szép, mint gondoltam, de legalább nagyon finom volt! ;-) Nem adom fel és ígérem gyakorolni fogok még...

      Ja és Boldog Bálint napot mindenikek!

      Az 1. tortám

      2011. febr. 12.

      Képek

      Ígértem, hogy teszek fel pár képet az én imádni való kutyusomról. Már régen fényképeztem, így nem igazán volt oda a vaku villantgatásokért. Még szerencse, hogy nem az a könnyen feladós típus vagyok, így történhetett meg, hogy szegénykémet végigkergettem a lakáson mire sikerült pár képet készítenem. A legjobbakat most meg is mutatom. A kutyusomról tudni kell, hogy Barninak hívják, a nevét a bundája színe alapján kapta. Igazi labda mániás, azaz imád labda után futni és azt visszahozni, ha rajta múlna állandóan labdáznánk.  Nagyon-nagyon tud hízelegni. Ha valami nem tetszik neki hanyatt veti magát vagy ha rosszat csinált, de nem az a kimondottan csínytevős fajta. Inkább elszökni szeret, szóval figyelni kell nehogy nyitva maradjon a kapu. Utazni is nagyon szeret, amint nyílik az autó ajtó ő már be is ugrik, sajnos néha  ki kell raknunk, amikor nem volt tervben, hogy ő is velünk fog utazni... A kedvenc étele a spagetti.. :-))) de a krémes sütiket sem hagyja ki, egyedül a csokit nem szereti. (szerencsére, legalább nem rontottuk el még jobban)


      Gyorsan a kertben is készítettem pár fotót. A hóvirágot már régóta meg szerettem volna a örökíteni.

      2011. febr. 11.

      Közérdekű

      Tegnap kaptam egy emailt, amivel teljese mértékben egyet értek. Nem a szokásos továbbküldős, de mégis arra kérnek mindenkit, hogy küldje tovább. Gondoltam kirakom ide is, hátha megakad itt olyanoknak is a szeme rajta, akik egyébként nem kapták volna meg! Szóval éljünk egészségesen, figyeljünk magunkra és a szeretteinkre és sok betegség megelőzhető! Olvasd és alkalmazd és legyél egészséges nagyon sokáig!

      Bükkszentkeresztről Gyuri bácsi a füves ember és Dr. Dávid Tamás professzor, a Magyarok Házából ill. Lébényből üzeni tisztelettel:
       Emberek! Ébresztő!!
      Gyógyítható a rák!!!
      Mindig is gyógyítható volt!
      Immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlő maggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumban tökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK! Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!! Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás!!!
      Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengeri algák, citrom, ginkobiloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, stb. Minden féle-fajta és színű zöldség, gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben! A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít! A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban!!!
      Egyéb terápiák minden betegség ellen:
      - pozitív gondolkodás, derű, vidámság
      - légzésterápia
      - reflexzóna masszázs
      - mozgás és még sok más!
      Lehet választani a gyógymódok között! Tehát van megoldás, csak jó helyen kell keresni! És ez minden betegségre vonatkozik! A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei!!! Amit a kemóval csinálnak, az pusztítás!!! Pont legyengíti az immunrendszert!!! Az Orvostudomány a feje tetején c. könyv szépen elmagyarázza a rák természetét. Egyéb irodalom is segítségre lehet, csak keresni kell. Leginkább természetgyógyász területen keressétek! Pl.: Váradi Tibor: Népbetegségek I.; Mária Treben: Gyógyteák, stb.
      Ennyit megtehetünk értük.
      APRÓ KÉRÉS
      Mindenkit kérünk, küldje tovább ezt! Ha csak egy embernek is. Minden rákosra gondolva, emlékezve. Légy egyike az együttérző 7 százaléknak! A felmérések szerint a megkeresettek 93 %-a NEM küldte tovább. Pedig csak egy sorról volt szó. :( Hinni sem kell benne. Csak nem kell restnek lenni a jóra.
      NE maradj közömbös!

      2011. febr. 10.

      Levelek Júliának

       Tudom-tudom, nem ártana már a konyhában is tevékenykednem egy kicsit, de mostanában csak olyan fogásokat készítettem, amik olyan alapok, hogy nem dicsekszem velük. :-)) Inkább megint egy filmről írok.

      Tegnap kicsit romantikázós hangulatban voltam, a sok-sok még nem látott film közül erre esett a választásom. Mondhatom telitalálat volt! Kicsit sem túlzok, ha azt állítom, hogy közben végig potyogtak a könnyeim. Tudom-tudom érzelgős liba vagyok, de hát mit lehet tenni, ha az ember lányát ennyire magával tudják ragadni az érzelmei? Amondó vagyok, hogy semmit, csak hagyni...

