Keresés ebben a blogban

2011. dec. 15.

Kökény zselé

 Még november végén gyűjtöttünk apukámmal 1 kg. kökényt. Első kóstolásra olyan savanyú volt, hogy mókás grimaszokat vágott tőle mindenki akivel megízleltettem. Én meg persze jókat nevettem :) Viszont, ha már begyűjtöttünk egy ekkora adagot azzal kellett valamit kezdeni, ha már megenni nem lehet. Gondoltam egy jó nagy adag cukorral felturbózom és lesz belőle valami finom lekvár szerűség.

Viszont az én elkészítésem szerint annyi munka volt vele, hogy hacsak nem lesz isteni finom többet nem vállalom be, de különlegességnek és egy próbának mindenképpen jó :))

Hozzávalók:
  • 1 zacskó 3:1- ben quittin zselésítőszer
  • 1 kg kökény
  • jó sok cukor (ez inkább ízlés szerint, ki mennyire szeretné édesre vagy savanykásra)
Elkészítés:
  1. A kökényt megmossuk és kimagozzuk (na én itt követtem el egy óriási hibát, mert macerásabb kimagozni, mint egy adag cseresznyét vagy meggyet és a kezem is úgy megfogta, mintha a bányában dolgoztam volna egy napon át :) Viszont ha ki van magozva, onnantól fogva már könnyű a zselé elkészítése.
  2. A kimagozott kökényt (nem törjük össze) felöntjük kb. 1 esetleg 2 dl vízzel és forralni kezdjük.
  3. Az első forrás után hozzáadjuk a zselésítőszert és tovább forraljuk. Majd cukorral ízlés szerint édesítjük és még forrón a csírátlanított üvegekbe öntjük. Végül szárazon kidunsztoljuk.



10 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Na és isteni lett? Szerintem igen, és nagyon tetszik, hogy ilyen vállalkozó szellemű vagy, mert kökénylekvárról még sosem hallottam! Szívesen lennék a kóstolód! :))

Éva írta...

Biztosan nagyon finom lesz, bár még én sem ettem eddig kökény lekvárt! Lehet hogy pikáns savanykás íze lesz, de ettől különleges. Én már biztosan megkóstoltam volna már csak kíváncsiságból is !

Beastie írta...

a zselé szócska mindig egy bizonyos verset juttat az eszembe.... kicsiny bajszát leperzselé, a tűzforró eperzselé :)
Amúgy irigykedem a kökény miatt :)

Panna írta...

Barbi,

Valamit kezdenem kellett azal a sok kökénnyel, mert megenni nem lehetett olyan savanyú. Kidobni meg nem akartam, ha már ennyit gyűjtöttünk. Már én is várom ám, hogy megkóstoljam :)

Éva,

Amikor elkészült és mielőtt üvegekbe került azért megkóstoltam ám, finom volt és már van vele tervem is. Ha elkészítem feltétlenül megmutatom :D Ja és olyan savanykás de azért édes az íze. Pont jó! :D

Beastie,

Aranyos ez a versike :D Most már Nekem is ez fog az eszembe jutni :) Az tuti h jó kis különlegesség lett ez a kökény :)

trollanyu írta...

Nagyon ügyes vagy, hogy ilysmire vállalkoztál. Nagyon finom lehet, én egyszer kóstoltam, még az egyetemen volt vadgyümölcs lekvár ízteszt. Kívácsi vagyok, mihezfogodfelhasználni:)

Panna írta...

Trollanyu,

Gondolkodtam én is rajta, hogy teszek bele málnát vagy epret vagy áfonyát, de végül elvetettem az ötletet és maradt csak sima kökény, talán majd jövőre újítok :D (Persze ha lesz energiám ezzel szöszmötölni :D) Ja és jó kis ötletem van a felhasználásra :D Ígérem megmutatom!!

Kati írta...

Na ez igen, kemény munka van vele, de biztos megéri a fáradozást:)

Panna írta...

Kati,

Láttam már egyszerűbb elkészítési módját is, csak úgy tűnik én szeretem a bonyolult megoldásokat :D

Marika írta...

Mostmár nem halok meg én sem, teljesen bután! :) Sosem hallottam a kökénylekvárról, de nagyon fincsinek tűnik! :) Gratulálok a kitartásodhoz és a türelmedhez! Nekem nem hiszem, hogy lett volna!:)) Mindenesetre megérte, és ez a fő!

Panna írta...

Marika,

Nekem nagyon bejön ízre a kökény lekvár, főleg így cukorral kellemes íze van :) Szerintem jövőre is készítek 1 jó nagy adagot :)