Keresés ebben a blogban

2011. jan. 10.

Medvehagymás pogácsa

Végre valami sósság!  Hagymás pogácsát szoktam sütni, ez nagyon ízlik a családnak. Ebből kiindulva gondoltam egyet és arra jutottam ki kellene próbálni milyen a medvehagymás pogácsa. Sikerült is vennem szárítva ebből a fűszerből. Aztán amikor már a fűszer is a konyhám tartozéka volt, a receptre is rátaláltam. Évek óta szokásommá vált, hogy a női magazinokból összegyűjtöm a recepteket. Most is egy ilyen újság szanálás közepette bukkantam erre a kincsre. A recept egy régi Meglepetésből származik.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg szárított medvehagyma
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • méz
 Kicsit változtattam az eredeti recepten, mert az élesztőt langyos tejes, mézben futtattam fel. Szépen felfutott és miközben dolgozott az élesztő pezsgő hangot hallatott. A lisztnél is egy aprócska módosítást  alkalmaztam, vagyis fele arányban sima fehér lisztből és fele arányban tk. rozslisztből készült a pogácsám. Nem mértem ki pontosan a hozzávalókat, de nagyjából tartottam a megadott mennyiségeket. A lisztben elkevertem a sót, és a szárított medvehagymát ebbe pedig belemorzsoltam a vajat. Úgy, mint mikor linzer tésztát készítek. Hozzáadtam a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam a tésztát és kb. 1 órán át kelesztettem. A megkelt tésztát kilisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, késsel berácsoztam a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Lekentem a pogácsák tetejét tojás sárgájával és addig sütöttem, amíg szép "mosolygós" barnák nem lettek.

Végeredmény pedig egy finom omlós tészta (még másnap is). Nálunk nem érte meg a harmadnapot. :-) Még a kiskutyám is imádta, 3-4 darabot biztosan megevett ő is. Ami pedig neki is ízlik az rossz nem lehet... Ezt a receptet érdemes elmenteni, mert tényleg jó kis tésztája lett. A medvehagyma pedig kellemes ízt varázsol a pogácsának, de annyira nem is lesz hagymás ízű, mint egy sima hagymától.

6 megjegyzés:

Andor írta...

Épp nemrég készült el nálunk is, és nagyon finom lett. Csak nem szárítottból, hanem friss medvehagymából. Meg a recept is máshonnan. Isteni.

Panna írta...

Andor,

Azóta már én is elkészítettem újra. Nagy kedvenc lett nálunk is. Ha tehetném én is friss medvehagymából készíteném, de ahhoz még nem sikerült hozzájutnom :-(((

Andor írta...

Hát akkor siess. Mert épp most van a szezonja. Az erdők ilyenkor tele vannak medvehagymával. Április közepén pedig medvehagyma fesztivál lesz Orfűn. A medvehagyma pedig ha jól tudom lefagyasztható, így ínségesebb időkre is jut belőle. Pár napja levest is csináltam, és olyannyira jól sikerült, hogy holnap ismétlés lesz.

Panna írta...

Igen, tudom, hogy most van a szezonja. Remélem sikerül hozzájutnom, ha mást nem legalább pár hagymához, amit el tudok majd ültetni... Kíváncsi lennék arra a levese receptre. Szívesen megkóstolnám én is!

Andor írta...

Én innen főztem:
http://vajaspanko.blogspot.com/2009/03/medvehagyma-kremleves.html
Azzal a módosítással, hogy dupla mennyiséget készítettem, valamint a szójajoghurtot kihagytam belőle. Továbbá pirított kenyérkockák voltak mellé. Másodszorra sokkal jobb lett, mert először túl sok vizet adtam hozzá.

Panna írta...

Andor,

Köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni!