Most, hogy itt a tavasz előjött a sárgarépa mániám is. Tavaly nyáron minden nap ettem 1 sárgarépát. Aztán ez télen szépen elmaradt. Nyáron viszont jó volt, mert a béta karotin tartalmának köszönhetően nem égtem le, hanem szép barna lett a bőröm. Most, hogy egyre többet süt a nap elkezdett hiányozni a sárgarépa is. Vettem is egy jó nagy adaggal belőle. Már csak pár van belőle, egész jól elmajszoltam. Tegnap miközben ettem a répámat gondolkodni kezdtem, hogy kellene belőle csinálni valami sütit is, mondjuk muffint. Aztán előkerestem a 100 legjobb muffin-os könyvem és addig lapozgattam, amíg végre találtam 1 megfelelő receptet. Így született meg a mai édesség adagom.
Hozzávalók:
- 10 dkg rizsliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg margarin (nálam vaj)
- 15 dkg cukor (nálam 7 ek. méz)
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 citrom
- 5 dkg mazsola
- 1 mokkáskanálnyi kakaópor
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 tasak sütőpor (nálam foszfát mentes)
- 1 mokkáskanál fahéj
A tojások sárgáját habosra keverjük a mézzel és a vajjal, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a reszelt citromhéjat és a mazsolát (megmossuk mielőtt a sütibe kerül). Egy pici tejjel lazítjuk, ha nem lenne elég folyékony. A liszteket összekeverjük a fahéjjal, a kakaóporral, sütőporral. Végül a feldúsított lisztes egyveleget elkeverjük a vajas masszával, majd az egészhez hozzáadjuk óvatosan a felvert fehérjéket (én egy csipet sóval együtt verem fel mindig, így könnyebb felverni). Papírral kibélelt muffinformába tesszük a tésztát és 20 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát teszünk!
4 megjegyzés:
Kedves Panna, amiért ilyen szép muffinokat készítettél jár tőlem neked Egy jó szó!
Kati,
Köszönöm a kedvességed!
Nem vagyok egy nagy muffin evő,de így sárgarépával szívesen megkóstolnám:-)
Ditta,
Akkor Te is sárgarépa rajongó vagy? Amúgy hasonló az íze, mint a répatortának, ha olyant már készítettél!
Megjegyzés küldése