Szintén Stahl Judittól és közvetlenül a Fűszeres keksz után. Hirtelen keksz bőségbe keveredtem. Mondjuk már nem is ártott. Egy ideje kongott az a bizonyos kekszes doboz.
Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez:
- 2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 nagyobb csipet sütőpor
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 5 evőkanál méz
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra és szilikon sütőfóliát terítünk a tepsibe. A fűszerkeverékhez egy kis tálkában összevegyítjük a fűszereket és a kezünk ügyébe készítjük.
- A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk és hozzákavarjuk a szódabikarbónát és a sütőport a házi fűszerkeveréket és a és 2 kávéskanál híján az egész cukrot. A maradék cukor a kekszek tetejére kerül majd. Ezután apró darabokban beleforgácsoljuk a puha vajat és kézzel jól összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan hozzákanalazzuk a mézet és tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
- A kész masszát megfelezzük és mindkét részéből kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formálunk. Az első adagot egymástól 4-4 cm-re elrendezzük az egyik tepsiben a másodikat ugyanúgy a másikban, majd egy pohár aljával 1 cm vastag koronggá lapítunk minden golyóbist.
- Villával enyhén felverjük a tojásfehérjét, vékonyan megkenjük vele a korongokat és arányosan rájuk hintjük a félretett cukrot. Ezután 8-12 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsivel a másik után.
8 megjegyzés:
Hmmm... szeretem az ilyen egyszerű recepteket. Hát még a gyömbért! Recept mentve a feltétlenül kipróbálandók közé!
Hát nagyon finom lehet, jó kis recept.
Óó, a jó kis svéd pepperkakor. :) Fél évet Svédoban töltöttem és degeszre ettem belőle magam :) Bár nekem vmiért olyan karácsonyi hangulata van, neked nem? :))
Óó, a jó kis svéd pepperkakor. :) Fél évet Svédoban töltöttem és degeszre ettem belőle magam :) Bár nekem vmiért olyan karácsonyi hangulata van, neked nem? :))
Ezt ismerem, a norvég is ugyanilyen és tényleg karácsony előtt jelenik meg igazán. De jó az akármikor, egy jó kis kávéhoz, teához. Nagyon fincsi és most végre van bőven kekszed:)
Nekem sajnos nem jön be a gyömbér de az ilyen fűszeres (fahéjas, szegfűszeges) kekszek igen:)
Micsoda guszta fotó. Nekem jöhetne rágcsának a tanulás mellé...:)
Édeskonyha,
Örülök :)
Mrita,
Köszönöm!
Tejszínhab,
De, igazad van tényleg karácsony hangulatú ez a keksz :) De finom ;)
Trollanyu,
Reggelire kávéhoz ettem, na meg csak úgy nasinak :) Hát csak volt bőven kekszem :) Gyorsan el is fogyott... Sebaj, majd sütök még.
Emi,
Szerintem elhagyható a gyömbér, bár akkor nem lesz ugyanaz, de úgy is tuti finom :)
Lilla,
Tényleg tanulás mellé is jó :) Egész sokoldalú süti :)
Megjegyzés küldése