Keresés ebben a blogban

2012. febr. 7.

Csomó alakú fánk

Olyan sok fánk receptet láttam már nálatok az utóbbi időben, hogy épp itt volt az ideje, hogy nálam is készüljön. Bevallom nálunk nem túl gyakori vendég a fánk, nem is tudom miért. Pedig szeretjük, lehet az a baj vele, hogy jól megszívja magát olajjal? Na, de ilyenkor farsang idején ez is belefér :)

Ja a liszt mennyiségét feleztem(de a többi maradt az eredeti recept szerint, ami egyébként egy régi TINA újság általam kitépett lapjáról való), eredetileg 50 dkg, de nem akartam olyan sok fánkot sütni.

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 8 dkg cukor + 1 evőkanálnyi
  • 2 dl tej
  • fél kocka élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • sütéshez olaj
  • a tetejére porcukor
Elkészítés:
  1. A tálba szitált lisztet a sóval összekeverjük. A halom közepébe mélyedést nyomunk, szélére 8 dkg cukrot szórunk. Az élesztőt 1 dl meglangyosított tejbe morzsoljuk és feloldjuk. A maradék cukorral elkeverjük, a mélyedésbe öntjük és liszttel meghintjük. Letakarva 15 percig kelesztjük.
  2. A vajat megolvasztjuk, és a maradék tejjel felöntjük. A citrom héját finomra lereszeljük, majd a tojással és a vajas tejjel együtt a kovászhoz adjuk. Összedolgozzuk a tésztát, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. (30 perc). Átgyúrjuk. A tésztából kisebb darabokat tépünk, amiket kb. 15-20 cm-es rudakká sodrunk és csomókká formázzuk őket. Letakarva további 15 percig kelesztjük.
  3. A fánkokat felhevített olajban megsütjük. Majd porcukorral meghintjük a tetejüket és tálaljuk.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta ! Annyira azért nem szívja magába az olajat, és nagyon finom tud lenni!

Névtelen írta...

Nagyon guszta lett!
Egyébként nálunk sem volt még nagyon fánk, szintén az olaj miatt.

Kati írta...

Nálunk sem volt még az idén, de ha jó forró olajban sütöd nem szabad megszívnia magát olajjal. Szépek lettek a tieid:)

trollanyu írta...

De szépek lettek:) Néha belefér tényleg. Nekem is van egy pántlika fánk receptem, ami nagyon hasonlól talán el is készítem még a héten:)

mellissina2 írta...

Nagyon ügyes vagy,hamarosan én is rákészülök,mert a fánk készítés elég macerás.Nekem!Szívesen megkóstolnám!:):)

Seffer Lilla írta...

Szuper. Azt hiszem lassan nekem is ideje lenne fánkot sütnöm...:)

Barbi konyhája írta...

Fánkfánkfánk! Imádom! Annyi félével találkozom mostanában, hogy csak kapkodom a fejem!! Gusztácskák lettek!!! :)))

Panna írta...

Éva,

Sajnos az enyém megszívta magát, mert alacsony lángon sütöttem :(

Flóra,

Nálunk is ritkán van fánk..

Kati,

Köszi a tanácsot, akkor Neked sem ártana sütni ;)

Trollanyu,

Igaz, néha belefér ;) Várom a fánkodat ;)

Piroska,

Én is hetekig nézegettem, hogy körülöttem mindenki fánkot süt, aztán rászántam magam :)

Lilla,

Bizony sütnöd kell, főleg amíg fánk szezon van :)

Barbi,

Tényleg sokféle van, direkt egy különlegesebbet választottam én is :)