Keresés ebben a blogban

2011. febr. 28.

Fánk

Még egy utolsó fánk sütést megejtettünk a hétvégén. Még így február végén belefért. Jól kezdődött az egész. Reggeli után kérdeztem anyukámat, hogy mit sütünk ma.. A válasz az volt, hogy ő fánkra gondolt. A kezembe nyomta a receptet és megkérdezte, hogy elkészítem -e :-))) Végül közös munkánk gyümölcse lett mégis a fánk, mert a tésztától a szaggatásig én dolgoztam vele, a sütés pedig anya feladata lett. Szeretek neki segíteni a konyhában és élvezem amikor közösen ténykedünk valamit, ilyenkor elleshetek tőle jó sok trükköt. A profi szakácstól még messze vagyok úgy érzem, de egy jó recept útmutatásai alapján már egyáltalán nem vallok szégyent.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • lekvár a kínáláshoz
Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és kb. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót és még annyit tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A fánkokat kb. még 20 percig pihentetjük.
Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük őket.
Papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk és megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.

Nagyon finom omlós tésztája lett és nem is ázott az olajban a sütés után! Rég ettem ennyire jó fánkot.



2 megjegyzés:

Kati írta...

Ügyes vagy, vagytok anyukáddal eggyütt, szépek lettek a fánkok. Én is anyukámtól tanultam meg főzni, és még tanulok most is sokat tőle, főleg a sütés terén.

Panna írta...

Kati,

Köszönjük! Igen, nagy szerencsém van, hogy van hozzá türelme és tanítgat, főleg amikor én is fogékony vagyok rá. Mostanra egész jó páros lettünk a konyhában. Főleg sütiket készítünk közösen... Ezen a téren kell még a legtöbbet tanulnom.