Keresés ebben a blogban

2011. szept. 20.

Fahéjas- fehér csokis keksz

Kicsit újragondolva a Csokoládés pöfeteg receptemet, született meg ez a keksz, mert így ránézésre pöfetegnek semmiképpen sem nevezhető. Nem tudom miért terült így el, lehet több csokit kellett volna bele tennem??? Ha van ötletetek nyugodtan írjátok meg. Bár, hogy őszinte legyek nálam legtöbbször nem a látvány a mérvadó, sokkal inkább az számít, hogy milyen íze van egy ételnek. Persze nem túl gusztusos ételek azért nálam sem jöhetnek szóba, van egy bizonyos határ, na :)))

Hozzávalók:
  • 1 tábla fehér csoki
  • 8 dkg fehér liszt + 4 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tk. fahéj
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 6 ek. méz
  • 1 tojás
  • porcukor a hempergetéshez
Elkészítés:
  1. A vajat és a fehér csokit vízgőz felett megolvasztom.
  2. A liszteket, a sót, a sütőport és a fahéjat összekeverem.
  3. A lisztes keverékhez hozzáadom a tojást a mézet és a kihűlt (de még nem megdermedt) fehér csokis masszát). Alaposan átkeverem. Szintén elég formázhatatlan állagot kaptam. Így 1 napig a hűtőben pihentettem, hogy összedermedjen.
  4. Az összeállt masszából gombócokat formáztam, porcukorban meghempergettem őket és szilikonfóliával kibélelt (rájöttem, hogy határozottan praktikus a szilikon fólia kekszek sütésénél, könnyebb elmosogatni és könnyedén kiszedhető a sütőből nem kell késsel vagy egyébb eszközzel bajlódni :)) sütőben megsütöttem.

8 megjegyzés:

Petra írta...

Az íz a lényeg, de szerintem jól is néznek ki. Kicsit elterültek, nem gond. Jó, ez a pöttyös-csíkos összeállítás. :)))

Panna írta...

Petra,

Csak a pöfeteghez képest nem néznek ki jól, keksznek simán elmennek és tényleg finom volt :)) Nekem is megtetszett a pöttyös-csíkos kombináció :))

Katucikonyha, írta...

Bár még nem próbáltam ki a pöffeteget (majd hamarosan), de nem lehet az a gond, hogy fehércsokival csináltad? Az étcsoki kakaótartalma jobban összetartja a sütit, a fehércsoki tulajdonképpen csak kakaóvaj, így plusz zsiradéknak számít. Lehet, hogy kicsit több lisztet is felvenne. De ez csak egy tipp. :-)))

Barbi konyhája írta...

Szerintem pont a fehércsoki miatt folyt szét jobban, de mit számít, ha az íze finom lett!!! Szívesen megkóstolnám!! Én már várom a Tupperware szilikon lapomat amit a tepsibe téve sütőpapír helyett használhatok!!!! :)) Tényleg nagyon cép a piros pöttyös és csíkos kompozíció! :D

trollanyu írta...

Lehet, hogz nem hiszed el, de én is fehércsokist készítettem múlt héten, és kakaós porcukorba forgattam, de egyáltalán nem nézett ki pöfetegnek, és teljesen elterőlt, mint egy tallér, nem is került fel a blogra. De ízre nagyon finom volt az is. Lehet, hogy a fehércsoki más, nem tudom.

Panna írta...

Katuci,

Köszönöm a tippet!! Kipróbálom majd több liszttel is! Hátha.. bár azért így sem volt rossz ;))

Barbi,

Én sütőpapírt nem is használok, azzal mindig csak a baj volt, de a szilikon lap legalább könnyen kezelhető :)) Örülök, hogy Neked is tetszik a színkombinációm :))

Trollanyu,

Miért ne hinném el? Nem vagyok én olyan kreatív, hogy csak nekem jusson az eszembe a fehér csokis változat :)) De most, hogy ennyien mondjátok tuti h a fehér csoki volt a ludas... De igazából mit számít? Keksznek is jó és még finom is :))

Kati írta...

És én máris okultam az esetedből, és megtudtam egy -két dolgot a fehércsokiról. De amúgy szerintem is az íz számít.

Panna írta...

Kati,

Ezek szerint Te is kacérkodsz a fehér csokis pöfeteg gondolatával :)) Amúgy keksznek jó, pöfetegnek nem, vagy szót kell még fogadni a többieknek is és több lisztet adni hozzá...