Keresés ebben a blogban

2011. júl. 28.

Levendulás- mézes sárgadinnye lekvár

Idén nagyon el vagyok maradva a lekvár főzéssel. Valahogy eddig mindig sikerült lecsúsznom a sárgabarack szezonról, de talán majd jövőre másként lesz :)) Ebben az évben csak cseresznye lekvárt főztem be, amire egyébként nagyon büszke vagyok. Méghozzá azért, mert ez az egyik legnépszerűbb bejegyzésem. Arra gondoltam egy újabb különlegességgel leplek meg benneteket, ami méltó utódja lehet az előző lekváromnak. 
A levenduláért rajongok, imádom az illatát. Aztán meg pár blogban is láttam, hogy különböző módon ízesítik a lekvárokat. Szóval nem véletlen ez a lekvár recept.. inkább amolyan kísérlet, hogy megtudjam mennyire finom :))

Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg sárgadinnye
  • 1 ek. szárított levendula virág
  • 8 ek. méz
  • 1/2 zacskó 2:1-hez lekvár zselésítő
Elkészítés:
  1. A sárgadinnyét  kimagoztam, nem volt nehéz dolgom egy kanállal könnyedén megoldható. Kivágtam a húsát és felkockáztam, majd botmixerrel pürésítettem az egészet.
  2. A gyümölcspépbe belekevertem 1/2 zacskó zselésítő szert.
  3. Állandó kevergetés mellett felforraltam.
  4. A forrásban lévő péphez 8 ek. mézet  és 1 ek. szárított levendula virágot adtam összekevertem, újra felforraltam és még a forrástól számítva 5 percig főztem.
  5. Az üvegeket előre mikróban fertőtlenítettem. Még melegen beletöltöttem a lekvárt, fejtetőre állítva száraz dunsztba tettem.
Első kóstolásra pedig egy nagyon finom mézédes, harmonikus ízvilágot kaptam.A kísérletem mondhatni nagyon jól sikerült ;))

4 megjegyzés:

Petra írta...

Micsoda párosítás! Nagyon finoman hangzik. :)

Petra írta...

Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám. :)

martinelli írta...

Kedves Panna
Szeretnék átadni neked egy díjat, fogadd szeretettel!
http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/07/ismet-dijat-kaptam.html

Panna írta...

Petra és Martinelli,

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek! Kedves Tőletek, hogy gondoltatok rám!