Keresés ebben a blogban

2012. márc. 31.

Vendégváró tavaszi kuglóf

 Néha ott találunk kincseket, ahol nem is számítanánk rá. Na így voltam most én is Dr. Oetker 46. számú receptgyűjteményével, amit persze anyától csórtam el. Remélem még nem vette észre. :) Most több olyan recept is van, benne, amit szívesen elkészítenék. Elsőnek ezt a kuglófot választottam. Ez éltem első kuglófja. A Mama isteni kuglófokat sütött, emlékszem már rám kellett szólnia, mert sosem bírtam ki, hogy ne forrón kóstoljam meg. Na meg direkt mindig vittünk Neki mazsolát célzásként, hogy mire megyünk hozzá kuglóffal várhasson bennünket. Kedves emlékek ezek, most jól esett felidézni.. Na de most nem a Mama kuglófját sütöttem meg, hanem egy sós változatot.

Hozzávalók:
  • 150 ml tej
  • 150 ml étolaj
  • 400 g búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 100 g szárított paradicsom olajban
  • 150 g szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • lenne még benne 100 g pörkölt sós mogyoró, na ezt én kifelejtettem

Elkészítés:
  1. A mogyorószemeket összezúzom. (Ha nem felejted el, mint most én.) A szárított paradicsomot és a szalonnát apróra szeletelem. A vöröshagymát földarabolom. A kuglófformát kivajazom és enyhén kilisztezem. A sütőt előmelegítem.
  2. A lisztet az élesztővel elkeverem. A tejet az olajjal együtt meglangyosítom és a többi hozzávalóval együtt a lisztes-élesztős keverékhez adom. Az egészet összedagasztom, akinek van hozzá masinája az csinálhatja azzal is. Én kézzel dagasztottam. Meleg helyen letakarva kelni hagyom. Az előkészített mogyorót, paradicsomot, sonkát és vöröshagymát a tésztához keverem. A masszából 35-40 cm hosszú hengert formázok és a kuglófformába helyezem, úgy hogy egyenletesen helyezkedjen el a formában. Ismét kelni hagyom. (kb. 30 percet). Megsütöm.



    10 megjegyzés:

    Éva írta...

    Nagyon szép lett a kuglófod! Különösen finom lehet így sós ízesítéssel.

    Panna írta...

    Éva,

    Tényleg nagyon finom. :) Főleg reggelire :)

    Angi Angéla írta...

    Nagyon érdekesen hangzik, én még sosem ettem sós kuglófot!

    trollanyu írta...

    Nagyon finom lehet, akár jó alternatíva kalács helyett is:)

    Panna írta...

    Angi Angéla,

    Ezelőtt én is csak a Mama- féle kuglófot ismertem :)

    Trollanyu,

    Szerintem is teljesen jó kalács helyett. Ez volt a reggelim, sajttal és paradicsommal :)

    Kati írta...

    Érdekes recept, tetszik nekem, el is mentem, hogy amikor megveszem a kuglófformát, ezt süssem meg elsőnek:)

    Emi írta...

    Micsoda kuglóf! Nagyon kívánatos. Különleges, bármikor meg tudnám enni!

    Névtelen írta...

    Szép lett, és tetszik, hogy sós:)

    Seffer Lilla írta...

    Sós kuglóf, ez jól hangzik. Nálam még várat magára az elkészítése az első kuglófnak, de a recepted mentettem!

    Panna írta...

    Kati,

    Tényleg érdekes és végre sós kuglóf. Nekem szerencsém volt, a Mamától örököltem a kuglóf sütöm :D

    Emi,

    :D Reggelire különösen finom :D

    Flóra,

    Nekem is az tetszett meg benne, hogy nem szokványos édes, de tuti sütök majd olyant is :)

    Lilla,

    Látod én sem kapkodtam el :) De most megtetszett és tuti sütök még sokat, már nézegetem is a recepteket :)