Keresés ebben a blogban

2012. máj. 16.

Tatin torta

A Joanne Harris féle Francia konyha című könyvből származik a recept. Leginkább a sütikre vagyok rákattanva belőle. Van még ám kedvencem, egy jó kis túrós csokis tortát is kinéztem, de arra még várnotok kell :)

Ez a gyönyörű, aranyszínű, karamellizált torta melegen a legfinomabb. Ne legyen forró, mert akkor az ízek nem érvényesülnek. Nagyszerű őszi recept a háztáji alma felhasználására.

Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g liszt + 1 kevés a lisztezéshez
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 25 g finomítatlan kristálycukor
  • 2 tojássárgája
Az almához:
  • 100 g finomítatlan kristálycukor
  • 40 g vaj
  • 5 alma megtisztítva, kimagozva, negyedekre vágva


Elkészítés:
  1. A tészta készítéséhez tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vajat és ujjunkkal dörzsöljük szét, míg kenyérmorzsa állagú nem lesz. Keverjük bele a cukrot.
  2. Tegyük bele a tojássárgájákat is és egy kerekített élő kést használva vágó mozdulatokkal keverjük el, hogy a tészta összeálljon. Vegyük ki enyhén lisztezett felületre, lisztezzük be a kezünket és addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz.
  3. Csomagoljuk be és tegyük a tésztát a hűtőbe 30 percre. Egy 20-25 centiméter átmérőjű kerek kerek hőálló tálban olvasszuk meg a vajat és a cukrot közepes lángon, hogy szirúpszerű legyen.
  4. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozata).
  5. Rendezzük el az almaszeleteket a tálba és süssük a lángon 15 percig. Ezalatt az alma megbarnul, a cukor pedig karamellizálódik.
  6. Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit nagyobbra, mint a tál. Vegyük le a tálat a lángról és gyorsan helyezzük a tésztát az almákra a felesleget tűrjük be a szélén. Tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, majd 160 °C-on (gázsütő 3-as fokozat) további 20 percig.
  7. Vegyük ki a sütőből és kicsit lazítsuk meg egy késsel körbe a szélét. Tegyük egy nagy tányért a sütőforma tetejére és gyorsan fordítsuk meg. Amikor a süti kicsusszan a sütőformából, megpillantjuk az aranybarna almákat és a szirupos szószt.


9 megjegyzés:

Kati írta...

Én is készítettem már hasonlót, nagyon finom:)
Joanne Harris szakácskönyét meg én is szívesen lapoznám:)

Névtelen írta...

Tényleg gyönyörű! Megkívántam.:)

Panna írta...

Kati,

Elég jó édes lett, nem mértem az almára szórt cukor mennyiségét :) Én már lapozom ;)

Flóra,

Köszönöm! Még van belőle, küldök :)

tejszínhab írta...

Guszta nagyon! Nekem az külön tetszik, hogy nem kell hozzá sok hozzávaló :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon tetszik ez az almás torta, azt hiszem ki fogom próbálni!

Emi írta...

Nagyon fincsi lehet így almával is! Én barackos tatint próbáltam és ahogy mondod, langyosan a legfinomabb!

Panna írta...

Tejszíhab,

Én most sütésnél lepődtem meg, hogy tej pl. nem is kell bele. Tényleg kevés hozzávalóból készül ez a finomság :)

Lilla,

Nem fogod megbánni, ha kipróbálod ;)

Emi,

Hű, barackkal is finom lehet. Lehet is is próbálom majd :) Amúgy épp most eszem a maradékok, hűtőből szedtem elő és így is isteni ;)

Bors and Pepper írta...

Nagyon jól néz ki! Én eddig még csak ananásszal csináltam hasonlót,az is fincsi.

Panna írta...

Bors and Pepper,

Ananásszal én is megkóstolnám ;)