Keresés ebben a blogban

2011. márc. 29.

Házi cukrozott sűrített tej, avagy így készítettem el Tücsök Bogár karamell fagyiját 3 lépésben

A minap megakadt a szemem Tücsök Bogár karamell fagyiján.  Hát mondanom sem kell, hogy annyira megnyerte a tetszésem, hogy muszáj volt kipróbálnom. Mondjuk a múltkori puncs fagyim annyira nem vitte a pálmát, legalábbis szerintem, de azért nem mondtam le a fagyi készítésről. Így vettem egy mély lélegzetet és nekiálltam! Jöjjön az 1. lépés a sűrített tej készítése.

Először is sűrített tejre volt szükségem a karamell krémhez. Sűrített tejhez nem mindig egyszerű hozzájutni, akkor is legkönnyebben a tubusos változatát tudjuk beszerezni a helyi bevásárlóközpontban. Abban az esetben viszont, ha mégsem találunk akkor sem kell kétségbe esnünk, mert könnyedén el lehet készíteni otthon is. A házi változat receptjét Sedith tette közzé a Kifőztük magazin 5. számában.

Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 65 dkg porcukor (nálam kristálycukor)
  • 6 dkg lehetőleg 82%-os vaj
  • 1 vaníliás cukor
Egy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne. Hagyjuk felforrni és még további 10 percig forraljuk. Készen is vagyunk! Hideg vízfürdőn lehűtjük, majd üvegbe öntjük és beköltöztetjük a hűtőszekrénybe.

15 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Most már értem, hogy miért készült nálad olyan lassan el. :) Nagyon jó ötlet így készíteni, és nem utolsó sorban rendkívül pénztárca kímélő is.

Panna írta...

Hidd el nem is a sűrített tej elkészítése dobta meg az időtartamot. Vagyis lehet hogy mégis az, mert elég sok ideig tartott mire karamellizálódot, de ezt holnap fogom megosztani veletek :-)))Szerintem is olcsóbb így és még egy nagy adag karamell krémem is maradt, ami még a sorsára vár!

Ditta tortái írta...

Hú de nagyon jó,fincsi is lehet,mert azért csak házilag van készítve,na meg ahogy Tücsök is írta spórolunk is vele:-)

Viki írta...

Ha csak igy kapásból számolok, akkor ez kb egy 600 Ft-is kiadás volt ? Mennyi sűrített tej lett Neked ebből az adagból ?
Kiváncsi lennék rá, mert egy 400 gr-os dobozos sűrített tej -amit én szoktam rendelni- legutóbb 420 Ft volt.

Ha jól gondolom, akkor legalább kettő adagot lett ennyiért ?

Panna írta...

Ditta,

Ezt nem kóstoltam meg csak a karamell krémet ami belőle készült. Az viszont isteni finom! Én szeretem kikísérletezni, hogy mit tudok házilag is elkészíteni!

Viki,

Akkor én is számolok. De úgy,hogy leírom tételenként. 5 dl tej (nálunk 1 liter házi tej 170 ft, tehát fél liter 85 ft). 65 dkg porcukor (én kristálycukrot használtam, nem tudom most pontosan mennyi az ára, mert én még akkor vettem amikor olcsó volt és várakozott a kamrámban a sorsára mivel alig eszek cukrot, de számoljunk a mostani árral, kb. 360 ft ebben az esetben 65 dkg 234 ft), 6 dkg vaj (én 179 ft-ért vettem 10 dkg-ot, ebből csak 5 dkg tettem bele tehát ezt is felezem akkor kerekítve 90 ft) vaníliás cukor legyen mondjuk 120 ft, de ebben 4 db van tehát 30 ft). Akkor most összegzek: tej 85 ft + cukor 234 ft + vaj 90 ft + vaníliás cukor 30 ft. Összesen 439 ft.
Ennyi pénzből pedig kb. 1 liter sűrített tejet kaptam és nem kellett postaköltséget fizetnem.