       Nagy vonalakban a  film. A történet hol máshol, mint Olaszországban játszódik :-))))) (Veronában is és még sok szép festői tájon) a szerelmes vagy éppen szerelmi bánatos nők leveleket írnak Júliának (Rómeó Júliája, ha esetleg valaki másra gondolt volna), akinek már a modern korban pár asszony a "helyettesítője" vagy mondhatjuk inkább segítőknek is. Na ők válaszolnak a levelekre. Találnak egy 50 éve íródott levelet és válaszolnak rá. A most már idős hölgy pedig elindul h megkeresse élete nagy szerelmét.. a végén természetesen sikerrel jár, de csak a végén, mert sok Lorenzót meg kell keresnie ahhoz, hogy rátaláljon az ő régi szerelmére és közben a segítői Sophie (aki válaszolt a levelére) és az unokája is egymásba szeretnek. Persze azért egy kis bökkenő akad, hogy a lánynak vőlegénye van, aki egyébként egy nagyon önző alak.  Ugyanis Sophie és a vőlegénye, Viktor élőnászútra utaznak Veronába. A vőlegény igazi munkamániás (séf) , az egész nyaralás alatt csak a leendő étterme beszállítóival és a főzéssel van elfoglalva. Az sem érdekli, hogy magára hagyja napokra a menyasszonyát és igazán meg sem hallgatja a lányt, nagyon a saját világával van elfoglalva. Így a lány ráér segíteni megtalálni Claire (az idős hölgy) egykori szerelmét. Közben a kissé szkeptikus és cinikus unokával kezdenek egyre inkább összebarátkozni. A keresés vége felé el is csattan köztök az első csók. Sophie mégis hazautazik New Yorkba a vőlegényével. Aztán egyszer csak egy esküvői meghívót kap. Szakít a barátjával, akivel ugye már eddig is "külön utakon jártak". A lényeg h  az esküvőn   újra találkozik az unokával és újra egymásra találnak. (Csak mellesleg jegyzem meg, hogy nekik végre nem kellett 50 évet várni a szerelemre). Szóval minden jó, ha a vége jó! :-)))


      2011. febr. 9.

      Baráti ölelés


      Ma egy újabb meglepetés várt Rám, baráti ölelést kaptam Katitól.  Igazán jólesett, köszönöm Neki. Mintha  megérezte volna, hogy éppen ölelgetésre vágyok... :-)))

      A Baráti ölelés szabályai:
      • küldd tovább öt bloggernek
      • linkeld be a nevüket
      • pár szóban írd le, miért kedveled őket, blogjukat
      Egy baráti ölelés jár Nektek:
      1. Katinak, tudom Tőled kaptam, de úgy gondolom jár Neked egy nagy visszaölelés :-)) Mert megérdemled...Mindig van egy kedves hozzászólásod és tetszenek a receptjeid is, csak ne lennék olyan lusta, már kipróbáltam volna őket, de ami késik...
      2. Tücsökbogárnak, mert csak ámulok és bámulok, ahányszor benézek hozzád. Szeretnék olyan kreatív lenni, mint Te. De addig is tanulok Tőled!
      3. Mónikának, mert imádom a fagylaltjait a bűbájos kiskutyáját és mert jó hozzá benézni.
      Most pedig ezennel szabályt szegtem, mert kivételesen csak nekik küldeném el...

        2011. febr. 7.

        Madártej fagylalt

        A hétvégén megint beköszöntött a gyönyörű tavaszi idő. Már két hete elkészítettem ezt a fagyit, amire Mónika receptjei között akadtam rá. Ez az egyik kedvenc fagyink nyáron, több dobozzal is elfogy ilyenkor. Most pedig, hogy megjött a jó idő miért ne lehetne télen is fagyit enni? Szóval fogtuk magunkat és elővettük a fagyasztóból és nagy családi fagyizást csaptunk! Már a következőre is kaptam megrendelést,  ami puncs fagyi lesz :-)

        Hozzávalók:
        • 3 dl tej
        • 4 tojássárgája
        • 4 dl tejszín
        • 1 tk. étkezési keményítő
        • 15 dkg cukor
        • 1 rúd vanília
        Elkészítés:

        A vanília rudat kettévágtam és a kikapart magokat a tejjel együtt felforraltam. A tojássárgájákat a cukorral és a keményítővel kikevertem. Külön felvertem a tejszínt, majd összekeverem a tojássárgájával és hozzáadtam a közben kihűlt tejet is. Egy nagyobb műanyag zárható fedelű edényben a fagyasztóba tettem. Kb. óránként átkevertem, miközben megfagyott. A keveréstől jobb, lágyabb szerkezetű lett. Másnap már lehet is enni. Nagyon finom:-))))

         

        2011. febr. 4.

        Díjat kaptam



        Ma újabb meglepetésben volt részem, Kreatív blogger díjat kaptam Katitól Nagyon örülök neki, köszönöm és igazán kedves Tőled, hogy Rám gondoltál!

