Keresés ebben a blogban

2011. márc. 4.

Dagasztás nélküli kenyér

Még az Olasz parasztkenyerem készítésekor hívta fel a figyelmem Benc-E-mőke a hozzászólásokban a dagasztás nélküli kenyérre. Nem véletlenül történt mindez, hiszen megemlítettem, hogy én bizony kenyérsütő masina nélkül készítem a kenyerem, de a dagasztással hadilábon állok. El is olvastam mi minden kell hozzá, de elhatároztam, hogy kivételesen valamennyire próbálom majd tartani magam a hozzávalók listájához. Ebben még akadt egy kis plusz bonyodalom, azaz nem volt minden alapanyagból itthon. Ezért elhatároztam, hogy majd csak akkor készítem el, amikor legközelebb kenyeret kívánok. No meg a bioboltot is felkerestem az összetevőkért. Most már végre minden adott a kenyérsütéshez. Nem is tétlenkedtem és összegyúrtam a hozzávalókat. Az egyetlen dolog, amiben előrelátónak kell lenni, hogy minimum 12 órán át kell keleszteni. Na gondoltam nem fognak ki rajtam, előző este gyúrtam össze és reggel finom, friss kenyeret ehettem...

Hozzávalók:
  • 20 dkg BL 112 félfehér búzakenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű. tönköly liszt
  • 1,5 kk.  só
  • 0,5 tk. porélesztő (nálam laktóz és GMO mentes, bioboltból)
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. búzasikér


Nagyon jó tésztát kaptam a kelesztés után, imádtam vele dolgozni!

8 megjegyzés:

Emoke írta...

dejó!! úgy tűnik elégedett vagy :))) Ropogós ennek is a héja? Ügyes vagy!

Panna írta...

Valóban nagyon elégedett vagyok! Mint írtam imádtam a tésztájával dolgozni. Csak azt sajnáltam utólag, hogy elfelejtettem hozzá lenmagot adni. Na majd legközelebb! Recept elmentve! :-) Ja és igen, finom ropogós volt a héja. Tettem én is a sütőbe egy vizes tálkát. Gondolom ez a titok nyitja, mert az eddigi kenyereimnek a héja koránt sem volt ilyen jó. Ja és kivételesen kibírtam és nem kóstoltam meg melegen :-)))

Szóval köszönet a receptért!!! :-)))

Emoke írta...

:) Nincs mit! Örülök hogy bevált :) Igen, kell a víz. :) Én meg majd lementem a tiédet, mert fehérliszteset én nem nagyon ehetek, szóval köszi! :D
És könnyen kijött a tálból? ;)

Panna írta...

Eredetileg tervben volt, hogy teszek bele fehér lisztet. Aztán a bioboltban ahová járok nem volt BL 55-ös csak BL 112-es az meg félfehér. Úgy látszik minden összeesküdött ellenem, hogy fehér lisztet egyek. :-) Bár annyira nem is akartam.

A kelesztő tálra gondolsz? Hát... kicsit másabb állaga volt, mint az egy óráig kelesztett kenyeremnek és valóban ragacsos volt, de nem volt olyan nehéz kiszedni.

Emoke írta...

A sütőtálra gondoltam, mert ugye nekünk onnan volt néhéz kiszedni :) Bl 80-at sem könnyű beszerezni, viszont szerencsére sikért igen :) (most csináltam kiflit...húúú) :D:D Ez se fogyókúrás :(

Panna írta...

A sütőtálból, ami nálam egy téglalap alakú sütőforma volt könnyedén kicsusszant a kenyér!
Nem vagyok ám nagy liszt szakértő :-)Meg is kérdeztem a boltos nénit, hogy mi a különbség a BL 80-as és a BL 112-es között.
Na megyek is és meglesem a kiflijeid.

Beastie írta...

Nagyon szép lett. azt tapasztaltam, hogy amikor tönköly és fehér liszt keveredik a dnk kenyerekben, akkor kevesebb víz is elegendő hozzá, így kevésbé ragacsos lesz, de könnyebben formázható. Sikérrrel dolgoztam eddig (kb 10 év) de sütő tálban lefedve, jénaiban, sütőzacskóban, mind mind szépen megnő és megsül. Ropogós, lukacsos. Sőt, ugyanez a tészta bagettnek is kitűnő. még egyszer gratula.

Panna írta...

Beastie,

Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatod! Még én is fogok kísérletezni ezzel a kenyérrel, lehet legközelebb zsemlét készítek belőle, de a bagett is jól hangzik...