Végre valami sósság! Hagymás pogácsát szoktam sütni, ez nagyon ízlik a családnak. Ebből kiindulva gondoltam egyet és arra jutottam ki kellene próbálni milyen a medvehagymás pogácsa. Sikerült is vennem szárítva ebből a fűszerből. Aztán amikor már a fűszer is a konyhám tartozéka volt, a receptre is rátaláltam. Évek óta szokásommá vált, hogy a női magazinokból összegyűjtöm a recepteket. Most is egy ilyen újság szanálás közepette bukkantam erre a kincsre. A recept egy régi Meglepetésből származik.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg szárított medvehagyma
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- só
- méz
Kicsit változtattam az eredeti recepten, mert az élesztőt langyos tejes, mézben futtattam fel. Szépen felfutott és miközben dolgozott az élesztő pezsgő hangot hallatott. A lisztnél is egy aprócska módosítást alkalmaztam, vagyis fele arányban sima fehér lisztből és fele arányban tk. rozslisztből készült a pogácsám. Nem mértem ki pontosan a hozzávalókat, de nagyjából tartottam a megadott mennyiségeket. A lisztben elkevertem a sót, és a szárított medvehagymát ebbe pedig belemorzsoltam a vajat. Úgy, mint mikor linzer tésztát készítek. Hozzáadtam a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam a tésztát és kb. 1 órán át kelesztettem. A megkelt tésztát kilisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, késsel berácsoztam a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Lekentem a pogácsák tetejét tojás sárgájával és addig sütöttem, amíg szép "mosolygós" barnák nem lettek.
Végeredmény pedig egy finom omlós tészta (még másnap is). Nálunk nem érte meg a harmadnapot. :-) Még a kiskutyám is imádta, 3-4 darabot biztosan megevett ő is. Ami pedig neki is ízlik az rossz nem lehet... Ezt a receptet érdemes elmenteni, mert tényleg jó kis tésztája lett. A medvehagyma pedig kellemes ízt varázsol a pogácsának, de annyira nem is lesz hagymás ízű, mint egy sima hagymától.
6 megjegyzés:
Épp nemrég készült el nálunk is, és nagyon finom lett. Csak nem szárítottból, hanem friss medvehagymából. Meg a recept is máshonnan. Isteni.
Andor,
Azóta már én is elkészítettem újra. Nagy kedvenc lett nálunk is. Ha tehetném én is friss medvehagymából készíteném, de ahhoz még nem sikerült hozzájutnom :-(((
Hát akkor siess. Mert épp most van a szezonja. Az erdők ilyenkor tele vannak medvehagymával. Április közepén pedig medvehagyma fesztivál lesz Orfűn. A medvehagyma pedig ha jól tudom lefagyasztható, így ínségesebb időkre is jut belőle. Pár napja levest is csináltam, és olyannyira jól sikerült, hogy holnap ismétlés lesz.
Igen, tudom, hogy most van a szezonja. Remélem sikerül hozzájutnom, ha mást nem legalább pár hagymához, amit el tudok majd ültetni... Kíváncsi lennék arra a levese receptre. Szívesen megkóstolnám én is!
Én innen főztem:
http://vajaspanko.blogspot.com/2009/03/medvehagyma-kremleves.html
Azzal a módosítással, hogy dupla mennyiséget készítettem, valamint a szójajoghurtot kihagytam belőle. Továbbá pirított kenyérkockák voltak mellé. Másodszorra sokkal jobb lett, mert először túl sok vizet adtam hozzá.
Andor,
Köszönöm a receptet! Ki fogom próbálni!
Megjegyzés küldése