Keresés ebben a blogban

2011. márc. 30.

Házilag készült karamell krém, avagy így készítettem el Tücsök Bogár karamell fagyiját 3 lépésben

Most pedig jöjjön a 2. lépés a fagyihoz. Ami nem más, mint a karamell krém. Ez nekem elsőre egyszerűbbnek tűnt, mert itt nem kell sok mindent csinálni csak kivárni, hogy a sűrített tejben karamellizálódjon a cukor. Szóval csak idő kell és semmi más. Az ötletet szintén Tücsök Bogár adta. Először konzerves sűrített tejet karamellizált. Már ott kiveséztük ugye, hogy a konzerves változatot nem olyan egyszerű beszerezni. Azaz csak postai úton lehet leginkább hozzájutni. Így marad a tubusos változat, vagy a vállalkozó szelleműeknek a házi elkészítés. Tücsök Bogár a belinkelt  oldalon a tubusos változattal is tett egy próbát. Sikerült úgy is. Én már elsőre is úgy gondoltam még mielőtt felkerült volna hozzá a tubusos karamellizálása, hogy én bizony a sűrített tejet is magam fogom elkészíteni. Így is tettem (itt olvasható), miért is könnyíteném meg a dolgom azzal, hogy bemegyek egy bevásárló központba és leemelem a polcról, amikor itthon lehet kísérletezni is??

Na jól van nem húzom tovább az időt és leírom a mechanikáját is. Nem olyan bonyolult ám és csak türelem kérdése az egész hadművelet! Szóval fogtam a befőttes üvegbe töltött házi sűrített tejemet és nem a hűtőbe tettem pihenni, hanem egy nagy fazékba melegedni. Vagy inkább izzadni? (Tőle kellene megkérdezni :-P) A fazékba annyi vizet kell tenni, hogy ellepje az üvegeket (mert nálam 2 üvegnyi lett). Nekem többször fel kellett öntenem vízzel a fazekam, mert elég halálnyugi tempóban készült el a karamell krémem. Ez pontosan azt jelenti, hogy villany tűzhelyen főztem őket délután 1- től egészen este 8-ig. Ja és 3-as fokozaton. Közben sikerült egy jó nagy adag 10 tojásos cérnametéltet is elkészítenem. (A készítés menetéről  itt vannak már infók) Ami meg azért nem kis munka,nekem legalábbis mindig rá kell szánnom magam, hogy nekiveselkedjek, de ha egyszer elkezdem nem tudom abbahagyni :-))) Szóval lett egy nagy adag tészta is a családnak meg a nap végére a karamell krémem is elkészült. Azt azért sejtettem, hogy a fagyit aznap már nem fogom megkóstolni, de legalább megtudtam, hogy jól sikerült a házi sűrített tejem is és azt is, hogy azzal is működik ez a karamell készítési módszer. Felhasználás előtt lehűtjük!

Már az illata is mennyei volt, az íze pedig... erre nincsenek is szavak... Ezentúl csak karamellt szeretnék enni :-))

Karamell krém, ennél a mennyiségnél több lett, de fotózáshoz ennyi is elég ;-)
10 tojásos cérnametélt, ez is csak a fele

6 megjegyzés:

Emoke írta...

Jujjjj!!! Hát nagyon ügyes vagy!!! Ez a karamell foglalkoztat :D Jó sokáig kell főzni!

Panna írta...

Bence/Emőke,

Tényleg sokáig kellett főzni. Bevallom már kezdtem aggódni, hogy rosszul csináltam valamit a sűrített tejnél és nem is lesz belőle karamell. Többször próbáltam is meglesni mi a helyzet velük. Aztán egyszer csak ilyen szép barnás lett. Amúgy Tücsök Bogárnál a tubusos és a konzerves sűrített tej is kb. 3 óra alatt elkészül. Most vagy én bénáztam el valamit, vagy a házi sűrített tejnek ennyivel több idő kell. Majd ha még készítek máskor is akkor erre jobb választ tudok adni. Amúgy tényleg nagyon-nagyon fincsi! Egy próbát megér!

Tücsök Bogár írta...

Panna!
Csak az az oka annak, hogy tovább tartott, hogy nagyobb mennyiséget készítettél, mint én. Ha jól számolom majdnem a 3xosát. Természetes, hogy több idő kell neki.
Nagyon ügyes vagy, szerintem sok embernek adtál ezzel ötletet.

Kati írta...

Csak ámulok és bámulok ezen a sűrített tejen, meghoztátok hozzá a kedvem.

Panna írta...

Tücsök Bogár,

Akkor most már tudom az okát is, hogy miért készült el ilyen lassan a karamell krémem. Megnyugtattál a válaszoddal. Legközelebb már rutinosabb leszek. Azért szerencsére így elsőre is sikerült. Amúgy azért is szerettem volna így házilag elkészíteni mindent, hogy bebizonyítsam, hogy így is lehet! Szóval ha valaki nem tud sűrített tejet beszerezni akkor sem kell kétségbe esni, mert könnyedén elkészíthető. Remélem tényleg segítettem másoknak is...

Kati,

Ugye milyen klassz? Ráadásul nem is volt nehéz a sűrített tejet elkészíteni. Kb. annyi idő mintha elmentem volna érte a boltba. Nekem bevált, remélem Neked is be fog, ha kipróbálod!

Brea írta...

És neked is olyan sűrű lett mint neki? Mert nekem sajnos a háziból abszolult nem lett karamell, s tubusosból igen, de az sem annyira sűrű.