Keresés ebben a blogban

2011. jún. 2.

Cseresznye lekvár

Több cseresznyefánk is van és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egymás után érnek be rajtuk a gyümölcsök. Minden évben rendezünk egy nagy cseresznyeszedéses pincés összejövetelt. Ezt főleg a gyerekek élvezik, mert ilyenkor lehet fára mászni és annyi cseresznyét enni amennyi csak belénk fér. No meg a szabadban lenni. Én meg ilyenkor kedvemre foglalatoskodhatok a kicsikkel. A 3 évesek a kedvenc korosztályom. Mert már ugye tudnak rendesen beszélni, ha szerencsém van picit pöszék is. Imádom, amikor úgy beszélnek. teljesen levesznek a lábamról, na meg általában nagyon jó szövegük is van. Szóval cukik és kész :)) 
Ja és visszakanyarodva a lekvárhoz, szedtem azért én is egy nagy adag cseresznyét. Ettem-ettem, de jó sok volt. Féltem, hogy tönkremegy ezért gondoltam egy nagyot és lekvárt főztem belőle. Nem lett sok, csak két kis adag, de különlegességnek jó lesz. Én még sosem ettem cseresznye lekvárt, de épp itt lesz az ideje :))

Hozzávalók:
  • cseresznye
  • 2 zacskó quittin 3:1-ben zselésítőszer
  • cukor
 A zselésítőszer zacskóján található befőzési útmutatót követtem, azaz:
  1. A cseresznyét alaposan megmostam és természetesen kimagoztam, turmixolás helyett krumpli nyomóval nyomkodtam össze. Így jött belőle lé is és a cseresznyém is nagyrészt egyben maradt (ez volt a cél). Bevallom nem mértem le pontosan, de szemre 1,5 kilóra saccolt. :))
  2. A gyümölcspépbe belekevertem 2 zacskó zselésítő szert.
  3. Állandó kevergetés mellett felforraltam.
  4. A forrásban lévő péphez 0,25 kg cukrot adtam, plusz még egy iciri- picirit a biztonság kedvéért, összekevertem, újra felforraltam és még a forrástól számítva 5 percig főztem.
  5. Az üvegeket előre mikróban fertőtlenítettem :)) Azért így mégiscsak könnyebb volt...Még melegen beletöltöttem a lekvárt, fejtetőre állítva száraz dunsztba tettem.
  6. És íme az eredmény :))

    15 megjegyzés:

    Kati írta...

    De jó, te már főztél cseresznyelekvárt? Én eddig még cseresznyéből lekvárt nem készítettem, de kompótot azt igen, és nagyon szeretem.

    Mrita írta...

    Én is csak kompótot készítettem, de nagyon guszta a lekvárod, biztos finom, majd mesélj ha majd fogyasztod hogy milyen lett

    Panna írta...

    Kati, nekem is ez az első ;) de egész jónak tűnik, egy kicsivel több lett és azt megkóstoltam...

    Panna írta...

    Mrita,

    Egy kicsit már ettem belőle, ami nem fért az üvegbe. Szerintem nagyon finom, bár állagra a 2 zselésítő portól inkább a jam-re hasonlít, de ízre nagyon jó :))

    Emoke írta...

    Dejóóóneked! :) Nekünk kirohadt a cseresznyefánk.:( Nagyon jó lehet ez a lekvár! :)

    Panna írta...

    Emőke,

    Nálunk meg annyi a cseresznye, hogy rá sem bírunk. A madarak is bőven csemegézhetnek belőle...

    Barbi konyhája írta...

    Nagyon ügyes vagy, én még semmit nem főztem be, csak kovi ubit csináltam, de már a sárgabarack lekváron nagyon gondolkozom, ha eljön a szezonja meg kell tanuljam a mamitól, mert imádom. Ez is biztosan nagyon finom! :D

    Panna írta...

    Barbi,

    Köszönöm:)) Juj, jó hogy említetted a sárgabarack lekvárt. Én arról tavaly megfeledkeztem, de idén szeretnék befőzni azt is. No meg szilvát, mert lángoshoz nagyon szeretem :))

    Barbi konyhája írta...

    Jaj de igaz, szilvát egyszer nagyon régen csináltam és finom volt!!! Még lángossal sosem ettem, lehet kipróbálom, de akkor édesre kell készíteni a tésztát? Mondjuk még lángost sem sütöttem, de pont most kapok majd egy tuti receptet.

    Panna írta...

    Barbi,

    Nálam a szilva az igazi favorit. :) De a lángoshoz is csak az a finom, mással ne is próbáld :)) Mi ugyanúgy készítjük a lángost és aki akarja sósan eszi aki meg nem édesen. Amúgy én egyszerű kenyér tésztát szoktam csak lángosnak is csinálni, de elvileg kell még bele tejföl vagy kefir is és azt is eldöntheted, hogy vízzel vagy tejjel futtatod fel az élesztőt. De nem bonyolult, nekem is megy ;))

    Emoke írta...

    Panna - Barbi: http://verdenbelle.blogspot.com/2011/05/tarcsan-sult-szilvalekvaros.html - ezzzzzt még én is megenném! Pedig a szilvalekvárt én nagyon nem. :) (csak nyeresen)

    Ditta tortái írta...

    Nagyon finom lehet,még nem ettem cseresznye lekvárt.

    Panna írta...

    Emőke,

    Köszi az ötletet, palacsintasütőben ki is fogom próbálni. Kíváncsi vagyok milyen lehet!

    Ditta,

    Nekem is teljesen újdonság ez a lekvár, de sok volt a cseresznye, nem bírtam mind megenni és nem akartam kidobni, így jött az ötlet, hogy akkor legyen belőle lekvár. Egy próbát mindenképpen megért ;))

    martinelli írta...

    Nagyon jól néz ki.

    Mától én is követlek.

    Panna írta...

    Martinelli,

    Köszönöm! Üdvözöllek nálam :)) Szívesen látlak!!