Keresés ebben a blogban

2011. ápr. 1.

Hagymás- oregánós keksz

Limaránál  találtam rá erre a jó kis keksz receptre. Rögtön tudtam, hogy ezt mindenképpen ki fogom próbálni. Ami különösen tetszik még benne, hogy végre egy sós keksz! A recepten pár apróságot megváltoztattam. Az egyik ilyen, hogy én oregánóval ízesítettem, eredetileg rozmaringgal készült. Nekem most éppen ehhez volt kedvem. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rozmaringom nincs is itthon.

Hozzávalók:
  • 100 g finom liszt
  • 100 g tk. tönköly liszt
  • 100 g kukorica liszt (ettől lesz ropogós a keksz)
  • 1,5 tk só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1-2 ek. szárított hagyma
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 4-5. ek. hideg víz
A lisztek mennyiségét kicsit átvariáltam. Nekem így egyszerűbb volt kimérni, na és nem csak fehér lisztet használtam, mint az eredeti receptben.  Egy fej vöröshagymát felkarikáztam és a sütőben sütőpapíron megszárítottam. Ha szerencsések vagyunk és van késés robotgépünk akkor csak belepakoljuk az összetevőket és nem is kell semmi mást csinálnunk. Ha nincs késes robotgépünk, például nekem nincs, akkor egy kis energia befektetéssel azért meg tudjuk oldani a problémát és így is elkészíthetjük a kekszet. A liszteket, a sót, az oregánót egy nagyobb tálban összekevertem, majd apránként belemorzsoltam a felszeletelt vajat. Amikor elfogyott végre a vaj hozzáadtam a hagymát is és annyi vizet, hogy összeálljon a tésztám. Hengert készítettem belőle, fóliába csomagoltam és éjszakára betettem pihenni a hűtőbe. Felkarikáztam és kizsírozott tepsiben megsütöttem. Gyorsan sül!


7 megjegyzés:

Kati írta...

Megint egy finomságot készítettél, én is éppen vmilyen nem sós keksz receptjét kerestem. Biztos finom lett.

Panna írta...

Kati,

Köszi! Hát én csak az ilyen nasikat szeretem. A krémes sütikért annyira nem vagyok oda. Így azt csak nagyon ritkán készítek. Szerintem jó lett, a hűtőmbe és miközben sült akkor is olyan illat lett tőle, mint a hagymás chipsnek. Már gondolkodom más fűszer variációkon is...

Miner.hu írta...

Szia!

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

Üdvözlettel:
Miner.hu

Bence/Emoke írta...

Néha jól esik a sós is! Elteszem ezt a receptet. :) /csírázik a lucerna...jee)/

Panna írta...

Emőke,

Akkor ezek szerint sikerült beszerezni mindent a csíráztatáshoz. Remélem ízlik majd a lucerna!

Ditta írta...

Finom lehet,én is nagyon szeretem a sós kekszeket,és tényleg nincs olyan sok recept,ez most jó nagyon!

Panna írta...

Ditta,

Tényleg finom. Még van pár ötletem ehhez a sós kekszhez. Majd szép sorba meg is valósítom. Sőt van egy levendulás receptem is. Izgalmasan hangzik...