        A díjnak szabályai is vannak, ezek a következők:
        1. Köszönd meg akitől kaptad
        2. Tedd ki a logót a blogodra
        3. Linkeld be akitől kaptad
        4. Add tovább további hét blogosnak
        5. Linkeld be őket
        6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket
        7. Árulj el magadról hét dolgot
        Nehéz dolgom van, hogy kinek adjam tovább, mert egyrészt már Katitól olyanok is kaptak, akiknek én is szívem szerint adnám, mert nagyon szeretem őket olvasni, ráadásul dönteni is kell.

        Végül akiknek átadom a díjat:
        1. Ottis
        2. Csibe
        3. Raindrop
        4. Tücsökbogár
        5. Mónika
        6. @ndre@
        7. Yasmine

        7 dolog rólam:
        1. szeretem a bolondos dolgokat
        2. szeretem a frissen sült kenyér és a frissen vágott fű illatát és a színes dolgokat
        3.  nem szeretem az esőt, de a szivárványt igen
        4. szeretek gyerekekkel foglalkozni
        5. a magam módján igyekszem óvni a környezetet
        6. imádom a kiskutyám (hamarosan teszek fel róla képet is)
        7. örök optimista vagyok és az is maradok :)))
        Kicsit több is lett, mint 7 dolog...

        2011. febr. 3.

        Ajándék állt a házhoz

        Pár hete néztük a tv-ben a Zöldkommandó műsorát. A végén pedig feltettek egy kérdést a műsorral kapcsolatosan, amire email-ben is lehetett válaszolni. Mivel tudtuk a választ rögtön el is küldtem a megfejtést! Aztán múlt héten kaptam egy üzenetet, hogy nyertem, ma pedig már a postás meg is hoztam a nyereményem. Ja amúgy szeretek játszani és sok rejtvényt be szoktam küldeni, néha nyerek is :-)

        Ajándékok:
        • 1 ceruza készlet
        • 1 füzet
        • 1 vízzel működő asztali óra
        • 1 bevásárló szatyor
        • 1 vállra akasztható tépőzáras táska
        • 1 kézi pet palack prés (ez a legnagyobb, nem gondoltam, hogy nekem valaha ilyenem lesz itthon)
        Ez úton is köszönöm a Zöldkommandó csapatának ezeket a csodás "zöld" ajándékokat. Most már nekik köszönhetően még többet tudok tenni a környezetünkért.

        2011. febr. 2.

        Fekete-erdő muffin

        Még a szilveszteri meggyes rétes óta a hűtőmben felhasználásra vár a egy fél üveg meggybefőtt. Úgy döntöttem, hogy most már igazán illő lenne felhasználni. Ehhez pedig  ez az  egyszerű süti recept jutott az eszembe, ami a Rama Sütik könnyedén receptfüzetében olvasható.

        Hozzávalók:
        • 20-25 dkg meggy (idényen kívül befőtt is lehet)
        • 2 tojás
        • 12 dkg kristálycukor (nálam 4 ek. méz, aki édesebben szereti és mézzel készíti annak lehet 5-6 ek. méz is)
        • 10 dkg Rama sütőmargarin (nálam vaj)
        • 2 dl főzőtejszín
        • 25 dkg liszt (nálam tk. tönköly)
        • 1 csomag sütőpor (nálam foszfátmentes)
        • 3 ek. csokoládéreszelék (nálam 81% kakaótartalmú étcsoki)
        Elkészítés:
        1. Első lépésként a meggyet lecsepegtetjük és apró darabokra szeljük. A tojást a mézzel jó habosra keverjük. Először a puha (olvasztott is lehet) vajat, majd a tejszínt adjuk hozzá. A lisztet a sütőporral és a csokoládé reszelékkel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A meggyet is a tésztába keverjük.
        2. A muffin sütőbe belehelyezzük a kapszlikat vagy valamilyen zsiradékkal kikenjük azokat. A masszát belekanalazzuk  a sütő mélyedéseibe és megsütjük őket.


        Megjegyzésem:

        A csokit apró lyukú reszelőn lereszeltem. Szinte beleolvadt a tésztába, mire megsült. Viszont nagyon jó levegős, könnyű tésztája lett a sütimnek.

        2011. febr. 1.

        Rizses- zöldséges hal

        A recept ötlete egy beszélgetés alapján született, melynek természetesen a témája az volt, hogy mit főztem ma. Na ekkor juttatták eszembe a rizses húst, amit egyébként nagyon szeretek, de rég nem ettem. Aztán gondoltam egyet és arra jutottam, hogy készítek magamnak, de hal hússal és zöldségekkel.

        Hozzávalók:
        • barna rizs
        • zöldségek: nálam zöldborsó és kukorica
        • halfilé
        • olíva olaj
        • vöröshagyma
        • pirospaprika és só
        A barna rizst beáztattam pár órára és megfőztem. A halhúst közben kockákra vágtam. A zöldségeket és a halat egy vöröshagymás pörköltes alapban főztem meg. Amikor a rizs és a pörkölt is megfőtt összekevertem a kettőt. Végül az ételből hal formát alakítottam ki és így tálaltam. Remélem ez elég jól kivehető a képen..

        Remélem jól kivehető az étel alakja... egy halacska