Keresés ebben a blogban

2011. márc. 22.

Napraforgó csíra

 Újabb kedvenc csírám van, eddig még nem sikerült megkóstolnom. Csak olvastam róla. Mostanra viszont az egyik kedvenccé vált. Nagyon finom az íze, olyan mint a még tejes napraforgónak! Szép nagy lesz és szerintem remekül mutat salátákban és szendvicsen is. Felhasználásának csak a fantázia szabhat határt...

Mit érdemes tudni a napraforgó csíráról:

  • magas foszfor- és kalciumtartalommal rendelkezik (a csontoknak és a fogaknak van rájuk különösen nagy szüksége)
  • kell a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, szövet, izomtónushoz, idegrendszerhez
  • magas a vastartalma, segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges
  • sok jódot tartalmaz (a jód a pajzsmirigy- hormon alkotó része)
  • magnézium- tartalma az izom, agy, tüdőszövetek működését segíti
  • magas fehérjetartalma van (tartalmaz olyan fehérjéket, amelyeket nem tud a szervezetünk előállítani)
  • érdemes a nőknek felfigyelni erre a csírára, mert sok benne a niacin (bőrvitamin), azaz ápol, szépít, táplál
  • sok klorofillt tartalmaz (ez oxigén szállít a sejtjeinkhez) ----> könnyíti az asztmás betegek légzését
  • segíti a máj méregtelenítését
  • sok nőnél betegek a mirigyek, a napraforgó csírában lévő enzimek segítik az apró mirigyek gyógyulásást
Forrás: Németh Attiláné: Az ÉLET csírájában, Segítség több minőségben


9 megjegyzés:

Emoke írta...

imádom ezeket a csíráidat!!! tegnap majdnem vettem - már nem is tudom milyet - de megijedtem a használati útmutatótól..szóval most majd jól kiokosodom nálad és csinálok! :)

Panna írta...

Bence/Emőke,

Nem kell megijedni tőlük. Egyáltalán nem igényelnek bonyolult törődést.. A napraforgót pl. be sem kell áztatni. Csak beleteszed a csíráztató tálba és reggel és este átmosod őket. Aztán kb. 1-1,5 hét múlva eheted is. Attól függ meddig tudsz várni vele ;-)
Ezen kívül nem árt fényes, de nem napsütötte helyen tárolnod őket, így szép zöldek lesznek.
Még annyit érdemes tudni róluk, hogy ezekben a kis növénykékben sokkal koncentráltabban vannak jelen a tápanyagok, mint a már kifejlett zöldségekben, gyümölcsökben.
Ha érdekel a téma szívesen segítek, de ha van rá lehetőséged elolvashatod a forrásnak megjelölt kis könyvecskét is. Attól garantáltan kedvet fogsz kapni a csíráztatáshoz.

Ja és ha szeretettel gondozod őket gyorsabban nőnek ;-)

Kati írta...

Hát már én is ki kell próbáljam a csíráztatást, csak nem tudom nálunk, hol lehet ezekhez magot venni. De ilyenkor tavasszal minden zöld jól jön.

Panna írta...

Kati,

Én bioboltban veszem a magokat. Nem tudom a környéketeken van e, ott biztosan be tudnád szerezni Te is.

Emoke írta...

Panna köszi! :) Venni fogok! Hülye kérdés, milyen a csíráztató tál?! :) Egy sima tálat hívtok annak vagy van kifejezetten ilyen tál?! :)

Panna írta...

Bence/Emőke!

Nagyon szívesen, nyugodtan kérdezz, ha valami érdekel! Többféle csíráztató tál is van. A legegyszerűbb ha fogsz egy kifőzött befőttes üveget és ebbe növeszted a csíráidat, a mosdatásukat pedig egy muszlin kendőn vagy szűrőn át meg tudod oldani. Én ezt a módszert nem próbáltam.. Nekem ilyen csíráztató tálam van:
http://www.buzafupres-csiraztatas.hu/csiraztato-tal-magvak.php?gclid=CPGLzJ7e56cCFUco3woddn4bbQ

A legfelső zöld műanyag, csak az enyém piros.. (van több színben is) és van kerámia is, de a belinkelt oldalon találsz róla képet, és arról is, hogy milyen magok vannak.
Ha esetleg konkrétan valamilyen betegséget is szeretnél vele kúrálni, szólj bátran és segítek, hogy melyiket érdemes enned, vagy esetleg tudok email-ben anyagot küldeni.

Még egy utolsó hasznos tanács, ne zsázsa, hagyma és mustár csírával kezd. Ezek ugyanis "taknyosodnak". Ilyen állagot tudnak felvenni, ha nem jól gondozod őket. Ha esetleg szeretnéd kipróbálni őket ezt is el tudom mondani, hogyan kell velük bánni.

Még egy dolog a lucerna csíra a legáltalánosabb csíra, ez alatt azt értem, hogy ez a legtöbb dologra jó. Erről már írtam is.

Emoke írta...

Hát lehet beszerzek egy ilyen tálat, nem is drága! hova tudok neked írni mailt?! Vagy írj nekem ide: szaboemokee@gmail.com és megírom a kérdéseimet :) Köszönöm ezt a sok infót!

Panna írta...

Emőke,

Email elküldve. Várom a kérdéseket! Remélem tudok is majd válaszolni!

Névtelen írta...

Szia Panna!
A napraforgó csíráztatásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Esetleg megadnád a címedet? Vagy itt van az enyém: gabii0719@gmail.com