Szerintem mindenki döntse el, hogy neki melyik a kényelmesebb... Én az eredménnyel meg vagyok elégedve nem volt sok macera sem vele. Ja az áram költséget kihagytam, mert villany tűzhelyem van, az nem tudom mennyit dob rajta.

Emoke írta...

JEEE ez jó!! :) Köszi! Mellesleg a házilag elkészített dolgok híve vagyok...és az lehet hogy drágább (relatív), de legalább tudod mit raksz bele.

Panna írta...

Bence/ Emőke,

Na ez az! Vitatkozhatunk itt, hogy olcsóbb vagy drágább valamit házilag elkészíteni, de ebben legalább tényleg az van csak amit kiírtam. A boltiba ki tudja még mi minden... Mondjuk azért nekem az a tapasztalatom, hogy a házilag elkészített dolgok olcsóbbak. Bár most horror áron megy a cukor, az tényleg megdobhatja a költségeket. Szummázásként minden tényt figyelembe véve, nekem megérte itthon készíteni és ezentúl is így fogom.

Névtelen írta...

Szia Panna!+ Megcsináltam a sűritett tejet! Hát nem is tudom.... Nagyon édes , nagyon folyós lett valamint kicsapódott a vaj is belőle! Te hogy csináltad hogy szép egynemű sűrű masszát kaptál?

Panna írta...

Kedves Névtelen,

Először is, sajnálom, hogy Neked nem sikerült a házi sűrített tej! Én nem kóstoltam meg, csak a belőle készült karamell krémet és fagyit, azok nekem is édesek voltak, de én cukor helyett amikor csak tehetem mézet használok és abból is kevesebbet! A receptet én is úgy találtam és mindenképpen ki szerettem volna próbálni. Nekem mindezek ellenére bevált. Bár lehet legközelebb megpróbálom mézzel...
Nekem sem lett olyan túl sűrű.. bár nem tudom a Tiéd mennyire maradt híg!
Készítés, mindent beletettem egy lábasba úgy ahogy volt. Villanytűzhelyem van, azt a 4-es fokozatra állítottam és folyamatos kavargatás mellett vártam, hogy elkezdjen forrni. Még pár percig kavargattam a forrás után. Végül pedig hideg vízfürdőn lehűtöttem. Itt vált ki a vajad? Mert akkor esetleg megvárhatod vízfürdő nélkül is, hogy kihűljön.
Remélem tudtam segíteni!

Névtelen írta...

Szia Panna! Köszönöm hogy válaszoltál. Találtam egy másik receptet az nagyon jól sikerült nem lett folyós!
2.5 dl tejszint és 2,5 dl 2,8-as tejet 17 dkg cukorral főztem kb 1 és egy negyed órát. Szerintem a minősége vetekszik a konzervdobozoséval.

Üdv. Zsuzsa

Panna írta...

Kedves Zsuzsa!

Örülök, hogy végül sikerült olyan állagú házi sűrített tejet készítened, amilyenre vágytál! Köszönöm, hogy megírtad ezt a receptet Nekem is! Ki fogom én is próbálni! Úgy tűnik ebbe nem is kell olyan brutálisan sok cukor sem!

4Gyerek írta...

jé, milyen hasznos volt ezt elolvasnom.
köszi a sok eszmefuttatást.

Panna írta...

4Gyerek,

Örülök :)) Remélem hasznodra vált az olvasgatás :))

4Gyerek írta...

naná hasznos. elkészült. csak tudod ki lehet olyan agyament, hogy éjfél után kezd neki, igaz csak fél literes adagnak? hát én.
de lesz folytatás, akkor azért nem abban az órában.
sűrített tejet, karamellkrémet egyaránt imádom.

Panna írta...

4Gyerek,

Na igen, a karamell krémhez baromi sok idő kell :)) de amilyen mennyei íze van nem lehet kihagyni. egyenesen muszáj készíteni :))