Keresés ebben a blogban

2011. jan. 28.

Szívecskés fánk VKF-re

Már a karácsonyi sütiszezon lecsengése óta az jár a fejemben, hogy nem ártana ráhangolódnom a farsangra  és sütni pár fánkot. Aztán egyszer csak jött Tücsökbogár felhívása a 40. VKF-re, melynek témájaként a fánk készítést választotta. Az igazán izgalmas pedig az az egészben, hogy lekvár helyett valamilyen öntetet, szószt vagy mártást kell tálalni a fánkunk mellé. Ezek után úgy döntöttem nem maradok ki és csatlakozok a játékhoz. Már csak egy jó kis receptet kellett felkutatnom, amire végül a Rama 2010-es Receptnaptárában találtam rá. Mondhatom szerelem volt első látásra. Rögtön tudtam, hogy őt kerestem...

Hozzávalók a tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg Rama sütőmargarin (nálam vaj)
  • 2 dkg élesztő
  • 12,5 dkg kristálycukor (nálam 7 ek. méz)
  • 50 dkg finomliszt (nálam 25 dkg fehér liszt és 25 dkg tk. tönköly liszt)
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
Karamell mártás:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 dl tej
  •  1 kk. finomliszt
  • 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
  1. A tejet megmelegítjük, a vajat belerakjuk és hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. 1 evőkanál mézet is belekeverünk és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, sóval és vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük, belecsurgatjuk a maradék mézet is. A tejes élesztőt is beleöntjük és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy a hagyományos fánktésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Ezalatt megfőzzük hozzá a mártást. Ehhez a cukrot egy lábasba szórjuk, kevergetve világosbarnára bagatellizáljuk, majd a tejet ráöntjük. Ekkor a cukor hirtelen darabokra összeáll, de ez nem jelent hibát, 5-6 perc forralással elolvad a tejben. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a cukros tejet ezzel sűrítjük, épp csak egy percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.
  4. Ezután a tésztát erősebben meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra ellapítjuk és egy szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban megsütjük. 

4 megjegyzés:

Kati írta...

Szia, szép lett, akár Valentin-napra ia megfelel.

Panna írta...

Szia!
Köszönöm! Na jó bevallom a recept eredeti neve Bálint napi fánk :-)Csak nem bírtam addig várni az elkészítésével...

Tücsök Bogár írta...

Nekem is a Valentin nap ugrott be azonnal! :)))

Panna írta...

Látom nagyon egy hullámhosszon vagytok! :)) Vagy csak február 14.e közeledik vészesen?