Ez az első önálló bodza szörpöm. Nagyon be voltam sózva, hogy én idén készítek magamnak szörpöket. Hát ez sem olyan, mint a bolti vagy amilyent még régen anya csinált, de az enyém és szeretem :) Több receptet elolvastam végül Krisztináé tűnt a legszimpatikusabbnak :)
Hozzávalók:
- kb. 10-10 bodza virág
- 1 kg cukor
- 1 kiskanál citromsav
- 3 citrom
- 1 kiskanál borkősav
- 5 liter víz
- A bodza virágokat megmostam.
- A cukrot karamellízálom. Felöntöttem az 5 l vízzel. Persze a karamell rögtön összeugrott, megkeményedett. Kitartó forralás eredményeként viszont felolvadt és elkészült a karamelles cukorszirup. Feloldottam benne a citromsavat és a borkősavat.
- Levettem a tűzhelyről.
- 1,5 citrom levét belekevertem, 1,5 citromot pedig belekarikáztam. 10 bodza virágot tettem bele ázni.
- Kb. 2 nap után lecseréltem a virágokat és tettem bele frisseket, így intenzívebb ízt lehet kapni.
- További 2 napig állni hagytam.
- Leszűrtem, üvegekbe töltöttem.
5 megjegyzés:
De szép színe lett:) A karamellizált cukortól gondolom:) Így még nem készítettem, de jövőre én is kipróbálom.
De guszta! Ebben a melegben behűtve, szívószállal, egy tengereparton...hmmm...:)
Nagyon szép a színe. Valamikor én is csináltam de annak világosabb volt a színe, de talán azért mert cukrot nem kellett karamellizálni az én receptemben. Biztosan nagyon finom az íze! Milyen jó lesz télen akkor fogok majd kunyerálni kis kóstolót!:-))
Nagyon ügyes vagy, hogy még szörpöt is főzöl:) Akartam én is, de ez most elmaradt. Nagyon tetszik ez a recept, csak nálunk többszörös mennyiség kellene:)
Kati,
Igen a karamellizált cukortól lett ilyen élénk színe :)
Tejszínhab,
Mondasz valamit :) Jó is lenne most vízparton lenni és valami finom hideget inni :)
Éva,
Tuti azért nem volt ilyen színű a Tiéd mert abba sima cukor volt :) Ajjaj, lehet télen már nem tudok kóstolót adni. Most vagy bodzát vagy eper szörpöt iszok :)Eléggé rájártam már a készletre :)
Trollanyu,
Sajnos nem vagyok olyan ügyes, mint szeretném. Mostanában eléggé ellustultam és csak gyors ételeket készítek.. Amúgy meg lehet ám ezt a szörpöt többszörös mennyiségben is készíteni :D
Megjegyzés küldése