Már a karácsonyi sütiszezon lecsengése óta az jár a fejemben, hogy nem ártana ráhangolódnom a farsangra és sütni pár fánkot. Aztán egyszer csak jött Tücsökbogár felhívása a 40. VKF-re, melynek témájaként a fánk készítést választotta. Az igazán izgalmas pedig az az egészben, hogy lekvár helyett valamilyen öntetet, szószt vagy mártást kell tálalni a fánkunk mellé. Ezek után úgy döntöttem nem maradok ki és csatlakozok a játékhoz. Már csak egy jó kis receptet kellett felkutatnom, amire végül a Rama 2010-es Receptnaptárában találtam rá. Mondhatom szerelem volt első látásra. Rögtön tudtam, hogy őt kerestem...
Hozzávalók a tésztához:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg Rama sütőmargarin (nálam vaj)
- 2 dkg élesztő
- 12,5 dkg kristálycukor (nálam 7 ek. méz)
- 50 dkg finomliszt (nálam 25 dkg fehér liszt és 25 dkg tk. tönköly liszt)
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 3 dl tej
- 1 kk. finomliszt
- 2 dl főzőtejszín
- A tejet megmelegítjük, a vajat belerakjuk és hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. 1 evőkanál mézet is belekeverünk és meleg helyen 10-15 perc alatt fölfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, sóval és vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük, belecsurgatjuk a maradék mézet is. A tejes élesztőt is beleöntjük és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy a hagyományos fánktésztához hasonló állagú lesz. Letakarva, meleg helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Ezalatt megfőzzük hozzá a mártást. Ehhez a cukrot egy lábasba szórjuk, kevergetve világosbarnára bagatellizáljuk, majd a tejet ráöntjük. Ekkor a cukor hirtelen darabokra összeáll, de ez nem jelent hibát, 5-6 perc forralással elolvad a tejben. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a cukros tejet ezzel sűrítjük, épp csak egy percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.
- Ezután a tésztát erősebben meglisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra ellapítjuk és egy szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban megsütjük.
4 megjegyzés:
Szia, szép lett, akár Valentin-napra ia megfelel.
Szia!
Köszönöm! Na jó bevallom a recept eredeti neve Bálint napi fánk :-)Csak nem bírtam addig várni az elkészítésével...
Nekem is a Valentin nap ugrott be azonnal! :)))
Látom nagyon egy hullámhosszon vagytok! :)) Vagy csak február 14.e közeledik vészesen?
Megjegyzés küldése