Keresés ebben a blogban

2010. dec. 25.

Karácsonyi gasztro ajándékaim

Először jöjjön az egyszerűbb. Aszaltam pár gyümölcsöt a szeretteimnek. Mindenfélét, ami ilyenkor kapható és én is szeretem.

Ananász, banán, kiwi
Alma, narancs, mandarin
Aztán a bonyolultabb, idén valami saját készítésű különlegeset is szerettem volna ajándékozni. Aztán arra jutottam, hogy egy kis bonbonnak mindenki örülne. Ráadásul már jóval karácsony előtt kigondoltam, hogy én is tudnék ebből az édességből otthon készíteni. Ráadásul vettem pár különleges jégkocka tartót is. Ha már eredeti bonbon készítő formán nincs, gondoltam, hogy a szívecskés igazán megfelelne a célnak. Így is lett. A receptek közül Ottis Málnás- sűrített tejes bonbonja adta az ihletet. Én gyümölcsnek inkább epret választottam, a családban ugyanis mindenki szereti az epres csokit...

Eper- joghurtos bonbon

Hozzávalók: (28 db-hoz)
  • 3-4 szem nagyobb eper
  • 2 ek. házi natúr joghurt
  • méz, hogy édes is legyen
  • 2 tábla 81%-os kakaó tartalmú étcsokoládé
 Vízgőz fölött felolvasztottam 1 tábla csokoládét. Már előtte kimostam a szilikonos szív alakú jégkocka tartóm. Egy kisebb ecsettel kikentem a formákat az olvasztott csokival. Majd a fagyasztóba tettem dermedni. Közben összekevertem az összezúzott epret, a joghurtot és a mézet egy bögrébe. Még egy réteget kentem a csokiból a formába, nem kell sajnálni a csokit. Ismét a fagyasztóba került. Amikor ez is megdermedt következett az epres joghurtos töltelék. Most egy kicsit tovább hagytam a fagyasztóba, mert teljesen folyékony volt a masszám. Mikor már a töltelék is teljesen megszilárdult az újra felolvasztott csokit (természetesen ennyi idő alatt már visszakeményedett) ráöntöttem a tetejére. Ismét a fagyasztóban szilárdítottam meg. A legvégső fagyasztóból kivétel után egy kicsit hagytam, hogy a szobahőmérsékleten felmelegedjen és csak ekkor pattintottam ki a formákból a kész bonbonokat. Majd egy újabb ugyanilyen kör következett a másik tábla csokiból. Kissé időigényes munka, de annál nagyobb szeretettel készült és így egy egészséges finomsággal lephettem meg a szeretteimet. Szerintem a saját készítésű ajándékok a legszebbek, mert addig is arra gondolunk közben akinek szánjuk. Ráadásul én nagyon szeretek örömet szerezni másoknak. Mindig az arcokat lesem az ajándék átadás közben...


Készítettem még különlegességnek, 1-1 tábla 81 %-os kakaó tartalmú étcsokoládéból gyömbéres és chilis bonbont is. A fűszerekből megközelítőleg 1 evőkanálnyit tettem a megolvasztott csokihoz, jól összekevertem és így öntöttem a szíves jégkocka tartómba. A végeredmény pedig 14 gyömbéres -csokis és 14 chilis -csokis bonbon


4 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon guszták és szépségesek lettek! BOLDOG ÜNNEPEKET!

Panna írta...

Köszönöm! Azért a Te inspiráló bonbonjaid nélkül nem ment volna! Neked és a szeretteidnek is Kellemes ünnepeket!

Bianka írta...

Csodálatos ajándékok

Panna írta...

Köszönöm a bókot Bianka!